Italové nechtějí sedět na gauči. Pojďme společně chodit Milánem! vyzývají

Jak si nejraději prohlížíte cizí města? Když se spolehnete na turistické průvodce, uvidíte to hlavní. Možná vám ale uniknou místa, která sice nejsou známá, ale rozhodně stojí za vidění. V Miláně proto jednou týdně pořádají procházky městem. Slouží ke zlepšení fyzické kondice i k tomu, aby si lidé prohlédli zákoutí, ve kterých možná nikdy nebyli.

Dva malí klučinové pobíhají kolem davu lidí, kteří se už chystají vyrazit. Dnes se jich sešla stovka. Rodiny s dětmi, dámy a pánové ve středních letech, pár důchodců a dokonce i několik teenagerů.

Naše mladá průvodkyně jménem Chiara se ujišťuje, že jsou na výlet připraveni i dva malí neposedové a dvouhodinová procházka Milánem může začít.

Čtěte také

„Tyhle procházky pořádáme hlavně proto, abychom propagovali fyzickou aktivitu. Když se jí snažíte dělat sami, je to tak trochu nuda. Ale když se sejdou desítky lidí, je to zábava. Máme před sebou zhruba pět šest kilometrů,“ říká Chiara na úvod naší procházky.

Klenot milánských kanálů je dnes plný žabince

Rozhodně ale nebudeme jen tak bezcílně bloumat Milánem. Tyhle výlety mají každý týden jiné téma. Dnes je to voda v Miláně. Málokdo ví, že Milán býval městem plným kanálů. Tak trochu jako Benátky nebo třeba Amsterodam. Několik kanálů přečkalo až do dnešních dob. Z některých toho moc nezbylo, jiné jsou pořád docela velké. Všechny ale leží úplně stranou zájmu turistů.

„Tohle je jeden z klenotů, který v Miláně máme. Bohužel není v takovém stavu, v jakém by mohl být. Milán kdysi býval městem, které bylo úplně celé splavné,“ vysvětluje.

Tenhle malý kanál je dnes samý žabinec, ale město ho chce dát do pořádku do příštího roku, kdy bude v Miláně velká výstava Expo. To už se ale blížíme k docela velkému a celkem čistému kanálu, na kterém kotví středně velké lodě sloužící jako restaurace.

V restauracích na milánských kanálech si můžete dát romantickou večeři

Hosté do sebe házejí skvělé italské jídlo a zapíjejí ho stejně dobrým vínem, ale asi nikdo z naší skupiny nelituje, že místo večeře zašel na výlet.

Milán není tak ošklivý, jak se o něm říká

„Chci se udržovat ve formě, navázala jsem tady přátelství a vidím krásná místa, kterých jsem si nikdy předtím nevšimla," jmenuje dáma se jménem Santa důvody, proč se pravidelně účastní procházek Milánem.

Totéž si myslí i Samuele. „Rozhodně si nemyslím, že je Milán ošklivý, jak se o něm říká. To je předsudek, který mají lidé, kteří v něm nežijí. Je to naopak zajímavé město se spoustou zvláštních míst, tak proč ho nepoznat trochu víc,“ říká.

Čtěte také

Santa i Samuele se shodnou, že jednou týdně stojí za to zvednout se z gauče nebo vynechat večeři v restauraci a jít se podívat na místa, která nejsou moc známá. Procházky Milánem se jmenují CammiMiamo, což je zkratka pro Pojďme společně chodit Milánem.

Pořádá je jedna místní klinika pod záštitou milánské radnice, a tak každému sestřička před startem změří tlak nebo případně udělá jinou kontrolu. A od příštího roku mají být tyhle výlety i v angličtině. Inspirace pro Prahu a další česká města?

autor: oho
Spustit audio