Internet už používají více než 2 miliony Čechů (a Češek)

22. říjen 2001
Megabyte

V dnešním Megabytu se dozvíte například o oceněních z proběhlého veletrhu Invex. V rámci naší malé encyklopedie nabízíme vysvětlení termínu GPRS od Milana Sameše.

Novinky:

Celý minulý týden se davy zájemců o informační technologie hrnuly do areálu brněnského Výstaviště, kde se právě konal desátý ročník veletrhu informačních technologií Invex. Většina z návštěvníků se chtěla seznámit s novinkami, necelých 12 procent návštěvníků tam hledalo konkrétní výrobek nebo službu.

I letos u příležitosti Invexu získalo 9 vystavovatelů Křišťálový disk za nejlepší vystavovaný produkt. Vybíráme jen některé zajímavosti: mezi hardwarem zvítězila novinka výzkumných laboratoří IBM mikroprocesor IBM Power 4,který je nejvýkonnějším 64bitovým procesorem nové generace, mezi přídavnými zařízeními se porotě nejvíce líbil miniaturní ruční skener C Pen (viz obrázek), který vypadá jako silnější tužka, mezi produkty pro volný čas zaujala mikrovideokamera Sony DCR-IP5.

Mezirezortní komise pro výběr dodavatelů pro realizaci projektu Internet do škol konečně vybrala generální dodavatele infrastruktury. Staly se jím Autocont On Line a Český Telecom. Realizace na školách má začít v lednu 2002 a v prosinci 2003 by měla být v učebnách nainstalována všechna potřebná technika. Termín začátku projektu ale stále visí ve vzduchu Contactel, který byl ve vstupní soutěži neúspěšný, se proti výsledkům soutěže odvolal u Vrchního soudu v Olomouci. V případě vydání předběžného opatření by byl projekt umrtven na další 3-4 měsíce.

Počet uživatelů internetu je zase o něco vyšší. Z posledního výzkumu Internet monitoru, který každý čtvrtrok kontroluje stav uživatelů internetu, vyplývá, že internetistů je už skoro 2 milióny a 200 tisíc. Oproti loňskému roku je to nárůst o celou třetinu. Z toho více než 65 procent uživatelů se řadí mezi velmi aktivní uživatele. Stále je mezi nimi více mužů ale jejich podíl se už snížil na 57 procent. Nejvíce uživatelů je stále mezi mladými lidmi od 20-29 let. Potvrzuje se tedy trend posledních let, kdy se internet stává běžnou součástí domácnosti.

Encyklopedie:

Ve snaze zpřístupnit většině méně zkušených posluchačů přibývající a stále nesrozumitelnější zkratky kolem mobilní telefonie, došli jsme dnes v naší malé zvukové encyklopedii k termínu GPRS. Je to technologie zvyšující možnosti a rychlost datového přenosu a takto ji vidí odborník - Milan Sameš.

Název GPRS (z anglického General Packet Radio System) je zkratka pro jeden ze způsobů rozšíření vlastností současných mobilních sítí směrem k jejich budoucím verzím, především k tzv. třetí generaci. GPRS zrychluje a zjednodušuje použití Internetu. zjednodušeně řečeno spočívá hlavní rozdíl technologie GPRS v tom, že zatímco běžný mobilní telefon je k síti připojen jen ve chvíli, kdy voláme, GPRS terminál je k ní připojen stále.

autoři: ark , pah
Spustit audio

Více z pořadu