Jakmile se přestaneme ptát, je konec, říká moderátor Hyde Parku Civilizace Daniel Stach

V pořadu Hyde Park Civilizace České televize pravidelně mluví s lidmi, kteří jsou ve svém oboru naprosté špičky. „Nejde ale o to, kolik mají doma cen, ale o to, co skutečně dělají,” zdůrazňuje v rozhovoru s Lucií Výbornou moderátor Daniel Stach.

Mluvil s cestovatelem Miroslavem Zikmundem, překladatelem Martinem Hilským, ale třeba i s exkosmonautem Sergejem Krikaljovem, nositelem Nobelovy ceny Yoshinorim Ohsumim nebo vědcem a propagátorem ateismu Richardem Dawkinsem.

„Nikdy nebudeme mít odpověď na všechno a je to dobře. Jakmile se přestaneme ptát, přestaneme se posouvat. I věda je do jisté míry otázkou víry: můžeme si třeba představit kvarky? Vůči neznámému mám respekt a pokoru,” uvažuje Daniel Stach.

Přemýšlení je cesta

V rozhovorech, které na České televizi vede s předními vědci a mysliteli současnosti, je jeho úloha klíčová. Tématům, o nichž se svými hosty mluví, totiž musí perfektně porozumět i on sám - jedině tak je pak prý může zprostředkovat i divákům.

„Hodě proto čtu, v týmu Hyde Parku Civilizace mám kromě toho perfektní podporu,” říká. „Vždy dáme dohromady materiál, s nímž jdu do studia,” popisuje, jak se na rozhovory připravuje. To je ovšem jen část jeho práce.

„Pokud se host nedostane k tomu, aby téma srozumitelně vysvětlil, v tu chvíli jsem selhal. Mým úkolem je popularizovat vědu,” zdůrazňuje. „Přemýšlení je cesta. To, kam se dostaneme, už je na nás - ale pojďme!”

autoři: lvb , als