Dva piloti 2. světové války a dva různé osudy

14. červen 2022

Za jakých okolností se z lidí stávají hrdinové? I na tuto otázku možná odpoví příběh dvou mužů, které spojoval původ, rodinné zázemí i prostředí, ve kterém vyrůstali. Přesto si oba nakonec ve vypjaté době druhé světové války zvolili úplně odlišné cesty. Osudům Waltera Smejkala a Waltera Bláhy se věnuje další díl podcastu Hrdinové s historikem Jiřím Rajlichem z Vojenského historického ústavu.

Jiří Rajlich, historik

„Pocházeli ze smíšených česko-německých rodin. Během sčítání lidu v roce 1930 je rodiče přihlásili k německé národnosti. To pro ně později po německé okupaci Čech a Moravy znamenalo automaticky narukování do německé armády,“ vysvětluje historik Rajlich.

Oba muže to od mládí táhlo k letadlům a stali se piloty Luftwaffe. Walter Bláha už při prvním bojovém letu ale uprchl a přidal se na stranu spojenců.

Čtěte také

V uniformě československé zahraniční armády pak bojoval třeba u Dunquerku. Po únoru 1948 odešel ve strachu z pronásledování komunistickým režimem z Československa do Spojených států.

Smejkal oproti tomu bojoval za třetí říši jako stíhací pilot v Norsku až do německé kapitulace. Po válce byl ale vyňat z odsunu a zapojil se do běžného života.

„Navíc se oba narodili se ve stejném roce 1922 a ve stejném roce (2009) i zemřeli. I když každý na úplně jiném konci světa,“ uzavírá historik Rajlich.

Další díly uslyšíte každý všední den po 13. hodině, a to až do 17. června. Ve vysílání Plusu, na webu Českého rozhlasu Plus a jako podcast v aplikaci mujRozhlas či dalších podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.