Islám neznamená terorismus. Desítky francouzských muzeí boří mýtus a představují to nejlepší z islámské kultury

Vražda francouzského učitele Samuela Patyho loni v říjnu otřásla veřejností. Islámský terorista jej zabil nedaleko školy, ve které učil. Islám se tak pro mnohé smrskl na spojitost s terorismem. A právě takového předsudku se chtějí ve Francii zbavit a mluvit o islámu zcela jinak. Pařížský Louvre a osmnáct regionálních muzeí po celé zemi i na ostrově Reunion připravilo výstavy, které představují islám nejen jako náboženství, ale hlavně jako kulturu a civilizaci.

Více než třináct století umění islámu prezentují v osmnácti městech po celé Francii. Za den jsme stihli alespoň tři z nich. První zastávka je v Clermont-Ferrand. V místním muzeu Roget-Quilliot vystavují desítku děl v jedné velké místnosti.

Svébytná kultura napříč světadíly

Zaměřili jsme se na ukázku toho nejlepšího z místních sbírek. Část exponátů zapůjčilo i Muzeum Louvre. Jsou to mistrovská díla, která přesně reprezentují islám – jako kulturu a jako civilizaci,“ vysvětluje hlavní kurátorka výstavy Yannick Lintzová.

Máme díla původem z Turecka, ze Středozemí, z Íránu, z Indie nebo z Uzbekistánu. Výběr skutečně reprezentuje různorodost a bohatství této kultury. Islám není jen náboženstvím. Islámská kultura představuje i umělecké předměty čistě nenáboženského charakteru,“ vysvětluje.

Mají tady díla, která patřila k vybavení bohatých paláců třeba trůn z Mughalské dynastie v Indii. V Clermont-Ferrand jsou pak zvlášť pyšní na svůj zdobený roh ze slonoviny, vytvořený v jedenáctém století, nejspíš v Íránu.

Islám v katolických kostelích

Přejíždíme do dalšího města, tentokrát do, do Limoges, města porcelánu. První, na co nás Yannick Lintzová upozorňuje jsou ale dveře.

Čtěte také

V Limoges vystavujeme tyhle vyřezávané dveře. Pocházejí ze sakristie katolického kostela ze Španělska. Po obvodu je nápis v latince z evangelia. Uprostřed je ale naprosto islámská geometrická dekorace,“ ukazuje nám kurátorka detail uměleckých dveří.

Islámské umění se už od středověku vyznačovalo vysokou kvalitou řemeslného provedení. Vždy patřilo k luxusnímu zboží. A to se líbilo evropské šlechtě i katolickým duchovním,“ připomíná.

Katolické kostely, říká s trochou nadsázky Yannich Lintzová, jsou tak vlastně největšími muzey islámského umění ve Francii.

Chceme změnit pohled na islám

Poslední zastávkou je Angouleme, francouzské hlavní město komiksu. I tady Umění Islámu ukazuje jednu naprostou raritu. „Tady se kachlové dekorace vyjímají mnohem lépe, než u nás v Louvru. U nás si vůbec nevšimnete, jak je vlastně tohle dílo monumentální,“ upozorňuje kurátorka.

Katolické kostely, říká s trochou nadsázky Yannich Lintzová, jsou tak vlastně největšími muzey islámského umění ve Francii

Na keramických kachlích je vyobrazený souboj. A to ne ledajaký. Jedná se o turnaj v poezii.

Projekt Umění islámu nám má podle kurátorky Yannick Lintzové změnit pohled na islámskou kulturu. Všechny výstavy jsou zdarma a přístupné kromě široké veřejnosti mají být hlavně školním skupinám. Na Umění islámu se mohou přijít podívat až do konce března.

autoři: Marie Sýkorová , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související