Jaké koření by vám nemělo v zimě chybět v kuchyni?

11. únor 2017

Paprika, skořice, kurkuma, pepř, chilli nitě, římský kmín, kardamom... Kolik znáte druhů pepře? Jak by se mělo koření uchovávat? A které koření zpestří vaše jídlo v zimním období?

„Koření je láska, pestrost a těšení. Život je někdy k pláči, někdy je ostrý, někdy je sladký,“ říká odbornice na koření Michaela Schneedorferová.

„Jak se říkávalo baba kořenářka, tak to mělo něco do sebe. Kořenářky byly dámy, které o koření a bylinkách věděly opravdu mnoho. Snažím se být odbornicí, protože zákazníci v obchodě to potřebují slyšet a dostávat rady a já se pokouším jim poradit,“ vysvětluje skromně.

Jak skladovat koření?

V obchodě nakoupíte i koření

Stačí klasická kořenka, je důležité, aby koření bylo v chladu, temnu, nešly do něj paprsky sluníčka. Mít menší množství a neustále ho točit.

Například celý pepř můžete mít jeden až dva roky. Mletý pak 3 měsíce až půl roku. Záleží, jak vám bude vonět. Piperinu v pepři je obvykle 4-10 %, to ale doma nezjistíme, musíme ochutnat.


Odvar z koriandru, kardamomu nebo bobkového listu louhujte po dobu 2-5 minut. Je lepší koření povařit, třeba až 15 minut.

Čím si okořenit zimu?

V zimě bychom měli jíst zimní koření, které nás zahřeje zevnitř. „Chilli, zázvor, kardamom, skořice, hřebíček... To jsou koření, která v zimně zahřejí, ale i dokáží v létě ochladit. Já mám ráda směs koření na čaj, jmenuje se Dátá Masála. To je přesně směs všech koření, o kterých jsme mluvili,“ radí Michaela Schneedorferová.

Na imunitu pak doporučuje pestrou stravu doplněnou o cejlonskou skořici nebo kajenský pepř.

autoři: pst , jaw
Spustit audio