Hrdiny se lidé rodí, nebo se jimi stávají

7. červen 2022

Tentokrát si Lucie Korcová bude povídat s historikem Vojtěchem Kynclem o hrdinech i zrádcích v českých dějinách. A také o údělu potomků hrdinů. Hrdiny se lidé rodí, nebo se jimi stávají? Jaká je úloha zrádců v dějinách. Nejen o tom bude další díl podcastu Hrdinové.

Nic není černobílé a nám navíc pohled na naše dějiny zkomplikoval komunistický režim, který povolil jen jediný výklad historie. Tento přístup se mimo jiných silně dotknul právě období heydrichiády, míní historik Vojtěch Kyncl.

Atentát na Heydricha provedli příslušníci československé zahraniční armády ve Velké Británii a v protektorátu jim pomáhali členové nekomunistického odboje. To byly skutečnosti, s kterými komunisté neměli zájem veřejnost seznamovat.

Čtěte také

„Naštěstí se už otevřely archivy a s nimi množství materiálů, které nám ukazují škálu všech těch událostí mnohem barevněji a plastičtěji,“ říká Kyncl. „Myslím, že s nimi začínáme pracovat způsobem, který nevykresluje události černobíle,“ dodává.

Vedle parašutistů, kteří byli koneckonců cvičeni na to, že obětují svůj život, se začalo také hovořit o hrdinech z řad obyčejných lidí. Byly to desítky rodin, které nezištně pomáhaly parašutistům a pak za to zaplatily životem.

Jejich hrdinství ještě více vynikne ve srovnání se zradou vycvičených parašutistů jako byl třeba nechvalně proslulý Karel Čurda, nebo třeba Václav Kindl, říká historik.

Čtěte také

Podcast připomíná také hrdiny z řad českých Němců, kteří se postavili proti nacismu, a zároveň i české zrádce a zbabělce, kteří posílali na gestapo falešná udání na své sousedy.

„Chování člověka nesouvisí s národností, s pocitem češství nebo němectví. Vzorce chování lidí v historii jsou pořád stejné. Vidíme, že krizová situace vyvrhne na povrch jak to pozitivní, ty hrdiny, které nevychováte, protože ti v té společnosti vždycky jsou. A na druhé straně ty, kteří budou vždycky škodit, poškozovat životní štěstí souseda, známého,“ uzavírá v podcatsu Hrdinové historik Vojtěch Kyncl. 

Poslechněte si v záznamu nový podcast Plusu.

Další díly uslyšíte každý všední den po 13. hodině, a to až do 17. června. Ve vysílání Plusu, na webu Českého rozhlasu Plus a jako podcast v aplikaci mujRozhlas či dalších podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.