Jan Jirák: Nezávislost novináře je především způsob myšlení

25. říjen 2018

Politici stále častěji zpochybňují nezávislost médií. Jak důležitou roli v udržování ideje svobody hrají média? A kde jsou hranice kritiky médií?

„Společnosti západního střihu se ocitly v situaci, kterou ještě neumějí pořádně zvládat, a je pro nás dokonce i obtížné o ní přemýšlet. Někteří tomu říkají rozdělená společnost,“ říká mediální teoretik Jan Jirák a vysvětluje to pomocí obrazu zápasu na fotbalovém hřišti.

Novinář není spoluhráč na hřišti

Americký prezident Donald Trump

„Vyjádřením kritiky se jakoby přidáváte na jednu stranu a protistrana má pocit, že hrajete proti ní. Tím se ztrácí ta minimálně sto let pěstovaná tradice novináře, který měl jakoby právo stát mimo toto hřiště,“ vykresluje roli zástupců médií coby nezávislých pozorovatelů. Teď jde ovšem vývoj podle něj jiným směrem.

„Zatímco novináři – alespoň někteří – se snaží stát za čarou, a z pozice nehrajících účastníků situaci komentovat, ti na hřišti je tahají za ruce a říkají: Ty hraješ s tím druhým – jdi k němu, když se s ním identifikuješ,“ popisuje Jan Jirák a dodává, že tato snaha vyloučit roli nezávislého pozorovatele je mimo jiné součástí politického marketingu.

Nefandit, ale nezávisle kritizovat

Fotografie ze vzpomínkové akce na zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou.

„Na druhou stranu novinář by měl umět dodržet to, že nebude ani jedné ze stran fandit. On není fanoušek na tribuně. Ale když někdo hraje špatně, tak má právo říct, že hraje špatně. To je ta nezávislost. Novináři ovšem bohužel dost často řeknou, že hraje špatně, protože ho prostě nemají rádi, a jinému to promíjejí,“ připouští podíl viny médií Jan Jirák.

„Mediální teoretička Joan Konnerová v jednom rozhovoru na začátku 90. let při návštěvě Československa řekla, že se budeme muset naučit, že nezávislost novináře je především způsob myšlení. Není to nějaká garantovaná pozice, ale především pohled na svět, kdy se novinář sám hlídá, aby nikomu nestranil,“ cituje Jan Jirák.

Naučit se myslet nezávisle je podle něj součást novinářské profese. Nezávislá média to mají dnes ovšem těžší v tom, že protistrana se zase naučila velmi účinně jejich postavení zpochybňovat.

Další témata rozhovoru: Jak reagovat na nenávistné komentáře na internetu? Jak je to se svobodou médií v arabském světě? Vrcholí oslavy 100. výročí Československa. Co si při něm vlastně připomínáme? A jak si udržet naši kulturní identitu?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související