Josef Šlerka: Média skáčou na bizarní výroky politiků. Nikomu to nepomáhá

3. září 2018

Legendární americký novinář Jim Clancy, který téměř 34 let pracoval pro CNN, prohlásil, že americký prezident Donald Trump prokázal kvalitní novinařině službu jako nikdo jiný. Média vydělávají na přílivu bizarních zpráv, kterými je prezident zásobuje.

„Donald Trump zásobuje americká média naprosto bizarními výroky. Ze všeho nejvíc mi připomíná postavu Zafoda Bíblbroxe z knihy Stopařův průvodce po Galaxii. To jsou výroky, které zaplevelují veřejný prostor, často jsou bez jakékoliv hodnoty a informování o nich nepřispívá ke kvalitní žurnalistice,“ říká analytik a vysokoškolský kantor Josef Šlerka.

On sám tak s tvrzením amerického novináře nesouhlasí. Naopak si myslí, že se zámořská média do značné míry nechala svést polarizační tendencí, která s Trumpem nabrala na síle. „Myslím tím, že se často snaží za každou cenu najít nějakou chybu v tomu, co Trump dělá. Často i způsobem, který není úplně spravedlivý.“

Josef Šlerka: V devadesátých letech chtěla média budovat společnost. Dnes chybí sebereflexe

Josef Šlerka

K příležitosti 100 let od založení Československa se v Londýně nedávno konala konference o veřejnoprávních médiích. Spolupořádala ji BBC, Český rozhlas i velvyslanectví ve Velké Británii. Média veřejné služby podle ní čelí největší konkurenci. Jaká je role veřejnoprávních médií?

Mezi novináři probíhá často interní debata, zda reagovat na všechny výroky či zda občas není lepší něco opomenout. „Můj oblíbený novinář Bill Kovach říká, že novinařina je tady od toho, aby přinášela lidem ověřené informace, aby se mohli lépe rozhodnout. Řada výroků, na které novináři skáčou, k žádnému rozhodování nepomáhá. Naopak ubírá čas ve veřejném sektoru důležitým věcem.“

„Příkladem může být opět Trump. Když se podíváme na jeho zaplevelení prostoru, tak je to obrovská kouřová clona pro skutečný výkon republikánské politiky, o které by bylo dobré informovat. O tom, jak se vrací některá opatření až do doby Nixona a podobně. Ale na to nezbyde čas,“ dodává.

Čeští novináři jako blbouni 

Některá média jsou pod palbou politiků i v Česku. Prezident Miloš Zeman například na setkání s velvyslanci řekl, že inteligence českých novinářů je na úrovni blbouna nejapného, který byl právem vyhuben, české novináře se ale zatím vyhubit nepodařilo. Mění takové výpady novinařinu?

„Prezident se podílí na vytváření prostoru, ve kterém jsou novináři vykreslování jako méněcenné bytosti. Tohle často vypadá jako humor. Bohužel existuje celá řada výzkumů, která ukazuje, že dehumanizování lidí vede k tomu, že máme tendenci se k těmto lidem chovat krutěji. Není to tak nevinné,“ tvrdí mediální analytik.

Velká část politické scény je totiž podle Šlerky postavená na rétorice odporu proti elitám. „Politici, kteří jsou součástí elit, vymysleli elegantní trik. Tváří se, že nejsou elity a poštvávají lidi proti jiným domnělým elitám, kam podle potřeby zařazují vlastníky médií, velké oligarchy nebo právě média. Je to strategie, jak zůstat čistý.“

autoři: Zita Senková , jra
Spustit audio

Související