Jan Mládek ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

To, co jasně oznamovali sociální demokraté už dlouho před volbami, je teď realitou. Už při schvalování zákona o církevních restitucích říkala ČSSD, že pokud bude u moci, bude se snažit církevní restituce zrevidovat. Dala si tento slib i do předvolebního politického programu a teď se ho snaží splnit. První ostré jednání mezi ČSSD a zástupci církví proběhne zítra ve 2 odpoledne. S čím do Arcibiskupského paláce sociální demokraté nastoupí? To je otázka pro příštích Dvacet minut Radiožurnálu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ve studiu Radiožurnálu je teď stínový ministr za ČSSD, stínový ministr financí Jan Mládek. Dobré odpoledne.

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
Dobré odpoledne.

Čtěte také

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak zítra ve dvě hodiny sociální demokraté usednou se zástupci církví k jednomu stolu. Co jim řeknou,

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
Co jim přesně řeknou, to bych nerad předbíhal, protože to musí říct panu kardinálovi pan předseda, předseda strany. Co já vám můžu povědět, jsou nějaké obecné, obecné představy, jak to uděláme s těmi církevními restitucemi.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
V tom případě řekněte mi, prosím, pane Mládku, co konkrétně chcete po církvích, jestli mi to můžete říct?

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
Já bych řekl, v čem tam vidíme problém. Ty okruhy jsou v zásadě tři a my jsme to vždycky deklarovali. My si myslíme, že ten zákon tak, jak je napsán, ne zcela zajišťuje, že nebude proražena hranice restitucí 25. února 1948. Protože tam jsou neustálé snahy nějakým způsobem toto zpochybňovat, soudní cestou to prolomit, takže to, co si dovedeme představit, je, že bude nějaký zákon, který ještě zajistí daleko tvrdším způsobem, že ta hranice pro ty restituce obecně nejenom církevní toho 25. února roku 48 nebude prolomena. Další věc je symbolická a to už taky bylo sděleno, si myslíme, že by římskokatolická církev měla projevit jaksi určitou velkorysost a nepožadovat nemovitosti na Pražském hradě, který je jaksi sdíleným místem jaksi celého českého národa a nejenom katolíků. A ta poslední věc je, se domníváme, že ten objem těch dojednaných kompenzací je nepřiměřený a v některých případech i absurdní, protože se to týká i církve, která vznikla po roku 89 a respektive občas i některých církví, které zas tolik za toho komunistického režimu netrpěly, no.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Zajímá mě, pane Mládku, jedna věc, ty tři body tak, jak jste je řekl, tak jste je seřadil podle jejich důležitosti?

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
To bych se teďko neodvažoval. Samozřejmě z hlediska, z hlediska finančního je asi nejdůležitější, ne, pardon, abych to řekl přesně, ano nejdůležitější je ten 25. únor, protože to by mohlo, prolomení téhle té hranice tady by ohrozilo majetkovou stabilitu tak, jak se vytvořila po roce 89. Buď by ti lidé si nebyli jisti, jestli jim majetek patří, anebo by stát vyplácel stamiliardové kompenzace, což by mohlo rozvrátit tuhle tu zemi, takže to je největší riziko. Pak samozřejmě následují ty peníze placené ze státního rozpočtu. No, a Pražský hrad to je taková symbolika. Tam si myslím, že za cenu minimálních nákladů by mohlo být gesto od římských katolíků směrem k většinovému obyvatelstvu jaksi, že ty nejhorší předpoklady o jejich chování nejsou tak úplně pravda.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená jinými slovy, kdyby církve a zejména římskokatolická církev trvali na vydání některých majetků na Pražském hradě, tak by to minimálně pro sociální demokraty znamenalo, že veškeré pověsti o tom, jaká je církev v tom negativním smyslu, byly potvrzeny?

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
No, nejde tak ani o sociální demokracii, ale jako jde o občany České republiky. Jaksi katolíků je asi 10 % a těch zbylých je 90 %, samozřejmě si to přeberem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom z jakého důvodu není možno nechat o této věci tak jako o mnoha jiných vznesených nárocích ze strany jednotlivých církví rozhodnout soud?

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
Ne, ne, ne, prosím pěkně to je samozřejmě možné, ale já jsem jenom říkal, že by nebylo špatné, kdyby projevili trochu velkorysosti a udělali tohle to gesto, které by mohli udělat o vlastní vůli, že těch několik nemovitostí prostě stáhnou z toho seznamu, nebudou se o to soudit, řeknou, že to je ..., uznávají Pražský hrad jako sídlo českých králů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím.

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
Sídlo českého prezidenta. Čili to by bylo něco, co by nepochybně nebylo špatné. Já si myslím, že by se jim dokonce i vyplatilo, ale nechci jim zase tolik radit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Má ČSSD vůbec nějakou páku na to, kromě toho, že si sedne s církvemi k jednomu stolu jednacímu, nějakou páku na to, aby přiměla církve k tomu, aby akceptovaly váš názor?

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
Nechme se překvapit po tom jednání, které proběhne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, pane stínový ministře, to je přece docela jednoduchá otázka, jestli je tady vůbec nějaká páka, nebo ji můžu přeformulovat, můžu si zeptat, jestli si myslíte, že by církve mělo zajímat, a teď to neberte jako hodnotící otázku, protože taková není, mělo by církve zajímat, že se sociální demokraté snaží splnit svůj předvolební slib?

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
No, já myslím, že by je to docela mělo zajímat a protože to není názor jenom voličů sociální demokracie, jsou strany, které byly ještě radikálnější, které chtěly rovnou referendum o tom, jestli jim bude cokoliv vráceno. Já bych chtěl říct, že pozice sociální demokracie není taková, že bysme nechtěli žádné církevní restituce. My si akorát myslíme, že byly příliš generózní, že se tam nezohlednilo to, že ten majetek byl s jakýmsi věcným břemenem předtím a teď je to bez věcného břemene a že ten objem je nepřiměřený zejména za období hospodářské krize. Ale kdybysme se podívali na voliče všech stran, které kritizovaly církevní restituce, tak by zjistili, že je to většina českého obyvatelstva, no, a to už by je skoro mohlo zajímat, no.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, dobře, tak se vás ptám jako stínového ministra financí, jako poslance za Českou stranu sociálně demokratickou, co bude následovat, pokud církve řeknou děkujeme, že jste se s námi viděli, bylo nám potěšením, ale všechno zůstane tak, jak je?

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
No, já myslím, že některé kroky, jak už jsem říkal, je možné provést jednostranně, minimálně je možné provést to, že se zabrání těm rizikům prolomení té hranice toho 25. února 1948 a bude tady nekooperativní vztah mezi státem a tou hlavní církví nebo církvemi a oni toho od státu občas docela potřebují a to si musí taky sami zvážit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu stínový ministr za Českou stranu sociálně demokratickou Jan Mládek. Mimochodem ta otázka, kterou vy jste zmínil a kterou měla jiná politická strana ve svém předvolebním programu, to znamená otázka referenda, to je pro sociální demokraty pasé? Samozřejmě referendum týkající se církevních restitucí.

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
Podívejte, ta otázka, to referendum by možná mohlo být předtím, ale my přece jenom ctíme nějakou kontinuitu českého státu. Jsou nějaké zákony a ctíme, že princip retroaktivity by neměl být porušen. Ústavní soud by shodil jakýkoliv zákon, který by byl retroaktivní tedy česky se zpětnou platností, to je samozřejmě velmi obtížné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Včera zveřejnil server Česká pozice rozhovor s generálním sekretářem České biskupské konference Tomášem Holubem a on kromě jiného říkal: "Chceme slyšet důvody, proč sociální demokracie má nyní takový postoj, když přitom Bohuslav Sobotka a Michal Hašek byli členy takzvané Kasalovy komise v době Topolánkovy vlády, která restituce připravovala. Tehdy se odsouhlasilo," říká Tomáš Holub, "jakým způsobem jednotlivé položky budou oceňovány." Teď naráží řekněme na finanční narovnání vztahu mezi státem a církvemi za majetek, který už nelze vydat. Co byste mu na to řekl?

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
No, tak pan sekretář biskupské konference velmi jaksi širokým způsobem vykládá tu zodpovědnost za neschválený materiál. Podívejte, kdyby ten materiál, který tenkrát byl, schválila sněmovna, tak by byl závazný a kdybysme ho chtěli měnit, tak bysme se dopustili toho hříchu té retroaktivity. A jelikož tohle to byl jenom pracovní materiál a možná nebyl úplně dokonalý, ale ten nebyl schválen sněmovnou, no, tak to není platný zákon, takže to je akorát nějaká diskuse o tom, že tenkrát jste říkali něco lehce jiného, než jsme vám potom navrhli. Ale mezitím se taky objevila nová fakta, tak je důvod pro změnu stanoviska. To je úplně jaksi nějaký zápis z jednání nějaké komise je dokument úplně jiné síly, než schválený zákon.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře tak ještě jedna citace generálního sekretáře Tomáš Holuba. Říká: "Pro nás, mluví o římskokatolické církvi, teď bude důležité hovořit o tom, jakou roli by církve v rámci společnosti měly sehrávat v oblasti sociální, školské, kulturní a tak dále, pokud se pochopíme v této rovině, potřebujeme záruky, že budeme schopni svou činnost takto pokrýt. Když se na tom shodneme, můžeme se například bavit o dluhopisech, o kterých se stále mluví." To je ten návrh, který padl v nějaké debatě o tom, že by část z těch finančních kompenzací, možná celá, byla vyplácena ve formě dluhopisů.

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
Výborně, co se týče první části toho prohlášení, to mohu jedině uvítat, protože kdyby občané této země viděli, že církev se chystá použít ten získaný majetek řekněme na hospice, domovy důchodců nebo já nevím na nějaká podobná zařízení, tak by nepochybně ten přístup byl lepší. Co se týče té druhé věci, tak to, že by ty církve přebraly jako kompenzace státní obligace je výborné, ale povězme si, o čem to mluvíme. Mluvíme tady o úspoře asi tak 0,5 % až 1 % těch celkových nákladů, protože pokud by stát nedal ty obligace těm církvím, tak je musí prodat někomu jinému a dát těm církvím ty peníze a to, že to prodá někomu jinému, tak na tom má nějaké transakční náklady, které činí asi tak 0,5 % až maximálně procento té částky, a tudíž to je ta reálná úspora. Takže to je vítané gesto, ale není příliš silné. Očekával bych něco většího.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, pokud se bavíme o té finanční kompenzaci, což je ta částka 59 miliard rozpočítaná na 30 let plus nějaký inflační koeficient, tak, jaká částka je vlastně přijatelná pro sociální demokraty tak, aby to odpovídalo tomu i co vy, pane stínový ministře, nebo váš předseda říkáte, to znamená, že v tom kontextu ekonomickém není možno podle vašeho názoru tu částku platit?

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
Já bych nerad nějaká čísla předtím, než proběhne jednání pana předsedy Sobotky s panem kardinálem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale máte je ta čísla?

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
Máme nějakou představu samozřejmě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A máte páku na to, jak přimět církve, aby to číslo akceptovali?

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
Já myslím, že tam je prostor pro jednání. Já tam z toho vystoupení pana sekretáře biskupské konference mám takový lehounký optimismus, protože sice ne moc, ale přece jenom trochu reflektují, že je tam trochu problém v těch restitucích tak, jak jsou nastaveny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To je vůbec zajímavá otázka, jsou církevní restituce nebo vůbec ten proces, který je podepřen zákonem o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, je z vašeho pohledu spravedlivý?

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
No, já jsem to přece říkal. Jako moje strana, ani já osobně jsem nikdy netvrdili, že by se nějaké vyrovnání nemělo provést.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já vím, já se ptám ale na ten stávající stav tak, jak je to teď nastaveno a tak, jak řekněme vydávání těch majetků probíhá. Je ten stav spravedlivý?

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
No, spravedlivý. No, co je to obecná spravedlnost. Já, když to do jakéhosi, do jakési zkratky, já jsem vždycky říkal, že je legitimní se bavit o kompenzacích za činy Klementa Gottwalda, ale nikoliv za činy Josefa II., jak se občas v těhle těch případech stává. Josef II. byl rakouský císař, katolík, velký reformátor, který výrazně omezil majetky římskokatolické církve a dopady jeho reforem se prostě táhnou až do dvacátého, jednadvacátého století.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, když jste říkal, že byste souhlasil s tou první částí prohlášení Tomáše Holuba o tom, jaksi vést debatu o zakotvení církví v určitých oblastech veřejného života České republiky, co to znamená? Že byste chtěli od církví veřejný slib, že ty peníze, které na kompenzacích dostanou, nebudou použity na řekněme byznys?

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
No, to oni už se chystají podnikat, založili si investiční fond. Já bych jenom chtěl upozornit, tím nechci tu paralelu úplně rýsovat, ale ona tady existovala strana, která se jmenovala Československá socialistická strana. Byla to taková ta satelitní strana za dob minulého režimu a měla velké majetky a ta strana nejdřív přišla o voliče, pak přišla i o ty majetky. Já bych musím říct, že kdybych teda chtěl organizovat nějaký program, což neorganizuji, abych omezil vliv církví v Čechách, tak skoro se mi zdá lepšího způsobu, než jim dát majetky, oni se stanou realitními makléři a nějak ti věřící už nebudou, ale to je primárně jejich problém, jak se s tím vypořádají, /nesrozumitelné/ nad tím přemýšlet.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, to bezesporu ano, pane Mládku, ale na druhou stranu od vás jsem to teď slyšel, několikrát jsem to slyšel od předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, jak říkáte bylo by důležité, aby církve projevily řekněme solidaritu, aby své peníze nepoužívaly na nic jiného než ...

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
Já se omlouvám, já jsem to říkal možná moc dlouze. Jako já si myslím, že nejsou relevantní nějaké sliby, ale skutky. Podle skutků bude veřejnost hodnotiti.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, ale my dva se tady přece teď bavíme o tom, o jakých tématech a jak bude probíhat jednání mezi zástupci církví a sociálními demokraty. Tak se ptám, jestli toto nějaká obecná deklarace, že prostě peníze nebudou použity na nic jiného než na řekněme bohulibé humanitární sociální účely je to, co chcete?

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
Já si myslím, že nějaká deklarace je především v zájmu církví a my chceme víc.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak jedna citace Bohuslava Sobotky. On říká: "Pokud bych zmínil filozofii, kterou prosazuje současný papež, který je v čele katolické církve, která má získat největší podíl na náhradách v České republice, tak přece je to papež František, který hovoří o tom, že církev by měla žít v chudově a starat se o potřebné." Tak, mě to dovádí k té otázce, pane stínový ministře, jestli chcete po římskokatolické církvi, aby prostě se vzdala jakéhokoliv podnikání se získaným majetkem?

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
No, já si osobně myslím tedy, že církvi by bylo bývalo prospělo, kdyby zůstal zachován systém Josefa II., který jim sice ten majetek dal k dispozici, ale omezil jim právo na zcizování a zastavování tohoto majetku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tedy na nakládání s majetkem.

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
Na nakládání s majetkem, protože jinak se to může stát jako, že o některé majetky přijdou nebo je bude řešit správce konkurzní podstaty, pokud je dají do neúspěšných podnikatelských projektů. Ony ty jednotlivé příklady, případy už byly. Oni mají teda štěstí, protože Vatikán dělá to, co se v byznysu říká jakýsi corporate government, svrchu na ně dohlíží, ale mám pocit, že ne úplně dostatečně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A odpověď na moji otázku, pane stínový ministře, jestli něco takového by sociální demokraté chtěli po církvích?

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
Já si myslím, znovu opakuji, to je církve měly dělat ve vlastním zájmu, aby jejich obraz byl jiný a aby měly věřící a aby případně měly občany, kteří řekněme nemají vyhraněný názor, je respektovali jako morální autoritu, protože, jestli je nějaká externalita jako pozitivní moment vlivu církve na některé společnosti, je, že církve jaksi určují morální standardy a to bohužel tady v Čechách moc není, protože získat ten restituční zákon za pomoci pravomocně odsouzeného poslance za korupci, a to je ten poslední hlas, který to rozhodl, tak to rozhodně tu morální prestiž nezvýšil, no.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takže vaše odpověď je ano, to by chtěli sociální demokraté po církvích, aby se zavázaly, že se svým majetkem nebudou podnikat?

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
Já znova opakuji. My neřešíme úplně fungování církvemi, my řešíme nepřiměřené restituce, které podle našeho názory by měly být o něco nižší, přiměřenější jednak vůči těm nárokům, které, které měly a jednak také by také zohlednily nelehkou situaci většiny obyvatel České republiky, protože ono ještě to časování je takové, v dobách, kdy si lidé utahují opasky, se rozdělují tyhle ty peníze a samozřejmě znova opakuji, je tam také to, aby ty fyzické restituce neprolomily ten 25. únor 48.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když tedy končíte znovu u toho, co jste označil jako minimálně z vašeho pohledu důležitou věc pro ČSSD, to znamená obava z prolomení té hranice února 48, ten zákon, který by to, řekněme, sychroval, ten budete se snažit prosadit i proti případné vůli církví, chápu to správně?

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
Ano. To není, pozor, to není primárně proti vůli církví. Oni deklarují, oni se domnívají a jestli oprávněně nebo ne, že ta hranice není prolomena, čili jakési vyztužení té hranice, protože oni neřekl, že chtějí /nesrozumitelné/, oni vždycky říkali, že hranice 25. únor jim vyhovuje. A jestliže my akorát chceme mít větší jistotu, že nebude prolomena, tak tam by neměl být konflikt teda, pokud platí to, co obecně deklarují.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu se stínovým ministrem financí za ČSSD Janem Mládkem. Pane Mládku, díky za váš čas. Na shledanou.

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/:
Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl u mikrofonu Radiožurnálu. Přeji vám dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio