Jana Hybášková, evropská poslankyně

Německá CSU a zejména její europoslanci tvrdí, že Unie s Českem prožije promarněný půlrok a chtějí, abychom si předsednictví prohodili se Švédy. Podobně už nějaký čas píší například rakouské listy Die Presse, Kurier nebo Standard. Francouzský Le Monde už 22. října napsal, že prezident Sarkozy hodlá prosadit plán, podle kterého by se stal a zůstal prezidentem eurozóny až do roku 2010 a nakonec rána z vlastních řad, český prezident Václav Klaus tuto neděli říká: "České předsednictví není důležité a nebude mít na chod Unie vliv." K tomu lze jen podotknout, že do 1. ledna roku 2009, kdy má Česko začít vést Evropskou unii, zbývají přesně dva měsíce. U poslechu dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu vás zdraví Martin Veselovský. Dnes je mým hostem poslankyně Evropského parlamentu Jana Hybášková. Dobrý den, paní poslankyně, vítejte v rozhlase.

Jana HYBÁŠKOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu:
Dobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Paní poslankyně, povede podle vás Česko v první půli příštího roku Unii?

Jana HYBÁŠKOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu:
No, naprosto jednoznačně. Skutečně bych použila takový lidový výraz mých dcer, to jsou trošku všechno kecy v kleci. Neexistuje do roku 53, kdy trvala předsednictví za všech možných politických situací, situace, která by dokázala předsednickou zemi zbavit předsednictví. To je naprosto vyloučená věc a nikdo tímto směrem nijak neuvažuje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pojďme se pokusit tedy oddělit mediální vyjádření od podstaty věci. Takto odpověděl pro Radiožurnál český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer na otázku, zda zaznamenal z francouzské strany nějaké pokusy zpochybnit naše předsednictví Evropské unie?

Pavel FISCHER, český velvyslanec ve Francii:
Naopak já to cítím, že oni nás lépe poznali, my jsme lépe poznali je a opravdu jsme se spolu naučili pracovat bez velikého hluku. Proto bych z jednoho, dvou, tří článků nedělal závěr. Administrativa ve Francii s námi pracovat umí, co jiného jsou samozřejmě nějaké úniky do tisku, ale berme spíš tak, jako že to je vystavování vysvědčení dobrému prezidentovi.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak to jsou slova Pavla Fischera, českého velvyslance ve Francii. Jana Hybášková je tady ve studiu Českého rozhlasu. Souhlasíte s velvyslancem ve Francii?

Jana HYBÁŠKOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu:
Já s ním velmi souhlasím. Také máme s francouzskými poslanci velice dobrou spolupráci, připravujeme řadu významných věcí a v zahraniční politice si dokonce ten gard vyměňuje ještě od doby před začátkem francouzského předsednictví. Já se domnívám, že je potřeba následující, oddělit dvě důležité věci. Oddělit francouzskou snahu získat větší vliv na nezávislost ECB, Evropské centrální banky, a to je frankoněmecký zápas, a ten se týká té debaty o Euro Group nebo eurozóně a případném Sarkozyho dalším předsedání této skupině, ale i to v tento okamžik je iluzorní záležitost a zřejmě nebo na devadesát procent k tomu nedojde. A druhá věc je zkušenost CDU, CSU a vůbec evropské pravice s činností ODS na evropské politické scéně a v Evropském parlamentu. A tam skutečně ta zkušenost bohužel a nechci tady přilévat oleje do ohně úplně dobrá na té osobní úrovni není.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
V tom případě to pojďme tedy rozdělit. Ale když se ještě jednou vrátím k těm článkům ve francouzském listu Le Monde, které zhruba před týdnem vycházely, tak ty opravdu celkem otevřeně spekulovaly o tom, a nejsem si úplně jist, že zrovna Le Monde to spojoval s Evropskou centrální bankou. Spekulovali o tom, že by Nicolas Sarkozy měl nějakým způsobem překlenout zejména české a švédské předsednictví zejména z důvodu toho, že Češi a Švédi nejsou v eurozóně.

Jana HYBÁŠKOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu:
Ale předsednictví té Euro Group, nikoliv předsednictví jako předsednictví rady, to jsou dvě velmi odlišné věci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ano.

Jana HYBÁŠKOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu:
Čili v případě, že tady máme jenom několik členských států, které jsou sdruženy v eurozóně a které mají vlastně neformální skupinu, které se říká Euro Group, která se zpravidla odbývá na úrovni šéfů centrálních bank, šéfa centrální banky, tak Sarkozy to teďka právě, protože je chce omezit, povýšil na úroveň hlavy státu. A protože ani Česká republika, ani Švédsko v eurozóně nejsou, tak se to týká tohoto unikátního předsedování této neformální skupiny. Ale to, co je prostě podstatné, je, podívejte se, tady se jedná o pravidla klubu, do kterého se Česká republika ještě ani nepřihlásila. My jsme do eurozóny ani nepodali přihlášku, protože opravdu v této debatě nemáme žádnou kartu, nemáme si na co stěžovat a nepatříme do ní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobrá, kdyby to tak opravdu bylo, tak na druhou stranu, pokud by se opravdu někdo, a to je jedno, jestli to bude francouzský prezident nebo nějaký jiný vrcholný politik té původní ..., těch původních zemí Evropské unie a zejména eurozóny stal touto hlavou přes předsednictví například Česka a Švédska, tak neztratilo by na hodnotě takové předsednictví, nepřešly by potom výrazné pravomoci, které by spadaly nám a Švédsku jako předsednickým zemím právě na toho šéfa Euro Groupy?

Jana HYBÁŠKOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu:
Ne, ta Euro Groupa je neformální zařízení a týká se skutečně regulačních pravidel eurozóny. Týká se Paktu stability. A je to potvrzení starého francouzského snu, kde Francie chce cosi jako vlastně hospodářskou vládu, hospodářskou radu Evropy. Proti tomuto se zcela jednoznačně také minulý týden vyjádřila paní Merkelová. To je frankoněmecký spor a Německo toto jaksi francouzské pretendentství na hospodářskou moc, na které navíc Francie ani nemá zaděláno z hlediska titulu fungování vlastního finančního systému a deficitního sociálního systému prostě nepřipustí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jinými slovy podle vaší, podle vašeho názoru a podle vašich zkušeností osobních Francouzi nijakým způsobem neusilují v tuto chvíli o to zbavit Českou republiku předsednictví Rady Evropské unie?

Jana HYBÁŠKOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu:
Ne, v žádném případě a mně se trošičku nelíbí, že se to tak hraje tato bouře ve sklenici vody i u nás doma. Myslím si, že si za tím někteří politici hledají svůj alibismus, aby mohli říct to ne my, že jsme se nepřipravili na předsednictví, za to může tam ten ošklivý Sarkozy, že nám to předsednictví poškodil. Ale podívejte se, tady je jiný případ. Francie se stokrát dušovala, že do konce svého předsednictví bude mít hotovou legislativu energetickoklimatického balíčku. To je nesmírně důležitá věc. Evidentně kvůli mnoha jiným událostem se Francouzi v tom zamotali, zpomalili a nepodařilo se jim to vyjednat. Majíli čeští politici skutečně tu odvahu se tedy vydat a bavit se s Francouzi o tom, co Francouzi dělají a nedělají, tak já bych považovala za rozumné, aby teďko povstal český politik a řekl hej, Francouzi, kde jste s energetickoklimatickým balíčkem, proč to předáváte na další, proč jste tak významnou věc, o které jste tak tvrdili, jak je pro vás důležitá, nedokázali vyjednat. Mrzí mě, že tento jasně legitimní, byť ofenzivní hlas z České republiky v této podobě nezazněl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ten hlas by měl pozvednout kdo? Předseda vlády Mirek Topolánek?

Jana HYBÁŠKOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu:
To tak já si myslím, že třeba i on je tomu příslušný. Možná pan Aleš Řebíček.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu poslankyně Evropského parlamentu Jana Hybášková. To byla ta francouzská karta v celém tom, řekněme, sporu, který vy jste nazvala sporem ve sklenici vody tady v České republice, ale ten spor se týká zejména ohledně prvního půlroku roku 2009, kdy bude Česko předsedat Evropské unii. A teď ta druhá část. Včerejší vyjádření poslanců německé CSU, kteří říkali, že nás čeká, tím myšleno Evropskou unii, promarněný rok s Českem, tak jakou oni s námi mají zkušenost, proč to říkají?

Jana HYBÁŠKOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu:
No, tady já vidím závažnější problém, podívejte se, role předsednické země není, jak si to mnozí tady vykládají, je pouze být tím prvním sólovým hráčem a vlastně uhájit jenom své zájmy. Málo se ví o tom, že vlastně ve všech těch pracovních skupinách, ve všech těch radách za předsednickou zemi zasedají dva, ten jeden, který je tam za tu zemi, hájí její národní pozici, a pak ten předseda, a ten hraje roli předsedy. A předseda musí být čestný broker, předseda musí být člověk, který je nestranný arbitr a předseda musí zejména v Evropské unii být vyjednavač kompromisů a tady jde vážná pochyba k české schopnosti, protože pakliže Česko za prvé nemá úplně jasnou vnitřní pozici, tak těžko může být pevné navenek a ta pevnost je nesmírně potřeba a za druhé, Češi bohužel jsou proslulí svojí neschopnosti vyjednat kompromis, protože v Česku slovo kompromis je vlastně hanlivé, to je nějaký ústupek, to je nějaké slabošství, to je něco špatného. A v tomto je velký problém.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Teď jen zpátky ...

Jana HYBÁŠKOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu:
Od nás se ani neočekává, že bysme technicky nezvládli to předsednictví, to je velmi dobře připraveno a já si myslím, že paní velvyslankyně Vicenová dělá velmi dobrou práci a všem těm desítkám, stovkám lidí je potřeba poděkovat. Problém je v tom, že politici vysílají smíšené signály a nevysílají signál schopnosti dojednat konsensus, kompromis a být tím honest brokerem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jinými slovy poslanci minimálně, poslanci Evropského parlamentu za německou CSU mají v tom, co říkali, pravdu podle vašeho názoru, paní Hybášková?

Jana HYBÁŠKOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu:
Oni mají špatnou zkušenost s poslanci ODS ve slova smyslu kooperativnosti, ve slova smyslu naslouchání a právě ve slova smyslu dosahování konsensu. Evropa je vybudována na schopnosti dosáhnout konsensus, Evropa je jeden velký konsensus. Dobrý je tehdy, pakliže přikryje více než polovinu zájmů více než poloviny zúčastněných. A právě dokonce v tom jsou většinou malé země lepší, dokonce i Slovinsko dokázalo Francii pomoci vyjednat tu Mediteránní unii. Dánsko je takovou klasickou zemí, která nám dvakrát v našem vývoji velmi dobře pomohla právě proto, že dokázalo přispět tomu kompromisu a konsensu. Tam je ta obava, že v této roli a navíc prostě není jasné vlastně v tento okamžik, kdo bude tím dojednavačem, bude to Topolánek anebo nedej bože bude to Václav Klaus, a tam je ta legitimita toho a na Evropě v té první polovině roku 2009 bude ležet nejklíčovější věc, důležitější než energetickoklimatický balíček nebo rozpojení rozvodných soustav plynu a elektřiny, a to bude politika vůči Rusku. A jestliže si lidé představí, jakým způsobem by Václav Klaus vstupoval do jednání o partnerské asociační Partnership Corporation Agreement, dohodě o partnerské spolupráci s Ruskem, tak toto budí nesmírné obavy v tom, že dokonce vzniká obava, že by mohlo dojít k poškození evropského bezpečnostního zájmu. A tam už jdou opravdu žerty stranou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste říkala, že němečtí poslanci za CSU mají špatnou zkušenost s ODS. Nakonec ale Česká republika má i jiné, včetně vás, europoslance za jiné strany v Evropském parlamentu, to znamená, že to celé padá na vrub ODS z vašeho pohledu?

Jana HYBÁŠKOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu:
Tak já nevím, jestli z mého pohledu tak to bylo míněno, pokud znám pány Ferbera a Friedricha, tak je to jejich zkušenost s ODS. Já mám sama s CSUCDU velice dobrou spolupráce. Dokonce mně nabídli jejich křeslo v zahraničním výboru a vím, že se s nimi do určité míry spolupracovat dá. Myslím si, že stejně dobrou spolupráci s nima mají pan Březina a paní Roithová, a dokonce s Němci dobře spolupracují ostatní čeští poslanci, socialisté. A náš velice skvělý zelený poslanec Milan Horáček je koneckonců volen právě v Německu, takže to není českoněmecký vztah, to je skutečně problematika vztahu ODS a CSU zejména, ale vezměte si, jak často tady zaznívá zejména z úst pana prezidenta a také z úst předsedy české delegace Jana Zahradila to Němci, Němci nás chtějí ..., Němci udělají. Tito lidé nezameškají jedinou příležitost, aby na vrub Německa neřekli něco nepříjemného. Není se potom co divit, že se také z lesa něco ozývá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu není možno také o těch úvahách, které jsou například z německé strany a které vy jste teď jaksi spojila s chováním některých českých politiků, není je možno chápat jako přirozenou obavu toho, že v nelehkých časech, kdy probíhá globální ekonomická krize, kdy stále ještě v podstatě byť teď v zákrytu za tou globální krizí běží ten konflikt Rusko Gruzie a který bude třeba nějakým způsobem dořešit, tak není na místě obava, že takto vysoký level světové politiky bude dělat někdo, kdo se v takto vysoké poloze ještě nikdy nepohyboval?

Jana HYBÁŠKOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu:
Tak situace každého předsednictví přináší něco zvláštního, někdy je Gruzie, někdy je tsunami, někdy je finanční krize. Předsednictví jsou od toho, aby se s tímto vyrovnala.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ovšem někdy předsedá Francie a někdy předsedá malá země.

Jana HYBÁŠKOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu:
Slovinsko se dokázalo s tím vyrovnat, dokázalo se s podobnými situacemi vyrovnat Řecko a jsou ..., všechny státy byly jednou poprvé předsednickou zemí, a dokonce zkušenosti jednoznačně tvrdí, že ta země se stane dobrou vlastně zemí, protože pochopí skutečně do úplného detailu mechanismy fungování všech těch vyjednavačských a pracovních skupin právě teprve, když ta země projde předsednictvím. Proto naopak je snaha novým státům dát to předsednictví, aby se z nich opravdu staly zkušené členské země, které vědí, kde jsou mantinely, co si mohou dovolit a kam mohou jít. To není problém administrativní a technické připravenosti. Koneckonců sekretariát rady s tím velmi pomůže a znova opakuji, že naše mise je dobře připravena. To je otázka politické odpovědnosti za hájení světový zájmů Evropy, a tady já skutečně znova opakuju jméno pana Václava Klause zejména ve vztahu k Rusku, kde prostě ta obava o to, že se například ustoupí z té podmínky, že dokud Rusko nesplní všechny své závazky z 8. srpna a z 12. září, tak se s Ruskem nezačne vyjednávat ta partnerská dohoda, tak jsou z toho, že to Češi třeba poruší, respektive že to poruší Václav Klaus.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, paní poslankyně, je nutno také říci, že v tuto chvíli ještě není prostě definitivně uzavřena nějaká, řekněme, dohoda tady vnitrostátní mezi předsedou vlády a prezidentem republiky o tom rozdělení pravomocí a toho, kdo co definitivně bude v tom prvním půlroce roku 2009 dělat.

Jana HYBÁŠKOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu:
A já právě v tomto spatřuji veliké kruhy okolo současné české politické krize, protože se domnívám, že je tak trochu vedena tím, aby v čele té vlády stál někdo slabší, než je pan Topolánek právě proto, aby tím, kdo pojede na velké summity a tím druhým velkým summitem je euroamerický summit, byl Václav Klaus, a proto považuji celou tuto bouři za velmi nečestnou, protože si myslím, že pan Topolánek se už vyjednávat naučil, že Unii docela chápe, že se z něho stal docela sympatický Evropan a že by bylo velice dobře, kdyby ve své funkci a ve své pozici zůstal. Ono opravdu nejde jenom o ODS. Je to šance pro Českou republiku. My všichni bychom měli jít dohromady, měli bychom být loajální a na tom, aby Česká republika tu dardu, která před náma je, ustála, ona také Česká republika bude vyjednavačem příštího složení komise a ta komise půjde dolů se svým počtem komisařů, to bude nesmírně složitá politická úloha a to nemohou dělat při vší úctě k diplomatům diplomaté. Tam se také Česká republika musí projevit jako dobrý hráč, a to je těžké. Já se ještě chci vrátit zpátky k jedné věci s tím Německem, bavímeli se o těch klíčových věcech předsednictví, a to je bezesporu rozdělení těch energetických soustav a energetickoklimatický balíček, proboha co nás spojuje s Německem, Škodovka je automobilový průmysl, my přece nemáme divergentní zájmy oproti Německu, my máme velmi konvergentní zájmy, a právě proto, že máme konvergentní zájmy, bychom měli být schopni lepší politické spolupráce, než doposud jsme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Připomínám, že posloucháte Český rozhlas Radiožurnál, Dvacet minut Radiožurnálu a mým hostem je poslankyně Evropského parlamentu Jana Hybášková. Ještě jednou ocituji francouzský deník Le Monde. Pětadvacátého října řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg tomuto deníku toto: "Sice jsme malá země, ale zejména, co se Ruska týče, máme více knowhow než kdokoliv jiný, protože jsme s ním čtyřicet let žili." Tak já tu otázku posunu, stačí podle vás, paní poslankyně Hybášková, toto knowhow, tato čtyřicetiletá zkušenost na to, abychom dokázali zdárně ukončit ruskogruzínskou krizi, pokud by se to mělo takříkajíc stihnout v tom půlroce našeho předsednictví Evropské unie?

Jana HYBÁŠKOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu:
Tak ruskogruzínská krize je jedna věc, určitě se nestihne vyjasnění celkového vztahu mezi Evropou a Ruskem, to se týká samozřejmě energetiky, ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Bezesporu.

Jana HYBÁŠKOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu:
... to se týká Sevastopolu, to se týká mnoha dalších otázek, a ty jsou velice těžké. A v Gruzii se podle mého soudu a já jsem v tomto velký kritik pana Sarkozyho, nepodařilo plně uspět ani Sarkozymu, protože zapomněl na klíčovou věc, a to je teritoriální integrita Gruzie, protože ji opomenul v těch jednáních, z čehož je vidět, jak strašně složitá ta věc je. Abychom mohli být dobrými vyjednavači, samozřejmě musíme mít tu zkušenost a tu zkušenost máme. Máme dokonce také dobré vyjednavače. Pan Schwarzenberg je určitě skvělý vyjednavač v tomto oboru, myslím si, že i pan Topolánek má jaksi velmi pevnou a jasnou a odvážnou pozici. Otázka je, aby tady jiní politici tuto pevnou a vzdělanou českou pozici nepodtrhávali politicky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak a teď zpátky v posledních otázkách dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu zpátky do České republiky. Byla by to, řekl bych, věc nevídaná v Evropské unii za předsednictví Evropské unie, že by se takříkajíc přepřahalo, že by se měnila vláda. Dokáže si to vůbec někdo z vašich kolegů v Evropském parlamentu představit, že by v průběhu toho půlroku došlo ke změně minimálně na postu premiéra a možná i celé vlády?

Jana HYBÁŠKOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu:
Já nejsem až takovým znalcem Evropské unie, ale tuším, že Pavel Telička uváděl, že za velmi úspěšného dánského předsednictví, kdy vlastně vznikla kodaňská kritéria, byly v Dánsku volby a došlo ke změně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To bylo v roce 93, ale myslím, že se to úplně přesně nekrylo.

Jana HYBÁŠKOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu:
To bylo v roce 93. Slovinsko šlo a je to velice rozdělená země, já koneckonců jsem tam nějakou dobu žila, tak o tom něco vím, do všeobecných voleb vlastně těsně po skončení svého předsednictví a podívejte se, Evropa je demokratická. Demokratické změny, pakliže jsou jasné, demokratické, čitelné a transparentní, jsou absolutně normální. Jsou normální situace, že se státy dlouho nemají vlády, protože se skládají těžké koalice, máme situaci v Belgii, měli jsme takovou situaci v Rakousku. Pakliže se to děje demokraticky a transparentně, nemá s tím Evropa problém, protože prostě tak to je. Také koneckonců i Evropa jde během toho předsednictví do voleb. Čili změna vlády, pakliže ale by byla skutečně demokratická a ne tím, že se ví, že se poslanci kupují, což jsou africké poměry, by problém nebyla. Ale problém je legitimita vlády, která může vzniknout z nějakých nejasných dohod, z čachrů, tím pádem nejasného vnitřního mandátu toho předsednictví. To samozřejmě by byl veliký problém, protože pak by pozice právě takového vyjednavače vůči Medveděvovi, vůči Putinovi byla nesmírně složitá, ti by si s námi mohli udělat, co by chtěli, a to je to, co hrozí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Jana Hybášková, poslankyně Evropského parlamentu byla mým hostem. Děkuji za váš čas a na shledanou.

Jana HYBÁŠKOVÁ, poslankyně Evropského parlamentu:
Děkuji za prostor.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Radiožurnálu. Přeji i já vám příjemný večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio