Jak zmírnit obavy z vakcinace? „Osvěta a kampaň. Očkování má obrovský význam,“ myslí si Tomáš Šebek

Čtvrteční téma Českého rozhlasu Plus bylo „Den s rokem 2020“. V tomto duchu se neslo i bilančních Dvacet minut Radiožurnálu s Vladimírem Krocem a lékařem Tomášem Šebkem. Kam jsme se posunuli v tom, co o koronaviru víme? Je česká lékařská péče stále jedou z nejlepších na světě? A jak nám může být v nouzovém stavu prospěšná telemedicína?

Ve středu se mělo rozjet celoplošné testování antigenními testy. Vidíte to jako účinné opatření? 

Stoprocentně má testování smysl tam, kde bylo zahájené, což jsou domovy důchodců a ústavy sociální péče. Smysl má i celoplošné testování. Moc rád bych tam viděl znovuzapojení technologií – plně funkční chytrou karanténu, eRoušku, trasování a spoustu dalších vymožeností, které bychom jako lidé v 21. století mohli mít. Možná je nemáme, protože jsme se z té první vlny nepoučili a nevyužili jsme ten potenciál lidí, kteří s technologiemi pracují.

V Rusku a ve Spojených státech už začali s vakcinací. Jak sledujete přípravy u nás? 

V tenhle moment nemáme českou populaci vůbec připravenou na vakcinaci a tím od ní nechci nikoho odradit. Očkování má obrovský význam.

Čtěte také

Chybí u nás osvěta?

Chybí u nás osvěta i celá kampaň. Pokud někde byla zahájena, tak jsem si toho nestačil všimnout.

Chápete obavy z vakcinace, které má část naší populace? 

Měli bychom vysvětlovat, jakým způsobem vývoj vakcíny probíhal, aby veřejnost uklidnilo, že to není takzvaně rychlokvaška. Teď to říkám možná hypoteticky, protože já osobně o tom potřebuji taky přesvědčit a to jsem zdravotník.

Proč bychom se měli nechat preventivně očkovat?

Protože bez očkování tu pandemie nezvládneme. V Německu ještě v době, kdy neměli vakcínu, měli připravená očkovací centra a my o tom vedeme diskuse a publikujeme nějaký inzerát, který nestojí za nic. Když svět kolem nás bude proočkovaný a my ne, budeme se od něj vzdalovat.

autoři: Vladimír Kroc , vla
Spustit audio

Související