Jan Svěrák díky Obecné škole zazářil. Film měl ale původně režírovat někdo úplně jiný

Jan Svěrák ho původně neměl režírovat a Zdeněk Svěrák v něm neměl hrát. Všechno ale bylo nakonec jinak. Legendární film Obecná škola měl premiéru přesně před 30 lety.

Je krátce po 2. světové válce. Desetiletí žáci chlapecké třídy v malé škole na okraji Prahy vynikají svojí nekázní – a odstraněné blatníky na otcově kole nejsou jejich jedinou lumpárnou.

Čtěte také

Dalo by se říct, že Obecná škola je oslavou klukovské hravosti a vynalézavosti. Scénář nostalgického snímku napsal Zdeněk Svěrák, a jak popsal v rozhovoru z roku 1991, jeho syn Jan film původně režírovat neměl.

Obecná škola byla původně psaná pro Vítka Olmera, který se jí kvůli Tankovému praporu zřekl. Barrandov se mě proto zeptal, jestli bychom to nedali klukovi. Byl to risk, ale on se na to tak důkladně připravil, že štáb ještě nikdy nezažil, aby produkce nestíhala režii,“ prohlásil.

Ten film mám nejraději. Je v něm namixovaná sranda a lyrično a všechno je pořádně protřepané.
Zdeněk Svěrák

Výrazní herci

I přesto, že převzal cizí látku, se ale Jan Svěrák ukázal jako ideální režisér. A v Obecné škole naplno předvedl svůj vypravěčský talent. „Ve filmu hraje hodně dětí, tak jsem mu poradil, aby si jako začínající režisér, který musí zvládnout desetileté kluky, vybral špičkové herce, kteří mu to udělají sami,“ vzpomíná Zdeněk Svěrák.

Také díky výrazným hereckým osobnostem řada hlášek z Obecné školy doslova zlidověla. Ať už ta, se kterou ve snímku představil Jan Tříska, nebo ta, kterou do školního rozhlasu hlásil Rudolf Hrušínský coby ředitel školy.

Obecná škola dnes patří mezi mnoho úspěšných snímků Jana Svěráka. Potvrzuje to i fakt, že snímek byl nominovaný na Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

autoři: Jiří Štefl , als
Spustit audio

Související