Hrozí vám demence? Nechte se zdarma otestovat v projektu Dny paměti

27. září 2019

Až polovina pacientů s počínající demencí o své nemoci neví, vyplývá ze statistik. Včasná diagnóza je přitom klíčem ke zpomalení degenerace nervových buněk. Netýká se nepřiměřené zapomínání také vás? Pokud máte pochybnosti, přijďte od pondělí do středy do budovy Českého rozhlasu na Dny paměti a nechte se otestovat odborníky.

Nejvíc lidí s demencí žije dlouhodobě v Praze

Každý občas zapomene — jestli vypnul sporák, než odešel z domu, kde nechal klíče nebo jak se jmenuje kolega, který se mu včera představil. Nic z toho není žádná tragédie. Ovšem pouze pokud ve vás nehlodá nemoc zvaná demence.

Nepodceňujte příznaky

Začíná nenápadně a pozvolna, o to horší a ničivější jsou její následky. Demence, jejíž nejčastější příčinou je Alzheimerova choroba, postihuje v České republice více než 160 tisíc lidí. Léčí se však jen asi polovina pacientů.

Ostatní o své nemoci nevědí nebo nechtějí vědět. „Bez diagnózy není možné zahájit vhodnou léčbu a život s demencí je pak mnohem složitější,“ varuje ředitelka České alzheimerovské společnosti Martina Mátlová.

V Českém rozhlase už pošesté

Projekt Dny paměti odkazuje k Mezinárodnímu dni Alzheimerovy choroby, který každoročně připadá na 21. září. Jeho cílem je upozornit na význam včasné diagnózy. Nemoc totiž nepostihuje jen seniory, ale může se rozvinout i u pacientů podstatně mladších.  

Ve dnech 30. září až 3. října 2019 bude proto v rámci tohoto projektu na vybraných místech České republiky probíhat bezplatné testování paměti. Český rozhlas se k projektu letos připojí už pošesté. „O testování paměti u nás v Českém rozhlase je vždy na podzim zájem a jsme rádi, že může Radiožurnál Dny paměti opět podpořit,“ říká šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan.

Dny paměti v Českém rozhlase

Kde? V  budově Českého rozhlasu, Vinohradská 12, Praha 2.

Kdy? Od 30. 9. do 3. 10. 2019 vždy mezi 10. a 18. h.

Jak? Na vyšetření je potřeba se předem objednat na telefonním čísle 283 880 346, a to ve všední den mezi 8. a 19. h a o víkendu mezi 11. a 19.h. Zájemci se pak ve sjednaném termínu dostaví na recepci Českého rozhlasu, kde obdrží další instrukce.

autor: and
Spustit audio

Související