Jako když zasouváte hlavu do televize. Jak se operuje pomocí speciálního robota?

12. září 2020

Už 15 let lékaři v pražské Nemocnici Na Homolce operují pomocí speciálního robota Da Vinci. Provedli už téměř 2500 různých operací – žaludku, cév, srdce nebo třeba tlustého střeva. Takový zákrok je šetrnější pro pacienta, protože lékaři nemusejí provádět žádné velké řezy. Práce s robotem je pro ně navíc pohodlnější než několik hodin stát u operačního stolu. Jak se Da Vinci ovládá? 

„Opřete si předloktí o madlo a prsty zasunete do joysticků,“ vysvětluje kolorektální chirurg Nemocnice Na Homolce Vladimír Teplan. Ovládací konzole robotického systému Da Vinci stojí kousek od samotného operačního robota. 

Chirurg se při zákroku nedívá na operační stůl, ale právě do hledí konzole. Trochu to vypadá, jako by zezadu zasouval hlavu do staré televize. „Operatér se dívá do hledí a vůbec nepotřebuje vnímat, co se děje u stolu. Důležité pro něj je, co se děje uvnitř.“

Dva joysticky a pedály

Samotný robot Da Vinci vypadá, jako by se nad operačním stolem rozkročil čtyřnohý pavouk. Na jedné noze, tedy robotickém rameni, je umístěná kamera, zbylé tři pak můžou lékaři osadit různými chirurgickými nástroji. Do těla pacienta tyto nástroje zavádějí jen malými otvory, podobně jako u laparoskopie. 

Ramena ovládají dvěma joysticky a pedály na konzoli. Joysticky mají dvě poutka, díky kterým pak robotické rameno reaguje na pohyby prstů i celého zápěstí. 

Mým úkolem je na tréninkovém modelu přemisťovat gumičky na malých gumových kuželích,“ popisuje reportér Radiožurnálu Vojtěch Koval, který si práci s Da Vincim vyzkoušel. „Když chci gumičku uchopit, stačí spojit palec s ukazováčkem, stejně jako bych ji chtěl vzít doopravdy.“ Když si chirurg potřebuje obraz přiblížit, stačí sešlápnout pedál a přitáhnout ruce k sobě. 

U robota detailně vidíme, co děláme, a jsme schopni jednotlivé struktury přesně přerušit.“

Méně náročné pro chirurgy

„Kamerou si umíme přiblížit detail kdekoliv v břiše a nástroji se dostaneme hluboko do pánve, což je při otevřené operaci často velmi obtížné,“ vysvětluje doktor Vladimír Teplan. „U robota detailně vidíme, co děláme, a jsme schopni jednotlivé struktury přesně přerušit.“

Samotná operace je díky robotovi pro chirurgy méně náročná. „Po několikahodinové operaci neodcházím od stolů úplně vyčerpaný, protože sedím u konzole a jen minimálními pohyby operuji tam, kde potřebuji.“

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související