Jan Gebert o Českých Budějovicích: Extremisté si dělají výlety po celé republice

V Českých Budějovicích to vře. Jsou protiromské nálady následkem dlouho neřešených místních problémů, nebo se rasová otázka dotýká celé republiky a je otazníkem, kdy se projeví v jejích jiných částech? „Česká společnost je nastavená velmi negativně vůči Romům – to rozhodně není novinka,“ shrnuje novinář a dokumentarista Jan Gebert, který se z jihu Čech právě vrátil, v rozhovoru s Veronikou Sedláčkovou.

Už zítra se v Českých Budějovicích chystá další protiromská akce a demonstrace mají pokračovat i v sobotu. Na jih republiky se sjíždějí pravicoví radikálové i zdaleka. „Extremisté si dělají výlety po České republice, na nichž se zřejmě chtějí vyřádit,“ říká Jan Gebert o tom, že na jihu Čech mezi protestujícími viděl častokrát tytéž tváře jako předtím v severních Čechách.

„Pokud pravicoví radikálové kráčí bok po boku s pejskaři, kteří jim tleskají, když házejí kameny na policii, tak sami vypadají o něco spořádaněji,“ varuje v této souvislosti novinář a dokumentarista.

Kdyby přitom člověk přijel do Českých Budějovic před takovým měsícem, měl by prý pocit, jako by právě dorazil do „české Kalifornie“, kde k žádné nespokojenosti není důvod. I to říká v rozhovoru s Veronikou Sedláčkovou Jan Gebert.

Odkud se tedy současné nepokoje vzaly? Jsou na vině sami Romové, nebo spíš většinová společnost, která je vůči nim a priori negativně zaujatá? I o tom mluvil Jan Gebert ve čtvrtečních Dvacet minutách Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru s Janem Gebertem ve Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autoři: als , ves
Spustit audio