Jak fungují pneumatiky, na kterých můžete dojet i s defektem

25. duben 2017

Asi každý řidič už někdy řešil u svého auta píchlou pneumatiku. Měnit kolo ale někde na dálnici nebo třeba v noci není nic příjemného. Navíc je to i nebezpečné. Někteří výrobci pneumatik tvrdí, že během čtyř let má zkušenosti s defektem víc jak polovina motoristů. Existuje ale guma, kterou když prorazíte, tak s ní můžete ujet dalších 80 kilometrů.

Náš reportér propíchl na autě pneumatiku a jel si vyzkoušet, jak se takové auto chová. Auto pak na straně s píchnutým kolem, začalo „plavat.“

„Pokud je ztráta tlaku rychlá, tak auto změní svoje jízdní vlastnosti. Cítíte, že auto táhne na tu stranu s proraženou pneumatikou. V podstatě vás to donutí zastavit,“ říká Radek Pecák z autorevue.cz. My jsme ale s autem zastavit nemuseli a to přesto, že jsme do gumy zatloukli hřebík. Z pneumatiky po proražení totiž neodejde díky speciálním vložkám veškerý tlak.

Čtěte také

Řidič pak může jet v klidu dál, vysvětluje odborník David Kalaš: „Ta pneumatika má v sobě speciální výztužnou vložku, která mi dovolí jet 80 kilometrů rychlostí 80km/h. To znamená, že ta pneumatika je skoro stejně komfortní jako klasická pneumatika.

S autem jsme s touto pneumatikou ujeli v provozu v Mostě asi 30km a řízení si tam mohl vyzkoušet taky asi 20letý Kuba. „Až na nepříjemný zvuk, zjištěnou tuhost volantu a sklon k přetáčivosti na dotčenou stranu, tak v podstatě není poznat, že by s tím autem něco bylo.“

Podobné gumy ale nejsou na trhu žádnou novinkou. Na podobném principu fungují taky velmi drahé runflat pneumatiky. Odborník na pneumatiky, David Kalaš, vysvětluje rozdíly: „Hlavní rozdíl je v tom, že runflat pneumatiky jsou pouze pro specifická vozidla, která musí být uzpůsobena k použití pneumatik runflat. Naopak pneumatiky DriveGuard jsou pro jakékoli vozidlo s kontrolou tlaku v pneumatikách.“ Výhodou této pneumatiky je, že nemusíte mít v autě rezervu ani lepící sadu a ocení ji taky v hůře vybaveném pneuservisu. Montují se totiž jednodušeji než zmiňovaný runflat.

autor: hbc
Spustit audio