Jak na volby 2021. Praktický průvodce pro každého voliče

8. říjen 2021

Nemáte jasno v tom, jak se volí, co si vzít s sebou nebo co dělat, když zjistíte, že máte propadlý občanský průkaz? A jak postupovat, když jste covid-pozitivní? Poslechněte si naši volební vysvětlovnu vždy v 10:40.

Kdy a kde se volí?

  • pátek 8. října 14:00–22.00
  • sobota 9. října 8:00–14:00

Informaci, kam jít volit, dostanete do schránky spolu s hlasovacími lístky nejpozději do 5. října. Hlasovat musíte na určeném místě a v konkrétní volební místnosti. Oznámení o místě konání voleb můžete najít také na úřední desce obecního úřadu, v místním tisku nebo ho uslyšíte v obecním rozhlase.

Čtěte také

Chcete volit jinde?

V takovém případě si musíte na obecním úřadě v místě vašeho trvalého pobytu vyzvednout do středy 6. října do 16 hodin voličský průkazPro jeho vydání není žádný oficiální formulář. Vzor, který doporučuje ministerstvo vnitra, najdete zde. V dokumentu by se mělo objevit vaše jméno, datum narození, trvalá adresa a váš telefon nebo e-mail.

Máte-li voličský průkaz, musíte ho spolu s dokladem totožnosti odevzdat komisi ve volební místnosti. Následně od ní obdržíte hlasovací lístky pro volební kraj, ve kterém se nacházíte, a také úřední obálku.

Pokud voličský průkaz ztratíte, nemůžete hlasovat. Úřad duplikát nevydává.

Jak volit v zahraničí?

Při dlouhodobém pobytu v zahraničí museli voliči do 29. srpna 2021 požádat o zapsání do zvláštního seznamu voličů. Při krátkodobém pobytu v zahraničí můžete volit na voličský průkaz, který vydává obecní úřad v místě vašeho trvalého pobytu v Česku. Ve volební místnosti pak musíte prokázat totožnost a české občanství, a to občanským průkazem nebo pasem.

V obou případech mohou voliči v zahraničí volit pouze na zastupitelském úřadě v dané zemi. V zahraničí se letos volí kandidáti z Ústeckého kraje, kde se očekává souboj premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem, tento kraj vybrala již začátkem ledna Státní volební komise pomocí losu.

Chcete volit, ale jste nemocní?

Pokud jste doma ve svém volebním okrsku, může někdo z vašich příbuzných nebo známých ještě v den hlasování poprosit o pomoc okrskovou komisi přímo ve volební místnosti. Její členové k vám poté zdarma přijdou s přenosnou volební schránkou, kam můžete vhodit svůj hlas.

Pokud jste v nemocnici či třeba sanatoriu, můžete se nechat zapsat do zvláštního seznamu voličů nebo si vyřídit voličský průkaz.

Čtěte také

Máte covid-19?

Pokud jste v karanténě, můžete hlasovat z auta u volebního stanoviště, v takzvaném drive-in hlasování. Tato stanoviště budou v každém okresu. Tímto způsobem mohou lidé volit ve středu 6. října od 8.00 do 17.00. Kromě občanského průkazu či pasu, případně voličského průkazu, s sebou musíte mít doklad o nařízené karanténě. Hlasovat lidé musí s respirátorem se staženým okýnkem, neměli by z auta vystoupit. Umístění volebních stanovišť zveřejnily krajské úřady do 23. září.

Hlasovat můžete také do zvláštní přenosné volební schránky, se kterou se k vám dostaví speciální volební komise. O její příjezd ovšem musíte zažádat v předstihu, a to nejpozději do 7. října 20:00 na krajském úřadě. Tímto způsobem můžete volit od pátku 8. října 8:00 do soboty 9. října do 14:00.

autoři: Radiožurnál , and | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související