Volby už za týden! O voličský průkaz lze žádat písemně do pátku 1. října, osobně do středy 6. října

Chystáte se ve sněmovních volbách příští pátek nebo sobotu hlasovat jinde než ve svém volebním okrsku? V pátek máte poslední možnost zažádat si o voličský průkaz na obecním úřadě, pod který spadá vaše trvalé bydliště. Co v žádosti nesmí chybět? A mají voliči ještě další možnost, jak průkaz získat?

Nejpozději dnes je potřeba na úřad poslat písemnou žádost s ověřeným podpisem, stejně tak je do dnešního dne možné zažádat o průkaz datovou schránkou. Pro obyvatele Prahy existuje i jednodušší možnost – žádost mohou podat i přes Portál Pražana. Připojit se k němu můžou odkudkoli, i k tomu ale musí mít zřízenou datovou schránku. To je totiž jediná možnost, jakou v současnosti zákon umožňuje.

Čtěte také

Na co nezapomenout

„Žádost obsahuje jméno a příjmení voliče, datum narození, adresu trvalého pobytu a případně požadovaný způsob doručení voličského průkazu,“ připomíná mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Úřady pak můžou průkaz vydat osobně přímo voliči nebo tomu, kdo má plnou moc s ověřeným podpisem žadatele. Průkazy ale taky můžou poslat poštou, a to i na adresu, kde chce dotyčný volit – tedy například přímo na zastupitelský úřad.

„Stačí se v den voleb dostavit na tento zastupitelský úřad, kde bude voličský průkaz předán a volič může přistoupit k hlasování,“ doplňuje Krátoška.

SUPERDEBATA na Radiožurnálu

Těsně před uzavřením volebních místností se na Radiožurnálu utkají lídři hlavních kandidujících stran, hnutí a koalic v předvolební superdebatě.
Nalaďte si Radiožurnál v pátek 8. října po 12. hodině.

Volíte v zahraničí?

Voliči zapsaní v zahraničí do zvláštního seznamu můžou žádat jenom příslušný zastupitelský nebo konzulární úřad. To už se ale týká jen těch, kteří se do zvláštních seznamů stihli zapsat do konce srpna.

Pokud chce v cizině hlasovat český občan, který vyjel pouze na krátkodobou návštěvu, stačí mu voličský průkaz. Nebude si ale moct vybrat volební lístky konkrétního kraje, voliči v zahraničí budou letos vybírat z kandidátů pro Ústecký kraj.

Osobně do středy 6. října

O voličský průkaz je také možné si zažádat osobně přímo na obecním úřadu, pod který spadá trvalé bydliště. K tomu stačí doklad totožnosti a úřad si žádost rovnou zaznamená.

Dojít si pro průkaz na úřad voliči můžou do středy 6. října do 16:00.

autoři: Jiří Chum , Andrea Kuchtová , prh | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka