Jak církve naloží s penězi z restitucí? „Připravují se programy, ale jde o dlouhodobý proces,“ říká Dominik Duka

Ve funkci pražského arcibiskupa působí kardinál Dominik Duka přesně pět let. Přiznává, že za tu dobu se leccos podařilo, zažil ale také zklamání a určité těžkosti, a to například v souvislosti s dlouhým vyjednáváním ohledně církevních restitucí.

Na návštěvu Vatikánu se chystá prezident Miloš Zeman, který se nechal slyšet, že by chtěl s papežem Františkem mluvit právě o restitucích. „Pokud bude otevírat otázku restitucí, tak se to bude týkat obecné perspektivy, do jaké míry církve budou spolupracovat se státem v oblasti sociální, zdravotnictví, vzdělání,“ upozorňuje.

Pokud se hospodaření s navráceným majetkem podaří, tak všechny církve podle něj připravují programy, jak zasáhnout aktivněji, jde ale o dlouhodobý proces a není možné říci přesná procenta nebo sumy. „Zatím jsou to záměry než konkrétní projekty,“ vysvětluje.


Papež František při mši k připomínce 100. výročí vyvražďování Arménů za první světové války označil tehdejší události za genocidu. „Uvědomme si, že v současné době je denně zabíjeno několik tisíc křesťanů na světě, má-li být papež morální autoritou, tak nemůže být nevidět. Myslím si, že papežovo prohlášení je adekvátní,“ říká Dominik Duka.

Držitelé klíčů zahájili národní sbírku na nové varhany do katedrály svatého Víta. Podaří se je do tří let pořídit?

„Kdybych nebyl optimista, tak bych s tím vůbec nezačínal,“ říká. Připomíná také, že varhany jsou nutné, aby zvukově ovládly celý prostor, když se katedrála naplní několikatisícovým zástupem.

„Nemáme žádné velké koncertní síně, od c.k. monarchie jsme nepostavili koncertní halu, katedrála svatého Víta tento úkol může naplnit nejenom jaké symbol víry, ale i české státnosti a kultury,“ dodává.

Čtěte také

Podaří se vybrat peníze na varhany do katedrály svatého Víta v Praze? Jak pokračuje vydávání církevního majetku? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio