Muž, který „vadil“ německým nacistům i sovětským komunistům

6. červen 2022

„O hranicích se nediskutuje, hranice se brání,“ řekl v době Mnichovské krize generál Sergej Vojcechovský, další postava, kterou připomíná podcast Hrdinové.  Jak uvedl host podcastu historik Jindřich Marek, Vojcechovský se narodil v roce 1883 v carském Rusku ve šlechtické rodině s polskými kořeny. 

V souladu s rodinou tradicí sloužil v carské armádě, během první světové války patřil mezi ruské důstojníky, kteří veleli československým legiím. Po vítězství bolševické revoluce odešel s legionáři do Československa, které se stalo jeho druhou vlastí. I zde sloužil v armádě. V roce 1929 byl povýšen do hodnosti armádního generála.

Čtěte také

Jak dál řekl Jindřich Marek, generál Vojcechovský patřil mezi ty, kteří v době Mnichovské krize nechtěli Německu ustupovat a chtěli navzdory kapitulaci politiků zemi bránit.

V době okupace byl pod trvalým dohledem gestapa, ovšem navzdory tomu se Vojcechovskému podařilo zapojit se do odbojové skupiny Obrana národa. Květnové dny roku 1945, kdy celá země oslavovala konec války a okupace, se staly kulisami pro tragické vyvrcholení života Sergeje Vojcechovského.

Navzdory tomu, že byl československým občanem a že zastával rozhodně protinacistické postoje, ho jen několik dní po konci války zatkla Smerš, zvláštní jednotka sovětské kontrarozvědky.

Čtěte také

Její název je zkratkou slov směrť špionam, tedy smrt špionům. Pro sovětský totalitní režim byl Sergej Vojcechovský jakožto člověk, který odešel ze země o vítězství bolševiků, prostě zrádce. To, že získal občanství jiné země, pro Sovětský svaz nic neznamenalo.

Vojcechovský byl odvlečen do jednoho z táborů Gulagu, kde o šest let později zemřel. Jak v podcastu Hrdinové říká historik Jindřich Marek, tragické je, že českoslovenští politici se za toho muže, který toho pro Československo tolik udělal, nepostavili.

Ve druhém díle podcastu Hrdinové bude řeč o ruském veliteli československých legií v Rusku, který „vadil“ německým nacistům i sovětským komunistům.

Další díly uslyšíte každý všední den po 13. hodině, a to až do 17. června. Ve vysílání Plusu, na webu Českého rozhlasu Plus a jako podcast v aplikaci mujRozhlas či dalších podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související