Hynek Čermák mluví o filmu Gangster Ka. Radovana Krejčíře bych se zeptal, jestli je šťastný, prozrazuje

10. září 2015

Mezi jeho velké koníčky patří fotografie, v novém filmu si však herec Hynek Čermák nezahrál fotografa, ale postavu, která byla inspirovaná osudem Radovana Krejčíře. Thriller Gangster Ka vstupuje do kin 10. září.

Thriller Gangster Ka vychází z knihy Jaroslava Kmenty Padrino Krejčíř. Hynek Čermák sice měl informace o osudu Radovana Krejčíře, ale během natáčení už neměl čas na vstřebávání nových informací. „Přemotivoval bych se, kdybych použil vše, co jsem nastudoval,“ soudí.

A kdyby se s Radovanem Krejčířem setkal, zeptal by se ho prý, jak se má. „Zeptal bych se, jestli má dojem, že se to všechno vyplatilo a jestli je šťastný. Nebo zda přemýšlí, že to všechno bylo na nic. Má teď hodně času na bilancování,“ uvažuje Hynek Čermák a současně připomíná, že se snímek natáčel také v Jihoafrické republice, tedy v zemi, kde byl Radovan Krejčíř zatčen.

Hynek Čermák se ovšem během natáčení zabýval také kladnými vlastnostmi Radovana Krejčíře. „Možná si to přikrášluji, ale parchant se nestává parchantem jen tak,“ vysvětluje. I z tohoto důvodu chtěl, aby postava, kterou ve filmu ztvárnil, byla sympatická. „Miloval nebo dodnes miluje svou ženu, měl pěkný vztah s otcem,“ prozrazuje některé světlé momenty ze života Radovana Krejčíře.

Sám sebe v tomto thrilleru se neuvidí. „Nejsem schopen to zvládnout,“ přiznává s tím, že na snímek Gangster Ka se zřejmě podívá za dva roky, tedy až bude mít odstup. „Je to profesní záležitost. Neumím se na sebe dívat objektivně. Stále vidím každou chybičku,“ dodává.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.