Jaké koření by vám nemělo v zimě chybět v kuchyni?
Paprika, skořice, kurkuma, pepř, chilli nitě, římský kmín, kardamom... Kolik znáte druhů pepře? Jak by se mělo koření uchovávat? A které koření zpestří vaše jídlo v zimním období?
„Koření je láska, pestrost a těšení. Život je někdy k pláči, někdy je ostrý, někdy je sladký,“ říká odbornice na koření Michaela Schneedorferová.
„Jak se říkávalo baba kořenářka, tak to mělo něco do sebe. Kořenářky byly dámy, které o koření a bylinkách věděly opravdu mnoho. Snažím se být odbornicí, protože zákazníci v obchodě to potřebují slyšet a dostávat rady a já se pokouším jim poradit,“ vysvětluje skromně.
Jak skladovat koření?
Stačí klasická kořenka, je důležité, aby koření bylo v chladu, temnu, nešly do něj paprsky sluníčka. Mít menší množství a neustále ho točit.
Například celý pepř můžete mít jeden až dva roky. Mletý pak 3 měsíce až půl roku. Záleží, jak vám bude vonět. Piperinu v pepři je obvykle 4-10 %, to ale doma nezjistíme, musíme ochutnat.
Odvar z koriandru, kardamomu nebo bobkového listu louhujte po dobu 2-5 minut. Je lepší koření povařit, třeba až 15 minut.
Čím si okořenit zimu?
V zimě bychom měli jíst zimní koření, které nás zahřeje zevnitř. „Chilli, zázvor, kardamom, skořice, hřebíček... To jsou koření, která v zimně zahřejí, ale i dokáží v létě ochladit. Já mám ráda směs koření na čaj, jmenuje se Dátá Masála. To je přesně směs všech koření, o kterých jsme mluvili,“ radí Michaela Schneedorferová.
Na imunitu pak doporučuje pestrou stravu doplněnou o cejlonskou skořici nebo kajenský pepř.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka