Jaroslav Faltýnek ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Bez ohledu na napjatou situaci uvnitř sociální demokracie se rozbíhají jednání o podobě budoucí vlády. Dopoledne se například setkaly vyjednávací týmy ANO a KDU-ČSL. Kromě jiného se shodly na tom, že do vlády vstoupí buď obě uskupení společně, anebo vůbec ne. A místopředsedkyně Babišova hnutí Věra Jourová navíc potvrdila, že vstup do Strakovy akademie zůstává pro ně až poslední možností.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaHostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu je nově zvolený předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Dobrý den.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOHezké odpoledne.

Čtěte také

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTak, pane Faltýnku, jak pravděpodobné tedy je, že ANO vstoupí do vlády, kolik tomu dáváte procent?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOJá nedokážu odhadovat žádná procenta. My jsme, když jsme jezdili po republice a dělali volební kampaň, tak jsme říkali, že pro nás je priorita změnit poměry v naší zemi, prosadit konkrétní zákony, abysme tady mohli lépe žít, abychom vybrali daně, abysme prostě dali peníze důchodcům, a tak dále, takže pro nás priorita rozhodně nebyla jít do vlády.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJak to chcete udělat líp, než jít do vlády, když chcete změnit tady zavedené, zavedená pravidla, daně a tak dále, systém jako takový?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOBohužel ty volby dopadly tak, jak dopadly. Je škoda, že voliči sociální demokracie nevěděli, jaká je situace ve straně, jakou volí. My jsme byli obviňováni vlastně celou volební kampaň, všemi stranami, že jsme slepenec nehomogenní, který se neudrží a tak dále, a dneska to vypadá, že naše hnutí se svými 47 poslanci je v tuto chvilku určitým stabilizujícím prvkem, protože bez nás ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVy jste nemysleli, že budete stabilizujícím prvkem? Vy jste se připravovali na roli opozice především a vůbec jste nepočítali s tím, že byste mohli jít do vlády?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOTak já za sebe budu hovořit, mě osobně ten volební výsledek příjemně překvapil. Já jsem nečekal takový úspěch. Já bych chtěl z tohoto místa ještě jednou poděkovat všem našim voličům, kteří nám dali důvěru, a slíbit jim, že se budeme snažit prosadit ty naše věci, které jsme slibovali. My teďka chceme jet vlastně znovu novou tour po republice, jsme asi první politické hnutí nebo politické uskupení v České republice od revoluce, které chce jít za svými voliči i po volbách. Většinou všichni jezdí před volbama. My jsme jezdili před volbama, a teď pojedeme znovu do těch regionů v průběhu listopadu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaUvidíme, co vám řeknou vaši voliči na těch setkáních. Ale mně pořád není jasné, jak jste chtěli prosadit tak dalekosáhlé změny, o kterých mluvíte, poměry v České republice, pokud byste nevstoupili do vlády?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOTak my jsme to říkali dlouhodobě našim voličům a lidem, s kterými jsme se potkávali v regionech, že chceme navrhovat ve sněmovně, pokud budeme v opozici, konkrétní návrhy zákonů a budeme proto hledat, pokud to budou rozumné věci, a my se chceme začít chovat jako správní hospodáři ve státě, a na toto bychom našli snad shodu i v ostatních politických stranách.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJako hospodáři ve vládě potom, co jste dostali víc než 18 % hlasů, to vám nedává smysl, když Věra Jourová, jak jsem už poznamenala, dnes znovu zopakovala, že vláda je až krajní možnost pro ANO?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOTak, když se podíváte na tu povolební matematiku, tak se tady rýsují teoreticky různé možné koalice. Je pravda, že bez nás, bez našeho hnutí se těžko vláda skládat bude, ale my si umíme představit i variantu, že podpoříme menšinovou vládu, že ji budeme tolerovat za konkrétních podmínek napsaných a podepsaných, konkrétních návrhů, návrhů zákonů, které chceme během těch 4 let prosadit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaKdybyste byl volič vlastní strany ANO necítil byste to jako promrhání potenciálu, který jste dal tomuto hnutí, kdyby nevstoupilo do vlády, pokud, jak sám přiznáváte, je to vlastně jediné hnutí, které zatím má tolik procent, tolik křesel a nehroutí se, nerozkládá a tak dále?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOVíte ty názory, já jsem poslední dni moc nespal, protože v noci čtu maily od lidí, kteří nám posílají svoje názory a řeknu vám, je to tak 50 na 50. 50 % lidí, našich voličů, říká běžte do vlády, vezměte napřímo tu zodpovědnost, a 50 % zhruba říká nechoďte do vlády, tolerujte pouze menšinovou vládu sociální demokracie, eventuálně KDU a prosaďte tam během těch 4 let ty věci, které jste říkali, pracujte, konsolidujte se jako hnutí, protože my jsme vlastně nově vzniklé hnutí, vsadili jsme ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNemáte na to být ve vládě ještě myslíte, nejste dostatečně konsolidovaní?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOTo neříkám, ale ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA myslíte si to, máte pochybnost?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANONe, ne, ne, nemám pochybnosti. Ale je pravda na druhé straně, že my máme na svých kandidátkách, jsme měli lidi, kteří v životě většinou pracovali na rozdíl od, teď se nechci dotknout profesionálních politiků, aby to nevyznělo špatně, ale kteří v reálném životě pracovali, mají za sebou nějaké konkrétní výsledky a ty jsme chtěli prostě uplatnit v politice.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVe vládě to nejde?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOJde. Vy mě neustále tlačíte do této polohy jít do vlády.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJá se ptám na to, co mě napadá. Vy říkáte, že máte jaksi u sebe lidi, kteří jsou zvyklí pracovat, tak se ptám, proč to nezúročit ve vládě?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOMy jsme dneska ráno se potkali s vedením KDUČSL a oni na to mají v podstatě stejný názor, když se podíváte na jejich a na náš program, tak je tam 80 % shoda v těch věcech, které chceme prosadit, nezvyšovat daně, postarat se o důchodce, zvýhodnit mladé rodiny, společné zdanění manželů a tak dále, a tak dále, a v podstatě jsme se dohodli, že jsou možné 3 varianty postupu. Jedna varianta zůstat čistě v opozici.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaObě strany.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOObě strany a to se, domnívám, nechci samozřejmě být špatným prorokem, a vím, že lidé, kdyby se to stalo, budou velmi naštvaní, ale to by patrně mohlo vést k předčasným volbám.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNebo vstoupit obě strany do vlády společně nebo obě tolerovat tu menšinovou vládu.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOTak, tak, přesně tak. Tyto 3 varianty ležely na stole.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAle tak teď, než se dostaneme k dalšímu, není to možná neprozíravé dávat si takovou podmínku na začátku předvolebních jednání s jedním uskupením?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOJe to jeden ze subjektů, který má podobný problém.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNebo to možná může být určité alibi pro ANO?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOJá bych to alibi, já bych alibi nenazýval.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaKDU se nějak rozhodne, ANO to bude následovat.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOJe to, KDU je sice dlouhodobý subjekt na naší politické scéně, ale teďka tam nebyl vlastně v parlamentu, čili z našeho pohledu je to do určité míry nový subjekt stejně jako Úsvit Tomia Okamury, s kterým jsme se včera krátce potkali večer a konzultovali vlastně naše programové záležitosti.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTak, ale s tím jste si žádnou podmínku nedali, proto se ptám na lidovce.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANONo, s tím jsme si žádnou podmínku nedali, protože Tomio Okamura jednoznačně prezentoval, že pro něho eventuální účast ve vládě je nepřijatelná a my jsme řekli, že ty 3 možnosti leží na stole a budeme hledat optimální řešení. Ale já bych se vrátil zpátky k sociální demokracii, protože, pokud by to byl partner, který je jednotný, který je jasně vymezený, začne jednat o vládě, vyzve partnery ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTo jste říkal a já tady nemám tentokrát zástupce ČSSD, určitě se na to taky budu ptát, ale teď tady mám dotaz posluchače Petra Kováčika, Andrej Babiš by měl koordinovat působení ANO, ze zákulisí je výborný byznysmen, ale jako diplomat neobstojí ne nyní bez zkušeností v politice. Uvědomují si Andrej Babiš a jeho spolustraníci jako jste vy právě tento handicap, a proto nechcete jít do vlády, protože by Andrej Babiš sám neobstál?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANONe, ne, ne, to je úplně jinak. Já si myslím, že nejlépe ze všech stávajících politiků právě proto, že Andrej Babiš není politik, tak by nejlépe obstál, protože by začal ten resort nebo tu vládu řídit selským rozumem a začal by ji řídit jako řádný hospodář.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaProč se o ní neuchází, proč už neříká chci být premiér jako řádný hospodář?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOProtože řídí dneska firma, protože řídí dneska firmu, která zaměstnává 35 tisíc lidí ve střední Evropě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaOn už ale prý Agrofert neřídí, on ho pouze vlastní.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOJe předsedou představenstva.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTakže ho pořád řídí?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOVěnuje se průserovým firmám, když to řeknu lidově.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTakže mu nezbývá čas na vládu?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOTo tak vůbec není. V tuto chvilku jsme 2, 3 po volbách, jednání se rozbíhají, sociální demokracie je v rozkladu, nějakou roli tady hraje pan prezident, takže neřešme pana Babiše, jestli na to má nebo nemá čas.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJe to váš předseda.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOJasně, je to náš předseda, ale nesedí tady pan Babiš, takže tu otázku položte jemu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPosloucháte Dvacet minut Radiožurnálu s předsedou poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem. Tak Andrej Babiš tady sice nesedí, ale lidé se na něj ptají, vy zastupujete poslanecký klub hnutí ANO, proto Petr Nehoda na našich facebookových stránkách a jeho dotaz, je důvodem, proč ANO chce zůstat mimo vládní lavice to, že Andrej Babiš nevlastní negativní lustrační osvědčení, a tedy nemůže být členem vlády?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOTuto informaci já nemám, my jsme se zatím o tom nebavili. Neumím na tu otázku odpovědět, je potřeba se zeptat pana Babiše, omlouvám se, omlouvám se.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTak ale vy byste to měl chtít taky vědět jako jeden z předních zástupců strany v parlamentu, protože slovenský soud, já vám tady připomenu tu ...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOJá, podívejte.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka... situaci, rozhoduje o tom, jestli Andrej Babiš spolupracoval aktivně s komunistickou StB a také to, že zatím nebylo rozhodnuto, můžeme přičítat i tomu, že se teď na podzim ani Andrej Babiš k tomu soudu na Slovensku, ani jeho svědci nedostavili, a do ledna údajně ten soud taky kvůli tomu nevydá žádné rozhodnutí, tedy do té doby Andrej Babiš velmi pravděpodobně nezíská to negativní lustrační osvědčení.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOA vy víte, že ho nemá, vy to víte?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTak on zatím jaksi nezískal ...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOJá to nevím, já to nevím.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka... u toho soudu to osvědčení, proto ho nemá a nemůže mít.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOJak to víte, že ho nemá?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMá ho? Může ho mít?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOJá to nevím, ale teoreticky ho přeci mít může. Ale ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaDobře, počítejme s tím, že bude rozhodovat nějaký nezávislý soud na Slovensku. A já se vás ptám, jestli tedy i to může být důvod, že Andrej Babiš nechce jít do vlády, protože by nemohl jednoduše?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANONevím, já to nevím. Já znám pana Babiše 13 roků, 13 roků s ním spolupracuji a za těch 13 roků vidím, co za ním je, jaké jsou za ním výsledky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka13 let s ním pracujete a vy to nevíte a nezajímá vás to, když jste teď předsedou poslaneckého klubu?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOSamozřejmě, že mě to zajímá. Pan Babiš nám řekl, že nespolupracoval se Státní bezpečností, nic nepodepsal a já nemám důvod mu nevěřit a počkejme si na výsledek soudu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaProtože jako politik byste mohl mít docela problém, kdybyste podporoval někoho jako eventuálního ministra nebo premiéra a ukázalo by se, že to vůbec být nemůže ten člověk právě kvůli tomu lustračnímu osvědčení, proto se ptám, jestli se o to zajímáte?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOTo je možné, ale je potřeba tuto záležitost vyjasnit, v tuto chvilku já to nevím.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaBudete čekat do ledna a ANO taky bude čekat do ledna, jestli se rozhodne Andrej Babiš vstoupit do vlády, případně ta vláda, ve které by ANO bylo, bude určitě bez Andreje Babiše?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOAle to není přece o nás, na tahu je sociální demokracie, to nemá nic společného se soudem ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPočkejte, vy se budete rozhodovat za sebe, vy se budete rozhodovat jako ANO. A já se ptám, jestli se do ledna 2014 ANO nerozhodne, jestli půjde do vlády, nebo jestli se rozhodne jít do vlády bez Andreje Babiše, jestli toto je jisté?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOPokud by byla situace, že je potřeba to řešit bez předsedy hnutí, tak to budeme řešit bez předsedy hnutí, pokud by taková situace nastala, ale to je pouze spekulace a hypotéza.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaBez Andreje Babiše v případně nutnosti ANO vstoupí do vlády, tak tomu mám rozumět?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOTak naše priorita není vstup do vlády, je to až poslední možnost ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPokud ta možnost nastane, vstoupí ANO i bez Andreje Babiše?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOO které dneska diskutujeme, stále o ní diskutujeme, dneska, včera v poslaneckém klubu, dneska ve vyjednávacím týmu a pro nás není priorita vstup do vlády, my chceme prosadit jakoukoliv formou, jakoukoliv formou to, co jsme slíbili voličům, aby se tady začalo pracovat na úřadech, aby se začalo šetřit, aby stát nakupoval centrálně, těch věcí je milion, o tom se tady můžeme bavit několik hodin .

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPokud nastane ta možnost, že ANO vstoupí do vlády, může to být i bez Andreje Babiše?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOMůže to být, ano, může to být. Já nechci spekulovat, jestli ta situace nastane, ale může to být.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVy jste tady několikrát narazil na to, že velký problém je situace uvnitř sociální demokracie. Jakou naději dáváte vy sám jednání s ČSSD?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANONejsem sázková kancelář.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJste předseda poslaneckého klubu.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOTo je pravda, ale nejsem sázková kancelář. Víte já jsem sám velmi překvapen z toho vývoje v sociální demokracii a musím říct, že mě to mrzí, protože já sám jsem býval členem sociální demokracie dlouhá léta, sice pouze na té komunální úrovni v Prostějově, kde žiju 50 let a je mně to i osobně líto, že se sociální demokracie rozpadá v přímém přenosu těsně po volbách jako vítěz voleb.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPolitika ale přece není o sázení, ta je o vyjednávání, proto se ptám, jestli jako politik, jako předseda poslaneckého klubu druhého nejsilnějšího uskupení po těchto volbách dáváte nějakou šanci, že utvoříte vládu s českou sociální demokracií?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOPaní Sedláčková, vy mě neustále tlačíte do té polohy vlády. Já jsem řekl, že to je až poslední nejzazší možnost.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNe, já se chci dozvědět, jestli byste si to uměl představit?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOJe to až poslední nejzazší možnost a ta naše priorita, která v tuto chvilku platí a říkali jsme to celou dobu, chceme být v opozici, chceme konstruktivně za prosazení našich věcí podpořit vládu, která eventuálně vznikne, a pokud to bude menšinová vláda sociální demokracie, já si to umím představit, pokud prostě půjde na to, že bude plnit věci, které my chceme, to znamená, konkrétní zákony s termíny, kdy ty zákony budou položeny na stůl ze strany vlády a půjdou do parlamentu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaBudete chtít podpisy poslanců ČSSD, jak už to Andrej Babiš někde poznamenal, abyste získali důkaz, že je jednotná ta strana alespoň v parlamentu?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOAndrej Babiš to nepoznamenal, to byl dotaz novináře, já jsem tam u toho stál včera na briefingu vlastně po našem poslaneckém klubu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAndrej Babiš to ale řekl.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOA ten dotaz zněl konkrétně, jestli budeme chtít podpisy, 50 podpisů a on řekl, že to nevylučuje nebo že to je možné, tak to přesně bylo.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA vy byste byl pro, myslíte si, že by to byla nějaká záruka?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOAle podpisy, co řeší podpisy? Jo, podívejte se do historie, kolik bylo podepsanejch různých morálních kodexů, závazků, pan Bárta, jeho obálky, jako je to o morálce těch lidí. Pouze morální závazek.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaKdyž podpisy nic neřeší, já jsem se dočetla, že lidé z uskupení ANO podepisovali taky jakýsi závazek ...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOMorální kodex, morální kodex podepisovali.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMorální kodex.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOAno.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA proč, když podpisy nic neřeší?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOProtože to je v té morální rovině. Ti lidé podepsali, že se budou chovat slušně a morálně jako poslanci, kteří reprezentují český stát a konkrétně třeba, že nebudou dávat práci svým příbuzným jako asistentům, že nebudou mít kanceláře ve svých domech a tak dále, a tak dále.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaKdyby to neudělali, tak byste jim nevěřil?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOVěřil, ale tak je to prostě určité vyjádření, jak bych to řekl, prostě morálky nebo slušnosti těch lidí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTakže v tomhle případě podpisy nějakou váhu mají,

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOMají, mají, mají, určitě mají váhu, je to morální závazek toho člověka.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJá se ptám i proto, že jste před chvílí řekl, že podpisy nic neřeší, alespoň ...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANONe, ne, ne, já jsem řekl, ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaCo se týká sociální demokracie.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOTak to není, já jsem řekl, že jak byla ta otázka položena, jak na ni odpověděl pan Babiš a jako vyžadovat a podpisy na co jako? Že se ti lidé, ty 4 roky těch 50 lidí, že se bude chovat nějak? Co ti lidé jako budou podepisovat?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTo samé ale můžu podotknout u poslanců hnutí ANO.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOMůžou podepsat, můžou podepsat samozřejmě programové prohlášení vlády.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaCokoliv?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOProgramové prohlášení vlády, kde budou ty věci, a tam potom to má smysl podepsat prostě ze všech stran, že my budeme podporovat tuto vládu, která prosadí věci, které my jsme měli ve volebním programu v nějakém časovém horizontu samozřejmě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA pokud jde o ten morální kodex, který podepisovali poslanci hnutí ANO, tak co se v něm vlastně píše?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOJá už jsem vám to řekl ale.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTo, že se nebude, nebudou napojení na nějaké mafiánské struktury ...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOŽe se budou chovat slušně, že nebudou lhát, krást, a tak dále.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNebudou lhát, krást. A jak chcete si zajistit, že to dodrží?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOVíte, paní Sedláčková, ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAno, pane poslanče.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOJediná jistota je smrt, jiná jistota neexistuje. Jinou odpověď nemám.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaKdyž bude někdo lhát? Když bude někdo lhát, nebo krást, nebo se nechá uplácet a prostě se to tak stane, tak co se s ním stane dál, nebo třeba zaměstná manželku manžela?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOPan Babiš několikrát se vyjádřil, když jsme se bavili o této teoretické hypotetické situaci, že on potom u toho nebude.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTo znamená, že by skončil Andrej Babiš? Ne, ten člověk?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANONe. Samozřejmě my bysme udělali všechno proto, a samozřejmě ty nástroje, těch nástrojů není moc, ale udělali bychom všechno proto, aby tento člověk opustil naše hnutí? To bysme ho asi, ale asi, ale určitě bysme ho vyloučili a je otázka samozřejmě, jak potom s poslaneckým mandátem, protože víte, že přeběhlíci, na kterých stálo mnoho vlád zprava, zleva, tak zůstali poslanci a nic se nedělo, že jo, a všichni byli v klidu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTřeba Věci veřejné si také jaksi nechávali podepisovat, konkrétně Vít Bárta něco ...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANONo, jasně a směnky a směnky a tak dále.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVy tam nemáte žádnou penalizaci?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOJo, máme tam v tom morálním kodexu penalizaci, že když udělá nějaký průšvih, tak zaplatí pokutu ve výši jednoho poslaneckého platu, která bude použita na dobročinné účely, na nějaké dobročinné sociální účely.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA kdo to rozhodne, jestli má někdo platit tu pokutu, že už je to takový průšvih ...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOPoslanecký klub, poslanecký klub, poslanecký klub hlasováním.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaBude muset hlasovat?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOAno, ano, ano.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJá, vy už jste to také zmínil, že jste, předpokládám, že vám je ten program sociální demokracie blízký, vy jste byl taky řadu let členem této strany a já se chci ale zeptat, jestli pracujete stále pro Agrofert?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOAno, stále pracuji pro Agrofert, jsem členem představenstva společnosti Agrofert Holding.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNechystáte se, že skončíte s tou prací, když vás teď čeká, jak jste sám řekl, nová éra, něco, co jste zatím vůbec nedělal?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOTo je pravda. Já jsem nikdy nepřemýšlel za těch 50 roků, že bych se živil politikou. Já jsem vždycky se živil normální prací a dneska politik je spíše nadávka. Já, když jsem se poprvé potkal s kolegy poslanci a s novým a s naším novým tajemníkem a on mi říkal pane poslanče, tak já jsem ho poprosil, aby mě tak nenazýval, protože to je, to je zní jako nadávka. Já jsem ho poprosil, ať mi říká pane Faltýnek.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVy se stydíte za to, že jste poslanec?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANONe, ne, ne, nestydím se za to, ale podívejte se, jaká je dneska popularita politiků a my, my to prostě chceme dělat jinak, my se chceme řídit normálně selským rozumem a fungovat jako v tom byznyse.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAle poslanec zůstáváte?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOSamozřejmě, samozřejmě, poslanec zůstávám.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaV březnu jste neobhájil pozici místopředsedy hnutí ANO, nebyl jste zvolený ani do předsednictva, z jakých důvodů?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOTo předsednictva jsem zvolený potom byl nakonec.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAle poprvé. Ano, proč jste ...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOJak poprvé? To bylo na jednom sněmu ale.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaProč jste, proč jste jaksi nakonec neobhájil tu pozici místopředsedy?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOTy důvody byly dva tak, jak mi to řekli kolegové, jeden důvod byl, že jsem byl bývalý sociální demokrat a druhý důvod byl, že dlouhodobě spolupracuji s panem Babišem, to byly dva důvody, které mně kolegové, když jsem se jich zeptal, proč mě nevolili, tak mně to naprosto otevřeně řekli.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaProč by někomu mělo vadit, že spolupracujete s Andrejem Babišem v hnutí ANO, které on zakládal?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOTo se musíte zeptat těch kolegů, kteří mě nevolili. Já jsem se jich na to také ptal, neodpověděli mně.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJak silný je proud v hnutí ANO těch lidí, kterým vadí, že někdo spolupracoval úzce s Andrejem Babišem a že by se mohl dostat do vysoké politiky?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANONo, já doufám, že ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPtám se na tu možnou jednotnost hnutí ANO?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOJá doufám, že v současné době žádné nějaké zásadní proudy v hnutí ANO nejsou, protože lidé, kteří nesouhlasili, nebo kteří, kterým se to nelíbilo v hnutí z různých důvodů, tak postupně odešli.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaZůstali už jenom ti, kterým se to líbí?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANOTo já nedokážu posoudit. Jako ta škála těch lidí je velmi rozmanitá, když se podíváte na ten poslanecký klub, je to 47 lidí z různých oborů z celé republiky, někteří ani nebyli nebo nejsou členy hnutí ANO, takže toto já nedokážu posoudit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaHostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu byl předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Díky, že jste přišel. Na shledanou.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí ANODěkuju také. Mějte se hezky. Na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPěkný večer přeje Veronika Sedláčková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ves
Spustit audio