Jak volit správné brýle

16. duben 2004
Vaše téma

Zrak je dokonalý mechanismus. Ale jen málokomu úplně dokonale funguje. Nejméně třetina lidí před 40. rokem věku má nějaký problém. A po čtyřicítce bude postupně potřebovat brýle na čtení 90 procent z nás. Proto by Vás Vaše téma redaktorky Michaely Veteškové mohlo zaujmout.

Laicky řečeno - většina z nás vidí špatně na dálku či na blízko nebo nám každé oko zaostřuje jinak. Oční vady můžeme odstranit operativně, ale už od 13. století nám pomáhají brýle a asi padesát let také kontaktní čočky. Jak vysvětluje primář očního oddělení DTC v Praze Karel Blažek.

Karel Blažek: Brýle nosíme z různých důvodů, například proto že svítí sluníčko a chceme si chránit oči, nebo z pracovních důvodů, při práci na brusce a podobně. Samozřejmě hlavním důvodem používání brýlí a proto také byly na konci 13. století vynalezeny, je odstarnění vady lomivosti. Ty známe v podstatě tři: krátkozrakost, která je dnes nejčastější, dalekozrakost, která se zase velmi často vyskytuje u dětí a astigmatismus, který je sice nejvzácnější, ale může být zdrojem velmi významných obtíží.

Asi 30 procent lidí je krátkozrakých. 10 procent dalekozrakých a neschopností vidět ostře na jakoukoliv vzdálenost pro nepravidelný tvar oční rohovky nás trpí nejméně.

Karel Blažek: Dioptrie je jednotka optická, poměrně velice nízká, jejím ekvivalentem je asi jedna třetina milimetru, když to bereme jako ohniskovou vzdálenost, čili někdy jsou naši pacienti překvapeni, když třeba řekneme že mají vadu mínus, nebo plus 8 dioptrií, představují si, že je to nějaká obrovská vada a ono to zase není tak velká chyba přírody na jejich očích, ale je třeba tuto vadu odstranit.

Oční lékař Karel Blažek ale ještě k očním vadám dodává.

Karel Blažek: A teď možná někdo se mnou nebude souhlasit, většinu nemusíme nutně pomocí brýlí nebo jejich ekvivalentu kontaktních čoček odstraňovat. Vady nad jednu dioptrii je rozhodně lépe odstraňovat. Záleží potom také na věku, situaci, na pracovním zařazení, na podmínkách v kterých ten nositel oční vady žije.

Jinak se odstraňují vady zraku u dětí, kdy lékaři trvají na tom, aby děti se špatným zrakem nosily brýle trvale a jinak u lidí po 45 roce života. Devíti lidem z deseti se po 45 roce začíná zhoršovat pružnost čočky i očních vláken. Zatímco v deseti letech zaostříme na osm centimetrů, ve čtyřiceti už jen na 17 centimetrů a v 70 na metr daleko. Zpočátku řešíme problém tím, že si dáme při čtení noviny dál od očí, ale postupně nám nezbude nic jiného než si dojít pro dobré brýle.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu