Jak vidí současnou situaci ve vládě Bohuslav Sobotka?

31. březen 2005
O kom se mluví

Od mikrofonu našeho studia Poslanecké sněmovny přeje dobrý poslech Jan Pokorný. Hostem je první místopředseda ČSSD, ministr financí, Bohuslav Sobotka, vítejte. Rozhodnutí lidovců odejít z vlády je pro vás podle vašich slov potvrzením, že nejsou seriózním partnerem. Jejich odchod interpretujete jako příklon KDU k ODS. Nepřipouštíte, že hlavní roli skutečně mohlo hrát, řekněme, kostrbaté vysvětlování majetkových poměrů premiéra Grosse?

Host (Bohuslav Sobotka): Já se domnívám, že tečkou za těmi problémy premiéra Grosse bylo jeho zvolení předsedou Sociální demokracie na minulém sjezdu Sociální demokracie. Stanislav Gross ještě před sjezdem učinil potřebná opatření k tomu, aby svůj osobní problém a svůj rodinný problém dořešil. Tato věc byla všestranně posouzena a Sociální demokracie si suverénně zvolila svého předsedu. My jsme chtěli po KDU-ČSL jedinou věc, aby toto respektovala, tak jako my respektujeme, že Miroslav Kalousek je předsedou lidovců, ačkoliv na to můžeme mít přirozeně jako sociální demokraté různé názory. Domnívali jsme se, že KDU-ČSL bude respektovat rozhodnutí vnitřních mechanizmů Sociální demokracie a že přijde k jednacímu stolu s něčím jiným než s těmi svými původními návrhy. Mě to velmi mrzí, protože já jsem podporoval a podporuji myšlenku koaliční vlády a myslím si, že to bylo dobré řešení ve stávajícím poměru sil v Poslanecké sněmovně, kde nalevo máme poměrně silnou Komunistickou stranu, napravo poměrně silnou ODS. Pro mne ta varianta vládní koalice byla přijatelná.

Moderátor (Jan Pokorný): Říkáte poměrně silnou Komunistickou stranu. Přijal byste termín - čím dál tím silnější v posledních hodinách?

Host (Bohuslav Sobotka): Já si nemyslím, že její síla roste v posledních hodinách. Její síla roste v jednotlivých volbách. Domnívám se, že spíše tím, že klesá počet voličů a tím pádem to stabilní voličské jádro Komunistické strany nabývá na významu. Tam, jak se snižuje v jednotlivých volbách volební účast. Její síla je daná, zastoupení v Poslanecké sněmovně a proto ovlivňuje sněmovní matematiku v takových kritických situacích, jako je hlasování o důvěře vládě.

Moderátor (Jan Pokorný): Takže pro Bohuslava Sobotku je KSČM, která si dnes připomíná 15 let od svého vzniku, politickou stranou jako každá jiná.

Host (Bohuslav Sobotka): Já nevím, jestli těch 15 let od vzniku KSČM není nějaký trik. Já si vzpomínám, že před rokem 89 tady byla také Komunistická strana a ta tvrdila, že vznikla v roce 1920, což si myslím, že je pravda. Mám pocit, že Komunistická strana má přeci jenom delší historii než počínaje rokem 1990.

Moderátor (Jan Pokorný): Ta otázka zněla, jestli je to pro vás strana jako každá jiná?

Host (Bohuslav Sobotka): Pro mne to přirozeně není strana jako každá jiná. Myslím si, že KSČM je strana, která se nedokázala vypořádat s tím dědictvím minulosti a myslím si, že jí pořád ještě chybí hodně sebereflexe a sebekritiky a myslím si, že by také měla opustit některé své ideové postuláty, které ještě pořád zastává.

Moderátor (Jan Pokorný): Zdá se ale, že osud vlády Stanislava Grosse je na Komunistické straně Čech a Moravy závislý. Přijímáte?

Host (Bohuslav Sobotka): Ano, v tuto chvíli nás lidovci dostali do pozice, kdy tím, že hodlají podpořit návrh ODS, snižují šance vlády na to, aby získala důvěru v Poslanecké sněmovně a naši poslanci se proto obrátili, kromě poslanců KDU a Unie svobody, také na poslance KSČM a vyzvali je, aby nepodpořili návrh ODS na vyjádření nedůvěry vládě.

Moderátor (Jan Pokorný): Předseda Stanislav Gross dnes vystoupí na výkonném výboru Komunistické strany Čech a Moravy. Je to podle vás správný krok?

Host (Bohuslav Sobotka): O tom já zatím nemám informaci od Stanislava Grosse. Já jsem s ním o této věci nehovořil. Čili nemohu tu potvrzovat ani v tuto chvíli komentovat. Podle mého názoru je...

Moderátor (Jan Pokorný): Zkuste té informaci věřit.

Host (Bohuslav Sobotka): Podle mého názoru je dostatečné oznámení té žádosti našich poslanců poslancům KSČM a oni by se měli samostatně rozhodnout, jestli podpoří návrh ODS a nebo jestli budou dělat samostatnou politiku v Poslanecké sněmovně. A pro Sociální demokracii platí, že my se snažíme udržet stabilitu. My se snažíme zajistit pokračování prosperity a myslíme si, že není důvod pro to, aby padala vláda a aby se otevírala šance k řešením, která podle našeho názoru jsou vždycky horší, jako jsou předčasné volby, nebo jako je dokonce realizace programu ODS. Čili není to o tom, že bychom teď chtěli dělat nějaké výměnné obchody s KSČM, ale racionálně se snažíme přesvědčit poslance o tom, že není důvod, aby padla vláda.

Moderátor (Jan Pokorný): Část vašich ministrů se vyjádřila, že by ve vládě za takové či onaké podpory komunistů nebyla. Počítáte s tím?

Moderátor (Jan Pokorný): Přirozeně o tom vedeme v Sociální demokracii debatu. Jedná se o to, do jaké míry bude vláda v případě, že nepřijde o důvěru v pátek i díky postoji poslanců KSČM, programově a personálně orientována na spolupráci s touto opoziční stranou. Já se domnívám, že tam nemůže být o nějaké programové nebo personální redefinici vlády řeč. KSČM i po pátku zůstane opoziční stranou. Vládní koalice bude fungovat na základě vládního programu, se kterým dostala důvěru v Poslanecké sněmovně v loňském roce a pokud to tak bude, pak nevidím důvod pro to, aby ministři za Sociální demokracii vládu opouštěli. Pokud by to tak nebylo, pak by Sociální demokracie se musela zamyslet vůbec nad tím, zda být v čele takovéto vlády.

Moderátor (Jan Pokorný): Vladimír Mlynář, ministr informatiky z Unie svobody před 35 minutami v našem vysílání prohlásil, že podá demisi v případě, že by díky nebo kvůli komunistům pokračovala vláda Stanislava Grosse dál. Kdyby toto udělali i další unionističtí ministři, měnilo by to nějak výrazně to, co jste říkal v té předchozí odpovědi? Tedy postoj vašich ministrů, kteří nechtějí být ve vládě s takovou či onakou podporou Komunistické strany Čech a Moravy?

Host (Bohuslav Sobotka): Já především věřím v to, že Sociální demokracie bude schopna volit jednotný postoj v této věci a pokud by skutečně hrozilo riziko, že vláda již nebude plnit program, na základě kterého získala důvěru, že se Sociální demokracie v té věci postaví jednotně a že například nebude chtít již nadále vést tady tuto vládu včetně pana premiéra. Nemyslím si, že cílem pana premiéra je vést vládu za každou cenu mimo rámec programu, na základě kterého vláda získala důvěru. Já ten názor pana ministra Mlynáře znám ze včerejšího dne, kdy mě o tom svém stanovisku informoval, ale neznám názory ostatních členů vlády za Unii svobody. Oni zatím takovéto postoje nedeklarovali.

Moderátor (Jan Pokorný): Takže odchod jednoho unionistického ministra by nějak výrazně vaše stanovisko neredefinovalo?

Host (Bohuslav Sobotka): Já jsem informován o postoji poslanců Unie svobody, kteří včera deklarovali to, že se nepřipojí k návrhu ODS na vyjádření nedůvěry vládě. Proto se domnívám, že Unie svobody zůstává součástí vládní koalice, která se v tuto chvíli zúžila z původních tří na dvě koaliční strany.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy jste mluvil, pane první místopředsedo a pane ministře financí, o vládním prohlášení. Co bude z vládního prohlášení Grossovy vlády napříště závazné, jestliže by vláda pokračovala na zúženém koaličním půdorysu a byla by daleko citlivější na politický názor KSČM?

