Jaromír Marek: Nástupce Gándhího hladoví, bojuje tak proti korupci

Na nespokojené davy v ulicích jsme si během letošního arabského jara zvykli. Lidé v Tunisku, Egyptě, Libyi nebo Sýrii vyšli do ulic, aby vyjádřili svůj odpor k totalitním vládám, touhu po lepším životě, touhu po demokracii, která jim byla a je upírána. Teď se však zaplnily i ulice indických měst.

Obyvatelé Indie si přitom nemohou stěžovat, že by demokracii postrádali. Indie mluví sama o sobě jako o největší světové demokracii a toto tvrzení není přehnané. Co tedy Indům vadí? Proti čemu se bouří? Proti korupci!

V čele protestů stojí jeden jediný muž. Čtyřiasedmdesátiletý Anna Hazare. Je to potížista, nebo novodobý Gándhí?

Korupce dusí Indii

Hazare rozhodně není žádný aktivistický nováček. Za posledních dvacet let protestoval hladovkami v nejrůznějších kauzách celkem 108 dní. Přinutil k demisi několik ministrů a významných politiků.

On sám srovnání s Gándhím odmítá jako přehnané. V lecčems se mu však podobá. I jeho klíčovou zbraní je vlastní tělesná schránka. Stejně jako Gándhí žije asketickým životem. Údajně má jen dvoje šaty. A stejně jako Gándhí je také zarputilým bojovníkem.

Teď obrátil svoji pozornost na korupci. Že tento neblahý fenomén dusí celou Indii, ví v této zemi opravdu každý. Vždyť už někdejší ministerský předseda Radžív Gándhí kdysi řekl, že z každé rupie investované do rozvoje dojde na místo určení jen 17 paisů. Zbytek se ztratí kdesi v temnotách korupce. Všichni to vědí, všichni na to žehrají, ale nikdo nic nedělá. Až teď.

Stačilo přitom tak málo. Anna Hazare vyzval vládní koalici, aby splnila svůj slib a parlamentem protlačila slíbený protikorupční zákon. Pokud tak neučiní, byl Anna Hazare připraven držet hladovku. Úřady jej nechaly zavřít do vězení, prý preventivně. Znají nejspíš své tempo a aktivista byl připraven hladovět až do konce. Pohár indické trpělivosti však přetekl a lidé vyšli do ulic.

Ind může začít hladovět, úřady ustoupily

Indický premiér mluví o aktivistovi v bílém rouchu jako o nebezpečí pro demokracii. Silou své moci bezmocných vnucuje parlamentu svůj návrh protikorupčního zákona. V tom má nejspíš pravdu. Indové v ulicích však oponují: s politiky pohnou jedině masy, dokud nevyjdou do ulic nespokojené davy, jsou politici k jejich požadavkům slepí a hluší.

Pod tlakem veřejnosti indická vláda couvla a Anna Hazare slaví první triumf. Protikorupční zákon sice ještě není na světě, on však může za jeho přijetí začít držet hladovku. Prozatím patnáct dnů.

Korupce představuje velký problém nejen v Indii. Ani naše postavení na pomyslném žebříčku míry zkorumpovanosti není nijak valné. Jen se obávám, že českými politiky by nepohnul ani samotný Gándhí, natož jeho novodobý nástupce.

autor: jma
Spustit audio