Jak se chovat při napadení na ulici

9. červenec 2002
Dobrá rada

Vloni se u nás stalo celkem 4321 loupeží. Významné procento z nich se stalo na ulici, mnohdy za bílého dne. Drzost pouličních lupičů roste a lidé přesto stále dělají stejné chyby, stěžuje si policie. Když se podíváme na tyto zločiny z pohledu loupežníka, zjistíme, že pokud nepotřebuje peníze okamžitě, většinou velmi zvažuje rizika, do kterých půjde, říká policejní psycholožka Ludmila Čírtková.

Čírtková: Vybírají si jedince, o kterých jsou přesvědčeni, že jim nějaký zisk dá a že je zvládnou.

Obětmi se většinou stávají lidé, kteří na první pohled signalizují, že u sebe mají nějaký majetek nebo cennosti.

Čírtková: Doporučuji nechodit po ulici nikdy sám, ale mít doprovod.

Pomůže vám také, když peníze a kreditní karty uložíte do vnitřních kapes obleku, nikoli do zadních kapes u kalhot. Tašky s penězi už vůbec nenoste na zádech, kam nevidíte. Pachatelé na vás nejčastěji zaútočí tehdy, když jste něčím zaměstnáni. V poslední době to je často mobilní telefonování, nebo psaní SMS zpráv. V takové chvíli jste nejzranitelnější.

Čírtková: Je to dobrý pokyn pro pachatele, moment překvapení je jim nakloněn.

Svým chováním můžete do značné míry napadení předejít. Jdete-li například liduprázdnou ulicí, držte se co nejdál od domů a temných zákoutí, kde se může pachatel skrývat.

Čírtková: Je lepší jít středem chodníku a pokud to jde, tak i v jízdní dráze. Máme tak větší šanci případného pachatele dříve vidět i slyšet a podle toho reagovat.

Pouliční lupiči bývají, podle psycholožky Ludmily Čírtkové, většinou jednodušší lidé s nižší inteligencí. Někdy vám tedy může pomoci i duchapřítomnost. Pokud v tu chvíli jste schopni jí použít.

Čírtková: Strategií může být i oslovení, otázka nebo žádost o pomoc s taškou. To ale neplatí, když je proti vám pachatel zfetovaný nebo ozbrojený.

Čírtková: V prvním okamžiku se dá poznat, zda chce vytáhnout zbraň, nůž. Nemá cenu jít hlavou proti zdi, ale snažit se zapamatovat co nejvíc užitečných informací, které mohou pomoci policii při vyšetřování případu a dopadení útočníka.

Po fyzickém napadení také neměňte oděv. Pokud je to možné, nedotýkejte se stejných věcí na které sahal útočník. I s vlastní koupelí je lépe počkat. Uchovají se tím důkazy, které mohou zločince usvědčit.

autor: Marek Janáč
Spustit audio

Více z pořadu