Host (Bohuslav Sobotka): Já jsem o tom včera hovořil na našem poslaneckém klubu. Já se domnívám, že ten program bude i nadále závazný jako celek. My jsme i v minulosti složitě debatovali v rámci koalice o koaličním programu. Byl to výsledek určitého kompromisu. Já si myslím, že vláda musí s tím programem pracovat jako s celkem a nemůže v tuto chvíli hledět na postoje opozičních stran a pokud půjde o prosazování zákonů, tak přirozeně budeme hledat podporu jinde. I v minulosti se stalo, že pro některé vládní návrhy hlasovali i poslanci ODS a stalo se, že pro některé vládní návrhy hlasovali i poslanci KSČM. Čili myslím si, že je tady celá řada legislativních změn, které mohou získat podporu napříč spektrem a s kterými i menšinová vláda může uspět.

Moderátor (Jan Pokorný): Připusťme i variantu, že vládě sněmovna zítra vysloví nedůvěru. Co by pak měla udělat vaše strana? Přejít do opozice nebo se pokusit sestavit další vládu, pokud tomu bude prezident republiky nakloněn?

Host (Bohuslav Sobotka): Já musím říci, že my jsme skutečně přesvědčeni o tom, že Česká republika nepotřebuje v tuto chvíli změnu vlády a nepotřebuje předčasné volby. Země je v dobré hospodářské kondici. Myslím si, že se nám daří fungovat v rámci Evropské unie jako plnoprávný člen a myslíme si, že je potřeba v takovém případě, že vláda tedy nezíská důvěru při zítřejším hlasování, respektive jí pozbude, abychom sedli za jednací stůl s ostatními parlamentními stranami a hledali řešení, které nebude znamenat předčasné volby.

Moderátor (Jan Pokorný): Pokud by tedy někdo jiný než Stanislav Gross sestavoval případnou příští vládu ve chvíli, kdy by jí sněmovna vyslovila nedůvěru, padla by tím vlastně výhrada lidovců. Myslíte si, že by bylo možné ještě nynější koalici obnovit?

Host (Bohuslav Sobotka): Já o této věci nechci spekulovat před zítřejším hlasováním. Věřím, že vláda zítra o důvěru nepřijde, ale platí, že do budoucna pro Sociální demokracii a tím myslím i po příštích parlamentních volbách není podle mého názoru uzavřená cesta k nějaké spolupráci s lidovci, ale tím postojem KDU-ČSL naše vzájemné vztahy byly velmi výrazně narušeny a já se obávám, že náprava těchto vztahů si přece jenom vyžádá další období.

Moderátor (Jan Pokorný): Přichází podle vás v úvahu i třeba něco ve stylu opoziční smlouvy 2?

Host (Bohuslav Sobotka): Já nechci nyní spekulovat o takovýchto subtilních variantách dalšího postupu. Pokud vláda nezíská důvěru, nepochybně budeme v rámci Sociální demokracie hledat postup nejen optimální pro Sociální demokracii, ale také prospěšný pro Českou republiku.

Moderátor (Jan Pokorný): Opravdu je ve vaší moci, pane první místopředsedo, zabránit předčasným volbám?

Host (Bohuslav Sobotka): Přirozeně, předčasné volby jsou něco, na čem musí být široký politický konsenzus a součástí takovéto dohody by musela být Sociální demokracie. Naším primárním cílem přirozeně není zabránit za každou cenu předčasným volbám, ale my se domníváme, že Česká republika předčasné volby nepotřebuje, že to není něco, co demokracii posune, že to není něco, co pomůže ekonomice nebo sociální úrovni obyvatel.

Moderátor (Jan Pokorný): V usnesení vašeho sjezdu, který skončil před několika dny v Brně, se píše, že žádáte předsedu vlády České republiky a všechny ministry zastupující ve vládě ČSSD a poslance, aby v případě rozpadu stávající vládní koalice pokračovali v plnění volebního programu ČSSD prostřednictvím menšinové vlády a to až do termínu řádných voleb. Jak si představujete podporu programu, podporu plnění tohoto programu ve sněmovně?

Host (Bohuslav Sobotka): Právě proto, že se sjezd Sociální demokracie rozhodl pro takovýto postup, nyní hledáme možnosti, jak zabránit návrhu ODS na vyjádření nedůvěry vládě. Hledáme možnosti, jak pokračovat v menšinové vládě bez lidovců, aniž bychom se zpronevěřili programu Sociální demokracie, který je součástí programu bývalé vládní koalice. Takže já myslím, že my nyní postupujeme v duchu toho, k čemu se sjezd Sociální demokracie rozhodl, ale současně bych chtěl zdůraznit, že sjezd potvrdil platnost našeho staršího Bohumínského usnesení, které říká, že Sociální demokracie nebude na vládní úrovni spolupracovat s KSČM.

Moderátor (Jan Pokorný): Asi to ani pro vás osobně není lehká situace. Možná bude snazší ta pasáž, v níž se vás pokusím zeptat, jestli už máte opravdu jasno, kým nahradíte demisi podavší lidovecké ministry.

Host (Bohuslav Sobotka): Já jsem přesvědčen o tom, že jako první se tuto informaci od pana premiéra dozví prezident republiky.

Moderátor (Jan Pokorný): Ještě dnes?

Host (Bohuslav Sobotka): Myslím si, že to je správný postoj. Věřím, že ta komunikace mezi panem premiérem a panem prezidentem proběhne rychle.

Moderátor (Jan Pokorný): Ještě dnes?

Host (Bohuslav Sobotka): Předpokládám, že to může být ještě dnes.

Moderátor (Jan Pokorný): Předpokládáte, že by ta jména mohl sdělit předseda vaší strany a předseda vlády i při setkání s komunistickými poslanci nebo s jejich výkonným výborem?

Host (Bohuslav Sobotka): Já si nemyslím, že to je to místo, kde by takováto věc měla být diskutována.

Moderátor (Jan Pokorný): Můžu vás zkoušet ze tří jmen?

Host (Bohuslav Sobotka): Já vám ale žádné jméno nemohu potvrdit.

Moderátor (Jan Pokorný): Pavel Švagr.

Host (Bohuslav Sobotka): Nemohu potvrdit.

Moderátor (Jan Pokorný): Radko Martínek.

Host (Bohuslav Sobotka): Omlouvám se, skutečně toto není věc, ke které já bych se mohl vyjádřit.

Moderátor (Jan Pokorný): Kariérní diplomat Kohout? Nechcete? Kdybychom se vás zeptali, je vám 33, jste první místopředseda, ministr financí, proběhla, nebo zdá se, že proběhne úspěšně privatizace Českého Telecomu. Jste šťastný člověk?

Host (Bohuslav Sobotka): Já musím říct, že pokud jde o moji ženu a o mého syna, tak bych se asi definoval jako šťastný člověk. Přirozeně dnes ty úkoly, které mě čekají v mé profesi na Ministerstvu financí i tady ve vedení Sociální demokracie jsou poměrně obtížné a musím hledat optimální řešení.

Moderátor (Jan Pokorný): Jaké?

Host (Bohuslav Sobotka): Čili není to věc o štěstí, je to věc, je to spíš otázka snahy najít dobré řešení pro Sociální demokracii.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobré řešení pro Sociální demokracii, znamená to tedy...

Host (Bohuslav Sobotka): Ne vždy dobré řešení pro Sociální demokracii musí znamenat individuální štěstí pro Bohuslava Sobotku, pokud vám to mám takto přesně popsat.

Moderátor (Jan Pokorný): Už vám trochu víc rozumím, ale pokusím se, protože jsem někdy kolem oběda takový pomalejší, to ještě zpřesnit. Kdyby ta situace opravdu se vyvíjela tak, že by vláda byla závislá na podpoře KSČM, co by to osobně znamenalo pro Bohuslava Sobotku, který se příliš nevyjadřuje sympaticky k té Komunistické straně Čech a Moravy? Host (Bohuslav Sobotka): Já se, já především bych chtěl říci, že toto nevnímám jako ideální řešení z hlediska budoucnosti Sociální demokracie, je to pod tlakem situace, kdy lidovci opustili vládní koalici.

Moderátor (Jan Pokorný): To už jste říkal, teďka uveďte, co Bohuslav Sobotka.

Host (Bohuslav Sobotka): Myslím si, že pro mě bude velmi důležité, aby byly dodrženy parametry, na základě kterých by takováto menšinová vláda fungovala. První parametr je tedy žádné personální a programové obchody, první věc. Druhý parametr je setrvání na programu vládní koalice, na základě kterého vláda získala důvěru v Poslanecké sněmovně. To jsou parametry, které budu posuzovat každý den ve funkci ministra financí a člena vlády.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem dnešního rozhovoru O kom se mluví byl první místopředseda ČSSD, ministr financí, Bohuslav Sobotka. Děkuji za odpovědi, na shledanou.

Host (Bohuslav Sobotka): Hezký den.

Moderátor (Jan Pokorný): Druhá část telefonická, pořadu O kom se mluví, hostem byl první místopředseda ČSSD, ministr financí, Bohuslav Sobotka. 221 552 155 a 221 552 255, prosím o vaše názory. Dobrý den.

Názory posluchačů: Dobrý den, tady posluchač Milan, zdravím vás a chtěl bych se vyjádřit k tomu, co tady padlo. Myslím si, že pan Sobotka neví, o čem mluví a přeju ČSSD, aby honem rychle zmizela z našeho politického spektra, aby prostě odešli, stejně tak, jako to přeju komunistům. Mám takovou poznámku, proč chodili s KDU-ČSL do holportu, když teď všichni řikaj, že to je jasný, že vždycky roztrhnou vládu. Jako mluvěj dost proti sobě a hlavně jsou to dost mladý kluci, jak Sobotka, tak ten Gross. Když je člověk vidí venku, jak jedou reprezentovat naší zemi, tak je to kolikrát úsměvný. Jinak zdravím pana Hájka, naschle.

Moderátor (Jan Pokorný): Pana Hájka? Dobře. Další telefonát, dobrý den.

Názory posluchačů: No tady Petr z Duchova. Já bych vám chtěl říct jenom pane Pokorný, že tohle všechno sehráli novináři. Protože já celkově, i když se nemůžu jako hejbat, ale mám takový jako určitý ty zprávy, jak se na tom Grossovi všichni podepsali. Udělal to zkrátka hlavně ten, teďka jak měl Topolánek s tim s tou US-DEU, s tím, jak on se jmenuje, hergot. No a můžu vám říct, že to všechno ale má v hrsti soudruh Klaus, protože oni jednali taky dobře s komunistama, když potřebovali prezidenta. To lítal Topolánek, jak zblázněnej, když jsem viděl ty záběry z toho. Normálně je z volby prezidenta, tak se mohli oba dva strhat. Děkuju naschle.

Moderátor (Jan Pokorný): Mějte se hezky. Další telefonát, dobrý den máte slovo.

Názory posluchačů: Dobrý den, tady Koros Jičín. Já bych chtěl říct jenom asi dvě nebo tři poznámky k panu ministrovi. První poznámku, že je opravdu troufalost, jak může zastávat místo ministra financí, když není ekonom, to je první věc. Druhá věc, jako mladý člověk by potřeboval projít opravdu nějakým rázným kurzem výchovy, protože když jsem slyšel jeho výroky na sjezdu sociální demokracie, tak skutečně mladý člověk se takhle nechová a navíc ještě politik. A třetí věc, nejlepší co by vůbec bylo možné, aby se spojili všecky demokratické síly, ve vládě vytvořily velkou koalici a tím by komunisti zůstali v naprosté izolaci už navždy. Děkuji, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Hezký den. Haló tady je pořad, O kom se mluví, hostem byl Bohuslav Sobotka z ČSSD, máte slovo.

Názory posluchačů: Dobrý den, tady Jarda Praha. Já s panem Sobotkou vůbec nesouhlasím. Na ODS prostě se neustále vymlouvají, co tady udělali za nepořádky. Komunisty prakticky neustále pomlouvají a přitom komunisté by se mohli od nich učit, protože to co dělají pro střední stav podnikatelský, různý ty daně a podobně, to je neuvěřitelný. Sami jsou horší opravdu než ti komunisté, jsou to skupina podvodníků a zlodějů, nic jiného.

Moderátor (Jan Pokorný): Haló, dobrý den, máte slovo, další posluchačka, nebo posluchač.

Názory posluchačů: Gottwaldovi pohrobci vstávaj z hrobu. Včera to dokázala policie.

Moderátor (Jan Pokorný): Pardon, teď jste se nepředstavil, ale. Haló, aha. Už ani se nedozvíme, kdo se snažil takto obrazně vyjádřit v našem vysílání. Prosím další telefonát, dobrý den. Haló jste ve vysílání, posloucháme vás.

Názory posluchačů: Prosím vás, tady je tazatelka jedenáct roků z Vysočiny. Nebudu se jmenovat, co dělám pro STEM a pro Median, ale lidé prosím vás, chválí ČSSD, že dělá dobrou politiku. Podporujeme pana Sobotku a pan Kalousek se přičinil o to, že umřel tchán pana Grosse. Má toho vinu. Hřích by ho měl za to stihnout. Lidé my všichni říkají, že lidovci nejsou křesťané a že by měli být, vůbec nemaj s křesťanstvím nic společnýho. Když takhle ukřižovali schopného mladého člověka, jako je Gross za takovou hloupost. Kolik lidí má půjčku vod rodiny a von tomu říká pořád stejně. Prosím vás pěkně, bojujte a klidně ať vám dají hlasy i komunisté, protože lidé říkají, že je volí komunisté, co já vím, čestní lidé, pracovití. Tak na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Dobrý den, tady je pořad, O kom se mluví a vy s vaším názorem, dobrý den máte slovo.

Názory posluchačů: Honza ze západu, dobrý den, zdravím posluchače. Já bych navázal tak nějak na tu pani přede mnou, protože co je dneska horší pro ty obyčejný lidi, který nemaj práci, nebo nemaji z čeho žít. Skáčou z mostu, řežou si žíly, umírají. Co je pro ně horší? Dnešní doba, nebo doba za komunistů? Proto narostli komunisti a strašení komunistama je zbytečný, ale dneska, když si porovnáme co se stalo včera, koruna místo, aby oslabovala po tom, co Grebeníček řekl, že podpoří vládu, ta koruna posílila. Takže zahraniční experti posuzujou současnou menšinovou vládu podporovanou komunistama za to nejlepší pro tuhle republiku, co může být. A ještě pro nebojme se komunistů a výborně HDP roste je to skvělý. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Předposlední telefonický názor. Haló, máte slovo.

Názory posluchačů: To jsem já ano. Pane Pokorný, Dolt to je dobře. Řekněte mi číslo paragrafu, podle kterého nás pořád k tomuto nutíme. Mnozí dělánkové já jsem tady pokorný a oni vlastně lžou, proč to děláte, kterej paragraf vám to nařizuje. Nemáme dovoleno. . . .jeden se představí, druhej ne. A teď ten, ať tu, tam bylo řečeno. Proč KSČM boduje. Proč? Já jsem, protože chování tak zvaných pravičáků je přímo podporuje. A teď vám řeknu, co se stalo. Když komunismus před lety začínal nabírat, jako dech, tak bankéři a ta udělali konferenci a pozvali si Dona Boska kněze, kterej pracoval s mladejma a pak se zeptali v čem vidí spásu dělnický třídy a mysleli, že jim řekne nějakou, ať se modlí, ať poslouchaj.Víte co on jim řek? Pánové, ve vašich kapsách jež li nedáteli jim to, co jim patří, myslel mzdu spravedlivou, tak se mě zdá, že přijdou a vezmou vám všecko. A víte vono k tomu došlo.

Moderátor (Jan Pokorný): Tak já vám poděkuju za názor, čeká ještě závěrečný telefonický ohlas a toho vyzýváme posluchače, který teďka je na telefonu vyzýváme k tomu, aby řekl co má na srdci. Dobrý den.

Názory posluchačů: Dobrý den, tady Pavel z Višňové. Já jsem slyšel, že sociální demokracie říkala, že s komunisty do společnosti nepůjde a teď je přišli prosit o hlasy, aby jim podpořili vládu. Tak je to takový zvláštní, že jo.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor, hezký den. Končí další vydání pořadu, O kom se mluví, hostem byl první místopředseda ČSSD, ministr financí, Bohuslav Sobotka. Jan Pokorný děkuje za pozornost a přeje dobrý poslech u dalších programů Českého rozhlasu 1.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu