Jaké jsou typy masáží

16. únor 2006
Vaše téma

Masáže je téma dnešního vysílání, které jste vybrali vy, naši posluchači. Masáží je poměrně velké množství, některé jsou určené přímo ke zdravotním účelům, jiné zase pouze k relaxaci a uvolnění. Jde o velmi starou léčebnou techniku. První zmínky se o ní objevily už v 3. tisíciletí před naším letopočtem. Většinou je zaměřená na problémy spojené s pohybovým aparátem, které řeší pomocí doteku, tření nebo tlaku.

Masáž nám tedy může pomoci s namoženými svaly, bolestmi zad, ale také se stresem a může sloužit i jako prostředek prevence. Jak k tomu říká doktor Robert Pleskot, o typu masáže a jejím množství musí rozhodnout vždy lékař. Provádět by ji pak měl odborně vyškolený zdravotnický personál.

Pleskot: Masáž je určená pro každého, koho něco bolí a současně je známo a teď je nutné dodat, že to musí říct lékař, zdravotník nebo naše zkušenost, abychom věděli, že nejde o závažnější onemocnění. Bolest je problém, který něco signalizuje. Sama o sobě bolest není nemoc, proto jít k masérovi s bolestí čehokoliv by nebylo dobré, ale je to nejčastější, co člověka k němu přivádí. Někdy je to také touha relaxovat, uvolnit se, prožít si příjemnou dobu během masáže.

Masáž by měla být příjemná a neměla by bolet. Než se ale projeví léčebný účinek, často jde o dlouhodobější proces.

Pleskot: Během prvních masáží se buď nic neděje nebo dokonce dojde ke zhoršení, protože tělo přechází z jedné úrovně do druhé. Většinou efekt se objevuje po těch 3 až masážích.

Intervaly mezi jednotlivými masážemi by pak podle Roberta Pleskota neměly být kratší než 2 týdny.

Pleskot: I klasická masáž i pokud je dobře provedená, že by neměla být častěji než jednou za 14 dní, pokud to není záležitost uvolňování po výkonu nebo jako příprava na výkon. U sportovců to jsou krátké intenzivní masáže kolem 20 minut. Pokud člověk chodí na masáž, která má relaxačně-léčebný účel, tak by měla trvat 60 minut. Po týdnu třeba pracujeme s člověkem, který má intenzivní bolesti, ale je to jen krátkodobě a potom se přechází na delší interval.

Asi nejznámějším typem léčebné masáže je masáž klasická, neboli švédská. Existuje však mnoho dalších druhů, jako třeba masáž reflexní, lymfatická nebo podvodní.

Pleskot: Reflexní masáž je technika, která se odvíjí od propojení těla jako celku. Jednotlivé orgány mají na kůži svoje okrsky, které jsou stejně zásobeny nervstvem, dá se tedy ovlivňovat masáží funkcí orgánů. Lymfatická masáž nebo lymfatická drenáž napomáhá odtoku mízy ze tkání, je to velmi příjemná a relaxační záležitost, ale nejde příliš do hloubky.

Vysvětluje Robert Pleskot. Naopak sportovní a relaxační masáž neléčí a je určená jen pro zdravé lidi. Masér, který ji provozuje také není zdravotníkem.

autor: vhá
Spustit audio

Více z pořadu