Po strništi bos je film o zrání dítěte, říká režisér Jan Svěrák

Režisér Jan Svěrák natáčí film o odvaze dětí a jejich rodičů. Snímek Po strništi bos se odehrává za 2. světové války, kdy osmiletý Eda musí se svými rodiči odejít z velkého města na vesnici a tam se naučit žít. Venkovské záběry vznikají v těchto dnech v jihočeských Slavonicích.

Na scénáři k filmu Po strništi bos pracoval režisér Jan Svěrák se svým otcem Zdeňkem. Ten čerpá ze vzpomínek na své dětství, které prožil na venkově.

„Vždycky, když máte příběh a snažíte se ho vyprávět, musíte si říct, o čem je pro vás. Tenhle film je pro mě o odvaze z různých pohledů, takže je to i o odvaze maminky, o hledání odvahy v tom malém klukovi, který je takové ‚srabítko‘, které přepere i holka. On pozoruje svého tátu, jestli je odvážný, a svého strýce, který je odvážný až moc, a hledá tu svou mužskou odvahu, jaká by měla být, a připravuje se na dospělý život,“ říká režisér Jan Svěrák.

Herečka Tereza Voříšková přijala nabídku Jana Svěráka k natáčení filmu Po strništi bos takřka bez váhání. „Ten příběh je geniálně zpracovaný a tím, jak je to vyprávěno dětskýma očima, tak je tam spousta nevyřčených míst, která jsou pro mě úplně nejpodstatnější.“

Film Jana Svěráka Po strništi bos je především o odvaze a dětství, shodují se všichni herci, které na natáčení ve Slavonicích oslovila reportérka Radiožurnálu. Ve filmu hraje Ondřej Vetchý, Tereza Voříšková či Oldřich Kaiser. Dědečka osmiletého Edy hraje Jan Tříska.

autoři: ela , jpr
Spustit audio