Jan Kolouch ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Skandál kolem spolupráce americké vlády s největšími internetovými společnostmi, údajné sledování a shromažďování soukromých údajů tisíců uživatelů nabývá větších a větších rozměrů. Evropská komise dnes požádala ministra spravedlnosti Spojených států, aby řekl, jak dalece se mají o své soukromí bát Evropané. Dá se ale vůbec mluvit o soukromí na internetu?

Čtěte také

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaDo studia Dvaceti minut Radiožurnálu přišel dnes právník, odborník na kyberprostor Jan Kolouch z policejní akademie. Dobrý den.

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieKrásný dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTak řekněme úplně na začátek krátce, jak měl ten program Prizma fungovat, abychom věděli, o čem se bavíme?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieProgram Prism, který byl rozjet vládou Spojených států amerických, respektive agenturou NSA, měl shromažďovat data pro legální důvody Spojených států amerických. Tím primárním důvodem byla ochrana Spojených států amerických před terorismem.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA překvapilo vás alespoň podle toho, co teď vyplouvá na povrch, jak velká je to spolupráce, v jaké míře americké vlády tajných služeb s těmi internetovými giganty jako je Apple, Facebook, Google, Microsoft?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademiePopravdě rozhodně nepřekvapila, protože všechny tyhle velké společnosti, které jste jmenovala, ve svých licenčních smlouvách, které jsou pro nás koncové uživatele internetu a programů aplikací, které jsou nám nabízeny ať zdarma nebo za nějaký poplatek, tak v těchto koncových smlouvách, EULAch si zpravidla zakotví možnost předávat tyto informace různým subjektům ať z víceméně právních důvodů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaOno to platí, i když si já uzavřu smlouvu, když používám nějaké produkty od Microsoftu nebo se napojím na Facebook, tak i moje údaje nebo vaše údaje mohou být takto využité?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademiePlatí. Já jsem se na Microsoft, na Facebook nepřipravil, ale zkusím dát jiný příklad, a to Google. Google používá každý z nás a v momentě, kdy Google začneme používat, začneme vyhledávat přes googleový okýnko, tak vlastně souhlasíme s licenčními podmínkami Google. Je potřeba přečíst všechny tyhle ty licenční podmínky a mezi těmi podmínkami zjistíte, že Google o vás shromažďuje velké množství informací, informace o vaší poloze, vaše osobní informace, třeba číslo volajícího, identifikátor vašeho telefonu a jiné a tyto informace shromažďuje, aby samozřejmě zlepšil svoje služby, ale z právních důvodů je oprávněn je předávat dalším subjektům.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTakže k tomu není ani potřeba žádný zvlášť protiteroristický zákon, na který se odvolávají americké úřady?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieKdyž přečtu teda doslova ujednání Google, "osobní údaje sdílíme, pokud jsme v dobré víře přesvědčeni, že přístup k takovým údajům je rozumě nutný za účelem dodržení platného zákona, nařízení právního postupu nebo vynutitelného vládního požadavku a je otázkou, co je vynutitelný vládní požadavek, jestli je to nařízení vlády, které řekne musíme chránit naše občany před teroristy a na základě tohohle pouze plochého vyjádření Google ty informace předá, anebo jestli potřebuje opravdu soudní příkaz pro daný konkrétní případ.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTo se ale netýká jen americké vlády?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieTo se týká všech subjektů, všech vlád.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTeoreticky česká vláda, kdyby měla pocit, že je tady nějaká hrozba teroristického útoku, tak by mohla si vyžádat na základě toho, co jste teď přečetl, informace o kterémkoliv uživateli Google?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieMohla by zkusit požádat Google, Google by zřejmě vyžadoval relevantní podklady pro to, že opravdu ten útok hrozí. A je otázka, zda Google by tyto informace předal nebo nepředal, ale nechci škodit nebo nechci se navážet do Google. Tyhle podmínky mají všechny společnosti větší, které zpravidla právě mají sídlo ve Spojených státech amerických, jako je Microsoft, Apple a ostatní, Facebook.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMyslíte si, že to může ty společnosti poškodit, když se teď ukazuje, že spolupracovaly s americkou vládou, že jí předávaly data, že možná ji nechávaly úplně otevřené dveře k soukromým údajům svých klientů?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieOni asi úplně otevřené dveře nenechali, oni opravdu předávali data na základě vládního požadavku, byť ten vládní požadavek byl velmi široký. Nemyslím si, že zřizovali přímé přístupy k jejich serverům, to by bylo asi za rámec nebo za hranici. Na druhou stranu si nemyslím, že je to může poškodit. Problém je v tom, že my jako uživatelé se v prostředí internetu chováme tak, jako bysme se v reálném životě nechovali. Sdělujeme o sobě obrovské množství informací komukoliv, komukoliv včetně ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaKoho ani neznáme možná?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademiePřesně tak.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA existuje vůbec soukromí na internetu?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieNe, soukromí na internetu není, soukromí na internetu jste schopna dosáhnout pomocí určitých technických prostředků, ale to po vás vyžaduje určitou míru znalostí informačních komunikačních technologií, ale běžný uživatel opravdu soukromí na internetu nemá. Ono stačí zjistit, co o vás napovídá váš prohlížeč, všechny plageny, které se do toho prohlížeče nainstalují.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaCo mě zajímá, abych to řekla laicky.

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieStránky, na které chodíte. Přesně tak. Tohle všechno je vás schopné identifikovat a zužovat v tom prostředí internetu a stanete se velmi lehce identifikovatelnou osobou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA když jste řekl, že ale některé technické prostředky v tom můžou zabránit, tak, co by to mohlo být, pokud bych si chtěla ochránit, říkáte, že soukromí neexistuje na internetu, ale alespoň větší část údajů, které tam dávám?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieNechci propagovat žádné prostředky, ale velmi známým je například Tor, používání torří sítě. Na druhou stranu v momentě, kdy začnete tento prostředek používat, zároveň to pro vás nese určitou hrozbu zranitelnosti, protože se stáváte součástí určité sítě a přes vás můžou téct data, která nemusí být pro vás příjemná.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMyslíte si, že se blížíme do věku kódování, šifrování, že nakonec se budeme na internetu bavit svým specifickým jazykem, kterému nebude nikdo jiný rozumět?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieJde o to, jaké informace budete chtít sdělovat. Všichni rozesíláme emaily denně, stovky emailů a zapomínáme na to, že email je v podstatě něco jako korespondenční lístek v běžném světě, to znamená je schopný o nás méně zkušeným hackerům prozradit velké množství informací a zachytit obsah vašeho emailu je velmi jednoduché.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaHostem Dvaceti minut Radiožurnálu je odborník na internet z Policejní akademie Jan Kolouch. Pane Kolouchu, věříte, že americká vláda všechny ty údaje, které získala od internetových firem, využívala pouze k tomu, aby zažehnala hrozbu terorismu?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieTo asi rozhodně ne a ani si nemyslím, že americká vláda nebo jakákoliv vláda je schopna přefiltrovat to obrovské kvantum informací, které získaly od těchto společností.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaCo ještě dalšího z toho může vláda mít, protože to jsou nemalé výdaje, také potřebujete hodně analytiků, abyste odposlechli, přečetli, zanalyzovali údaje třeba tisíců lidí?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieTy další benefity můžou být v podobě získání potencionálních hrozeb, nejenom mezinárodních, ale i vnitrostátních, protože ono je opravdu těžké odlišit, jaká data získáte, zda ten konkrétní uživatel byl Američan nebo byl cizinec a i na tohle vlastně projekt Prism myslel, protože /nesrozumitelné/ mohlo dojít k tomu, že jste získali data o svých občanech. Takže můžete si vytvořit určitý rámec populace, jak rozvrstvení lidí, využívání služeb a i tohle všechno vám může sloužit k lepšímu vyhledávání informací v internetu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA taky to může být docela dobrý obchodní nástroj?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieMůže, ale nepředpokládám, že by vláda Spojených států amerických by to využila pro byznys.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVíte, mě překvapilo, že Edward Snowden, to je ten bývalý technik, který je teď velmi slavný po celém světě, dá se říct, a někde se ukrývá, že byl pouze řadový pracovník, externista u tajné služby Spojených států, přesto se dostal k velmi tajným dokumentům, k údajům, které skutečně měly zůstat soukromé nebo alespoň v utajení. Myslíte si, že toto je selhání bezpečnostních filtrů ve Spojených státech?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieTak určitě. Na druhou stranu je těžké zajistit tak rozsáhlou organizaci jako je NSA a všechny její brožury a příručky včetně brožur a příruček týkajících se této operace před narušením. Vždy tím nejslabším článkem je uživatel, který udělá nějakou chybu, může tím problémem být program, který propouští určité informace nebo zabezpečení, ale popravdě většina společností si ochrání spíše technické zázemí nebo uživatele a zaměstnance.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMimochodem jak hodnotíte nebo proč si myslíte, že Edward Snowden udělal to, co udělal, že šel za novináři a řekl tady vláda Spojených států skrze své tajné služby odposlouchává, kontroluje množství lidí. On tvrdí, že se na to už nechtěl dál dívat, ale věříte mu?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieTak o těch důvodech je samozřejmě možné polemizovat, jestli dím důvodem bylo to, že v něm hnulo něco, že ho doběhla, že ho doběhl jeho vlastní morální kodex. Je otázkou, je otázkou, jak dlouho pro tu společnost pracoval. Podle informací, které mám, tak vlastně v poslední době pracoval pro nevládní organizaci, která pouze poskytovala určitý servis NSA nebo CIA. Nedokážu říct, co bylo důvodem toho, proč zveřejnil ty informace a proč to udělal takovým způsobem, že nezveřejnil i dokumenty, které by, které údajně má.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVe Spojených státech amerických mu hrozí mnohaleté vězení. Myslíte si, že si ho zaslouží, že je to člověk, který skutečně zradil v tomto Spojené státy, anebo že spíš by se mohl brát jako někdo, kdo říká lidem otevřete oči, protože vaše soukromí, pokud se vydáte na internet, není úplně hájené, chráněné?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieOd obojího trochu. Neznám přesně právní normy Spojených států amerických, ale z toho, co jste uvedla, zřejmě vyzradil utajované informace a vyzrazení těchto informací, které je způsobilé poškodit stát, zpravidla bývá trestným činem, takže trestněprávní postih zřejmě je tím důvodem, proč se vláda Spojených států amerických snaží Edwarda Snowdena sehnat a postavit před soud. Na druhou stranu udělal samozřejmě dobrou věc v tom, že upozorňuje nebo snaží se upozornit uživatele internetu, že rozhodně nejsou anonymní a že o sobě poskytují obrovské množství dat. Myslím si ale, že všichni uživatelé by si toto měli uvědomit a začít přemýšlet o tom, jaká data dávají na internet.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTak a teď, kdyby lidé začali přemýšlet, co byste jim rozhodně nedoporučil, aby na internet dávali, co se jim může vymstít v uvozovkách?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieVymstít se jim můžou veškeré přístupové hesla, které si ukládají do emailů, vymstít se jim můžou osobní soukromé informace, které by za normálních podmínek nebyli ochotni říct komukoliv na potkání na ulici. Vymstít se jim můžou i jejich osobní dokumenty, které buďto naskenované anebo čerstvě vytvořené zpřístupní na internetu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaOno ale internet nabízí i možnosti, jak ulehčit život, také to je jeden z důvodů, proč si pořizujeme přístup do webline sítě, proč máme smart phony, chytré telefony, které taky dokážou prozradit mnohé o nás, ale například takové cloudy, shromažďování informací na internetu, levnější, jednodušší, myslíte si, že je to velké riziko a jak vůbec fungují?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieJde o to, jaké cloudové služby využíváte. Je velké množství druhů cloudů. Nechci zabíhat do technických podrobností, ale pro běžného uživatele, který využívá cloudových služeb právě například Google, Microsoftu nebo jiných, není cesty, aby si upravil licenční podmínky pro svoje potřeby. Na druhou stranu společnosti, které si vytvoří svůj malý privátní cloud, využijí k tomu data centra umístěná nebo pronajímaná různými společnostmi, mají možnost si přesně stanovit licenční podmínky, co se s jejich daty bude dít, jak s nimi bude zacházeno, takže pokrok je bezesporu přínosem. Na druhou stranu bysme se měli zajímat i o to, do jaké míry jsme schopni ovlivnit zacházení s našimi daty.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA do jaké míry jsme schopni to ovlivnit za současných možností? Co můžeme udělat, abychom to mohli ovlivnit?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieMůžeme omezit ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMůžem odejít z internetu, ale to není úplně ono. To není úplně reálné.

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieTo není ta správná cesta. Můžeme omezit vkládání právě těch citlivých dat na internet anebo se můžeme snažit tlačit poskytovatele služeb na to, aby upravovali ty podmínky licenční nám. De facto my s tím poskytovatelem uzavíráme smlouvu jakoukoliv, jako bysme uzavírali jakoukoliv smlouvu jinou v reálném světě. Když si jdete koupit auto, někdo se vám snaží prodat auto a řekne vám brzdy fungují na 50 %, karosérie vám za 2 roky odejde, protože je prorezlá a prodám vám to auto za 200 tisíc, tak si ho nekoupíte. Nechci říct, že obdobné podmínky jsou v internetu, ale právě ty mezery, které umožňují například předávání informací, umisťování informací do jiných zemí a vaši neschopnost zjistit, co se s vašimi daty děje, je ta paralela k tomu prorezlému nefungujícímu autu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaZnáte někoho, kdo by s tou internetovou společností chtěl vyjednávat o podmínkách smluv?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieVelké společnosti tento prostor mají.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMají. A děje se to?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieDěje se to.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaDěje se to. A řekl byste, že po té zkušenosti, kterou získáváme s tím, jak vycházejí na povrch další a další podrobnostmi programu Prism, Pryzma, tak že budou i firmy obezřetnější, nejen ti malí koncoví zákazníci?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieDomnívám se, že by měly být.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA v čem? Myslíte, že by to mohlo dovést celý ten systém k nějaké větší změně, že by právě ty internetové společnosti měly líp samy chránit údaje?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieBezesporu asi k tomuto dojde, na druhou stranu možná malé negativum a je otázka, jak ovlivní toto negativum ukládání dat. Pokud vy budete chtít se společností vyjednat speciální podmínky pro vás, rozhodně vás to v dnešním světě něco bude stát, takže pak to bude kalkulace mezi otázkou, kolik jsem ochoten věnovat investic, času a lidí do ochrany svých dat a na kolik jsem si vědom toho, že když ty data uniknou, tak mě mohou poškodit, respektive, jak moc citlivá data do toho veřejného prostoru dám.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNabízí se otázka, proč ty společnosti vlastně mají tak otevřený prostor v těch smlouvách, aby mohly nakládat s údaji svých klientů, asi, aby je mohly taky prodat, ne?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieTo bych asi ani neřekl, ty společnosti se snaží chránit samy sebe, protože i ony mohou být dotčeny tím, že někomu dali data a respektive, že někomu nedaly data třeba z právních důvodů, když by byl stíhán nějaký trestný čin.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNaladili jste Dvacet minut Radiožurnálu, tentokrát s Janem Kolouchem, odborníkem na internet z Policejní akademie. Když jsme u toho, že údaje ze sociálních sítí a dalších internetových prostor můžou být využity při trestním řízení, tak v Česku mohlo by se něco jako program Prism objevit v tomto rozsahu, o kterém mluvíme?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieV tomto rozsahu rozhodně ne a získávání údajů zejména v trestním řízení v České republice je vázáno na velmi striktní podmínky. Jednou z těch nejpřísnějších podmínek je získání soudního příkazu, získání ať již provozních a lokalizačních údajů či vlastně obsahu přenášených zpráv.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTakže, když chce policie a myslí si, že je to zapotřebí získat nějaké údaje z internetu nějaké osoby, tak potřebuje vždy soudní příkaz? Jak bude postupovat?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademiePotřebuje v obou dvou případech, ať už se jedná o právě provozní lokalizační údaje, což jsou údaje typicky o tom, odkud kam jste volali, jak dlouho trval váš hovor, čili nikoliv obsah toho hovoru, tak i při získání obsahu toho hovoru, potřebuje soudní příkaz.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaToto je v Evropě podobné?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieVelmi podobné.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTakže neexistuje žádná evropská země, kde by to bylo benevolentnější, myslím třeba i vzhledem k tomu, že se tam můžeme vydávat na nějakou cestu, když už to nebudou Spojené státy?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieOna určitá míra benevolence je a ta míra benevolence je dána ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMluví se o Velké Británii třeba.

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademie... hrozbou teroristických útoků a i v České republice je například policie oprávněna získat provozní a lokalizační zdroje, pokud opravdu hrozí teroristický útok. Toto není k trestnímu řízení, toto je podle zákona o Policii České republiky, ale opět jsou tam dány podmínky a rozhodně to není velkoplošné sledování. Něco podobného je ve Velké Británii, je to opravdu vyvoláno panikou po útocích ve Spojených státech amerických a ve Španělsku, ve Velké Británii.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaEvropská komise dnes, včera Evropský parlament žádají po americké vládě, konkrétně po ministru nebo na ministru spravedlnosti, aby americké úřady doložily, zda, v jaké míře sledovali taky občany Evropské unie. Myslíte si, že se to někdy dozvíme?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieNedomnívám se.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaŽe s námi Američané nebudou spolupracovat, respektive se zástupci Evropské unie jako takovými?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieJsou to spekulace, ale domnívám se, že oficiální představitelé vlády Spojených států amerických se omluví v tom smyslu, že došlo nedopatřením ke sledování občanů spřátelených zemí, ale že všechno to bylo pod záštitou ochrany této společnosti.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaZástupci, politici z Evropské unie ani nevědí, jak přesně znějí ty zákony, jestli se nemýlím, americké zákony?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieDomnívám se taky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA to se taky nedozvíme?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieTy zákony, které k tomuto byly využity, myslím si, že se je nedozvíme, pokud se někdo ze Spojených států amerických nerozhodne je zveřejnit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA teď mi jde, my se pořád bavíme o programu Prism jako o něčem, co bylo, také o tom tak píší servery, agentury, myslíte si, že je to pasé?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieRozhodně si nemyslím, že je to pasé, protože opravdu ta klauzulka, kterou jsem uvedl na začátku, sdílení dat z právních důvodů ve všech těch dříve jmenovaných společnostech, je legální podklad pro to, aby stát získal ty osobní údaje nebo údaje o jednotlivých uživatelích. Není otázkou z mého pohledu, jestli sdílet nebo nesdílet informace. Jsou okamžiky, kdy orgány činné v trestním řízení, armáda a jiné složky bezpečnostní potřebují získat ta data, aby zabránily určité katastrofě. Otázkou je, jak nastavit mantinely a prostor, abyste se k těmto datům dostali. Otázkou je, co tomu musí předcházet, jestli stačí plošné prohlášení vlády, nebo plošný dokument vlády předávejte tyto informace, snažíme se chránit naše občany, anebo jestli je zapotřebí soudní příkaz ke konkrétním případům.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA mohlo by ve Spojených státech to, co se teď děje, vést k tomu, že bude už těžší získat ty údaje?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieMohlo by to vést, na druhou stranu včera v médiích proběhlo, že většina uživatelů ve Spojených státech amerických je ochotna obětovat svoji určitou osobní svobodu na úkor ochrany.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTakže to možná není ani veřejný zájem v této zemi?

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieNemyslím si, že by to byl veřejný zájem.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPozvání do dnešních Dvaceti minut Radiožurnál přijal právník, expert na internet Jan Kolouch z Policejní akademie. Díky, že jste přišel. Na shledanou.

Jan KOLOUCH, právník, odborník na kyberprostor, Policejní akademieDěkuju vám moc. Na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPěkný večer přeje Veronika Sedláčková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: ves
Spustit audio