I vaše chodidla můžou zavánět jako sýr. Víme proč
Zápach pořádně uleželého romadúru si někdy nezadá s odérem nohou běžce, který právě uběhl maratón.
Tato analogie není zcela náhodná. Zápach nohou a uleželého sýra mají totiž stejného původce – bakterii Brevibacterium linens, která se vyskytuje na lidské pokožce a zároveň je využívána v mlékárenském průmyslu.
Za zápachem některých sýrů stojí i ušlechtilé plísně. Nejvíce zapáchající sýry jako romadúr, limburský sýr nebo olomoucké syrečky vděčí za příznačný odér právě zmíněné bakterii.
Brevibacterium linens vytváří charakteristický mazlavý povlak, pod kterým sýr postupně dozrává. Zapáchající bakterie se množí zejména v teplém a vlhkém prostředí. Sýry jsou proto pravidelně namáčeny v solném roztoku a ukládají se do sklepů s předepsanou vlhkostí a teplotou.
Z toho logicky vyplývá, že chceme-li se vyhnout zápachu nohou, musíme dbát na suchou a dobře větranou obuv.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Jiřikovský chtěl od státu potvrzení, že jsou bitcoiny v pořádku. Teď se musí bát o život, míní Týc
-
Čeští fotbalisté na favorita nestačili, první zápas skupiny na Euru do 21 let s Anglií prohráli 1:3
-
Evropa bezemisní zdroje potřebuje. Každé zdržení ohrožuje naši ekonomickou bezpečnost, míní Síkela
-
Všude kouř a trosky, medici skákali z oken. Očití svědci popsali pád letadla na ubytovnu v Indii