Jak slaví Vánoce ženy ve vězení?

23. prosinec 2018

Co ještě chybí do pondělka udělat? Připravit dárek? Namalovat obrázek? Uklidit? Vyzdobit? Tak takové starosti mají i ženy ve vězení, za kterými v adventním čase zašla Iveta Demeterová:

Hudba, pohádka, vánoční dekorace, rozsvěcení stromečku, ale i smutek, že nemohou být se svými blízkými. Hlavně dětmi. To prožívají ženy ve vězení. Já jsem se zajela podívat do ženské věznice Velké Přílepy.

„Hlavně nesmíme začít brečet. Mluvíme o jiných věcech, abychom nemusely myslet na rodinu. Holky třeba ozdobí stůl, dostaneme sváteční jídlo – řízek a salát. Já si ale nesedám. Když si sednu, jdu hned ven. Když zase přijdu, děláme, jakoby nic…,“ říká jedna z odsouzených žen, pro kterou jsou chvíle u sváteční večeře hodně traumatické, a proto ke společné večeři neusedá. Jak dále říká, jsme tu pohromadě s děvčaty a tak zpíváme a vzpomínáme:

„Já se třeba každý večer modlím za moji rodinu, aby mi odpustili všechno, co jsem udělala. Vím, že jsem se hodně změnila a už nejsem to, co jsem byla. Je mi to líto, že za mě trpí.“

Aby si ženy ve Velkých Přílepech trochu zpříjemnily vánoční atmosféru, mají možnost se do příprav podle svého talentu zapojit:

„Péct neumím, to říkám dopředu! Umím spíš studenou kuchyň.“

Takže chlebíčky, jednohubky, apod.?

„Ano. Nakoupím si vše, co k tomu potřebuji…“

Tady u vás v kantýně?

„Ano.“

Kolik chlebíčků uděláte?

„Nevím. Patnáct? Dvacet? To by mohlo stačit.“

„Připravujeme krásné nástěnky s tématem Vánoce ve světě. A naše Vánoce, to bude prolínání českých a romských Vánoc,“ říká jedna z odsouzených žen a pokračuje:

„Já jsem sama zvědavá na to, jaké budou romské Vánoce, protože jsem je ještě netrávila spolu s romskou komunitou. Určitě se těším na to, že mají svoje písničky. Ty mají hezké, hezky zpívají. Myslím si, že třeba tohle si vyměníme.“

Budete tedy pohromadě? Nebudete někde v ústraní, sama?

„Jedny Vánoce jsem prožila takhle sama, když už jsem byla ve vězení. Byly to hned ty úplně první a byly specifické tím, že jsem byla právě úplně sama. Teď se těším na kolektiv.“

Budete péct cukroví, nebo máte nějaký nápad, jak byste Štědrý den zpestřila?

„Ze surovin, co tu máme, se dá cukroví připravit.“

Máte nějaký recept?

„Z bagety, jogurtu, kokosu a kakaa jsme dělaly kuličky.“

Tam se jinak dávají piškoty, že?

„My piškoty neměly, proto jsme je nahradily bagetou.“

Dá se na ty svátky tady zvyknout?

„Určitě to pro nás pro všechny bude těžká chvilka. Ale dá se to překonat.“

Dojde i na slzy?

„Myslím, že ano. Určitě.“

V kolik hodin sváteční program končí? V kolik půjdete spát?

„Večerka je v půl desáté. Pak se zhasne, zamkne katr a musíme jít spát.“

autor: ide
Spustit audio