Irský zpěvák Van Morrison

10. únor 2007
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Irský zpěvák Van Morrison byl vždy nadšeně přijímán mezi hippies. Jeho album Astral Weeks z roku 1968, obecně uznávané jako jedna z nejvýznamnějších nahrávek v historii rokenrolu, bylo pro hippies naprosto zásadní. Hippies na Morrisonovi přitahovala jeho otevřenost mystickým zážitkům a naděje, že se dá začít znovu. Morrison jako typický člověk na okraji hledá odpověď na to, proč se cítí tak nepatřičně v tomto světě a jaký svět se mu otevírá na druhé straně.

Jeho hledání ho vedlo ke studiu buddhismu, křesťanství i hinduismu. Tato náboženství ho zajímají proto, aby - jak sám říká - věděl, kam zařadit své zkušenosti. Cítí jisté povolání, cosi v jeho nitru ho vede, aby jednal určitým způsobem, aniž by věděl proč. Snaží se potom vytvářet hudbu, která by vystihovala pocit vytržení. Jeho písně jsou zasazeny do viditelného světa, a přesto často zanechávají pocit, že odkazují ke stejně skutečnému světu, skrytému za ním.

Dlouholetým motorem Morrisonovy tvorby byla snaha strhnout závoj, který odděluje tento svět od jakéhosi hlubšího, dosud nespatřeného tajemství. Už jako dítě zažíval zpěván mystické okamžiky, pocity údivu, o kterých vypráví například v písni Madame George. Jde po Cypress Avenue jako každý jiný obyvatel Belfastu a najedou je u vytržení. Dívá se na kolemjdoucí dívky, jak kráčejí v letním šatu a anděl představivosti mu otvírá oči.

Van Morrison: Saint Dominic's Preview

Zařadit Van Morrissona do hnutí Nového věku by znamenalo umenšit jeho talent. Je zřejmé, že je to umělec nadaný velkou citlivostí. Na otázku, jaký účinek by jeho hudba měla mít, odpovídá: "Nejlepší by bylo, kdyby to byl stav meditace a extáze, a zároveň stav, který lidi povede k přemýšlení. Něco podobného jako jsem zažil v dětství při poslechu nahrávek Mahalie Jacksonové."

Když se ho později ptali, kam by sám sebe zařadil, odpověděl, že se cítí jako křesťanský mystik. Protože není ani buddhista ani hinduista, vyrostl v křesťanském prostředí, v křesťanské zemi, a to z něj dělá křesťana. Dalo by se říct, že se na tuto cestu vydal už skladbou Astral Weeks. Je to působivá píseň o vykoupení. Prochází v ní od zasněné krajiny v Leadbelly, ocelových loukotí, postranních uliček a bot z červené kůže až k touze po vysvobození z tohoto světa, ve kterém se cítí jako cizinec. Jeho pravý domov je vysoko v jiné zemi, tak vzdálené. Touží být nahoře v nebesích, v jiné době na jiném místě.

autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.