Hudba na Hradě, Velehradě a na Radiožurnálu

16. červen 2010
Naživo

K létu patří koncerty na otevřené scéně. Radiožurnál vám v přímých přenosech zprostředkuje dva - ten první, jazzový, v neděli 20. června z Pražského hradu. Na druhý koncert pojedeme do Velehradu v neděli 4. července, kde společně s vámi oslavíme státní svátek Dne slovanských věrozvěstů svatého Cyrila a Metoděje. Letní koncerty živě na Radiožurnálu!

Už tuto neděli 20. června od 20 hodin uslyšíte přímý přenos koncertu amerického tenorsaxofonisty Benny Golsona. Koncert je součástí projektu Jazz na Hradě, podporovaného prezidentem Václavem Klausem. Benny Golson Quartet zahraje na terase Jízdárny pražského Hradu, v případě „mokré“ varianty se hudebníci a posluchači přesunou do Španělského sálu. Pokud se na koncert nedostanete, rozhodně o něj nepřijdete! Na Radiožurnálu vás jím provede moderátor Tomáš Pancíř.

O prodlouženém víkendu na začátku července se budou konat tradiční cyrilometodějské slavnosti Dny lidí dobré vůle. V neděli 4. a v pondělí 5. července na státní svátek Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje se návštěvníci už tradičně sejdou na Velehradě.

Velehradská bazilika

Letošní ročník je ve znamení jubilejního desátého mezinárodního setkání vozíčkářů. Součástí bude také konference obecně prospěšné společnosti Maltézská pomoc a Řádu maltézských rytířů, pod jejichž patronací jsou tato setkání vozíčkářů pořádána.

Návštěvníci budou také svědky pátého ročníku ručního přepisování Bible a pro milovníky výstav a velkoformátových fotografií je ve Stojanově gymnáziu připravena vernisáž díla fotografa Filipa Kotka z návštěvy papeže Benedikta XVI. v České republice.

Na své si přijdou i děti. Trubači, šašci, kouzelníci, odvážní rytíři a princezny – ti všichni se potkají na pohádkovém královském dvoře. Chybět nebudou písničky, hry ani dobrodružství. A kdo má radši sport, užije si taky: své dovednosti si můžou kluci i holky vyzkoušet s legendou českého fotbalu Antonínem Panenkou.

Logo

V programu velehradských slavností Dnů lidí dobré vůle je také vystoupení mladého a oblíbeného zpěváka Tomáše Kluse, novinkou pak Velehradský vláček, který bude v neděli pendlovat mezi Archeoskanzenem v Modré a Velehradem.

Nedělní program vyvrcholí slavnostním koncertem – ve 20 hodin začíná u příležitosti státního svátku České republiky Večer lidí dobré vůle. Moderátoři Pavel Kříž a Barbora Černošková postupně představí Jiřího Pavlicu s Hradišťanem, Hanu a Petra Ulrychovi, Kateřinu Štruncovou, Petra Bendeho, Dominiku Starou, Markétu Konvičkovou, dětský sbor Kantiléna a polský sbor Oktoich. Koncert uslyšíte nejen na Velehradě, ale spolu s průvodním slovem Martina Hrdinky i v přímém přenosu na Radiožurnálu!

Dny lidí dobré vůle ve Velehradě budou tradičně zakončeny v pondělí 5. července Slavnostní poutní mší svatou na nádvoří před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, jižní Morava, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio