Jak se hledal nástupce Jiřího Bělohlávka? Nejlepším dirigentům je přes šedesát, říká ředitel České filharmonie

16. říjen 2017

Letos v červnu zemřel šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek. A orchestr se s ním rozloučil brilantním provedením Stabat Mater. „Slz během toho teklo hodně, ale mimo pódium,” přiznává generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Jiří Bělohlávek byl skutečnou ikonou. „Byl vynikající, přísný dirigent, ale také dirigent, který měl svůj orchestr skutečně rád. A orchestr mu to během pěti let, kdy filharmonii řídil, vracel,” popisuje v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Vynikající vztah dirigenta a jeho orchestru se tak zřetelně promítl i do samotné hudby. „Posluchači, kteří měli možnost Bělohávka jako dirigenta České filharmonie zažít, dokonce popisovali, že důvěra hráčů k Jiřímu Bělohlávkovi a naopak byla skutečně vidět.”

Docházelo prý tak k tomu, čemu znalci s oblibou říkají „nechat orchestr hrát”. „Znamená to, že dirigent občas povolí otěže - ne proto, aby se stalo něco něčekaného, ale proto, aby mu muzikanti vrátili to, co do nich na zkouškách vložil,” vysvětluje David Mareček.

Tahle vypadal vzpomínkový koncert pro Jiřího Bělohlávka, na kterém filharmonici zahráli Dvořákovu Stabat Mater.

Nového šéfdirigenta jsme hledali mezi šedesátníky

Z toho, co popisuje, je jasné, že hledání nástupce vynikajícího Jiřího Bělohlávka nebylo pro Českou filharmonii vůbec jednoduché. Tím spíš, že k „hudební genialitě” je prý třeba skutečně dospět, a málokterému vynikajícímu dirigentovi tak je méně než šedesát let.

03773733.jpeg

„Existují sice někteří dirigenti, kteří svou genialitu projevují už od mládí a třeba ve třiceti se stanou světovou hvězdou - u nás jsou to třeba Jakub Hrůša, Tomáš Netopil nebo Tomáš Hanus. Nicméně u dirigentů je aktivní věk mnohem delší než v jiných profesích. Je to určitá zkušenost, která se nedá získat jinak než věkem,” popisuje.

Věkem tak dirigent získává nejen zkušenosti a stihne naposlouchat více kvalitní hudby, ale zároveň získá určitý nadhled, který většina filharmoniků od dirigenta chce cítit. „Proto jsme i tentokrát zapátrali ve věkové kategorii šedesátníků,” vysvětluje David Mareček.

Nástupcem Jiřího Bělohlávka v roli šéfdirigenta České filharmonie se tak stane americký drigent ruského původu Semjon Byčkov (více čtěte zde).

autor: als