iŽurnál o webech o počítačích

13. říjen 2002
iŽurnál

V iŽurnálu budeme tentokrát mluvit o webech o počítačích, kde vám ohlásí novinky ,ale také poradí, jak svou práci s počítačem vylepšit. Nejdřív se ale podíváme na jeden nový web o školách

Před několika dny byl představen nový web pro zájemce o oblast školství. Jmenuje se jednoduše ŠkolaOnLine a shrnuje informace pro všechny učitele, žáky, studenty, jejich rodiče i pracovníky státní správy. Portál na adrese skolaonline.cz se má stát prostředím pro profesní diskuzi a zprostředkuje komunikaci mezi jednotlivými subjekty školství.

říká šéfredaktor serveru František Halada. Portál sdružuje i informace z ostatních zajímavých webů. Proto jsou tam i odkazy na weby, které se týkají českého školství, odborná periodika, nadace...

Každý časopis nebo web dělá především ten, kdo tam píše články. Kdo je píše na Školu Online?

Důvod, proč takový web provozuje soukromá společnost, která se jinak tvorbou obsahu internetu nezabývá, pochopíte z odpovědi ředitele společnosti CCA Jiřího Lacigy.

Jistě mi dáte zapravdu, že IT zpravodajství, poloodborných časopisů o počítačích a nakonec i webů najdete i na českém internetu hodně. Možná se vám bude hodit, když na ty známé a dle našeho názoru i nejlepší weby upozorníme.

Celosvětově největší zpravodajství o počítačích a informačních technologiích vůbec produkuje skupina IDG, do které patří třeba i Computer World a PC World - časopisy mají své webové verze.

Ten další web je určen spíš zájemcům o trochu jiné počítače - počítače typu Macintosh. Na původ webu mujmac.cz jsem se ptala jeho šéfa Jana Březiny.

Uživatelů běžných počítačů je o dost víc a právě na ně se zaměřuje třeba web technet.cz - patří do rodiny idnes. Dočkáte se tu dost obecného zpravodajství ze světa počítačových virů, nových notebooků a hackerských útoků anebo třeba Miss Internet - ale na druhé straně píší o architektuře procesorů, podrobné recenze digitální audio a video techniky. Samozřejmě nechybí informace, jak si dobře nastavit programy a počítač nebo co dělat když...

Zpravodajství z oblasti informačních technologií najdete i na www.zive.cz - tenhle web patří pro změnu do rodiny Computer Press. Znamená to, že tu mezi autory najdete i redaktory, na které jste zvyklí z časopisů Computer nebo Mobility. Ideální bude, když si při vstupu na živě vyberete, jak velký odborník jste. Například uživateli pak nenabízejí články typu Užitečné komponenty pro Delphi a C++ Builder, ale třeba pouze léky na zapomenutá hesla nebo novinky od Applu.

I na mujmac.cz vám nabídnou informace o tom, co se kolem Macintoshů děje.

Na závěr ještě jeden web o internetu a sítích - zpravodajství z tohoto oboru najdete na www.lupa.cz.

Pokud se chcete dozvědět více o Evropské unii, zamiřte na internetové stránky www.scio.cz. Nadace Scio na nich pro vás připravila internetový kurs zdarma a i když je určen především pro studenty od 13 do 19 let, poučíte se třeba i vy o historii, struktuře, dokumentech, členských státech i současnosti Unie. Za každou odpovědí se dozvíte, zda odpovídáte správně.

Blíží se závěrečná znělka a proto si poslehněte výsledky soutěže: Minule jsem se ptala, co znamená zkratka PC - odpověď jste mohli slyšet v tomhle ižurnálu - jde o personal computer, tedy osobní počítač. Tričko od firmy IBM dostane Jiří Malát z Prahy 5 a tašku od stejné firmy v poště najde Ladislav Ivánek z Kroměříže.

Tentokrát hrajeme o knížky z nakladatelství knihy.idnes.cz. Můžete je získat, pokud budete vědět, ve kterém filmu se hlavní hrdina stane akcionářem firmy Apple a myslí si, že jde o zelinářskou společnost. Své odpovědi - pokud možno správné - můžete posílat na e-mailovou adresu pořadu izurnal@rozhlas.cz.

Příští téma: osobní stránky domácích miláčků

autor: ark
Spustit audio