Hráč turínského Juventusu Pavel Nedvěd

22. září 2005
O kom se mluví

Jan Pokorný přeje dobrý poslech, ale jenom na chvíli. Reportérka Klára Stejskalová natočila při své návštěvě Itálie rozhovor s fotbalistou s velkým F, ale i velkým P a N Pavlem Nedvědem, Hráčem turínského Juventusu.

Redaktor (Klára Stejskalová): Vy jste několikrát v rozhovorech mluvil o tom, že byste si jednou v životě rád zahrál velké finále. Myslíte si, že letos Juventus má takové složení, nebo takovou sílu, aby se dostal do finále ligy mistrů?

Host (Pavel Nedvěd): No já myslím, že letos by mohl ten dobrý rok, protože udělali jsme docela dobrý nákupy. Dobrý hráči k nám přišli a určitě jsme silnější než minulý rok. Jestli to dokážeme, to samozřejmě bude záležet na tom, co předvedeme na hříšti a člověk potřebuje k velkému úspěchu taky trošku štěstí, no. Doufám, že bude stát při nás a letos bysme to mohli dokázat.

Redaktor (Klára Stejskalová): Samozřejmě, že druhým velkým finále je mistrovství světa ve fotbale. U nás neustále mluvilo, psalo o tom, jestli přeci jenom nezměníte své rozhodnutí a nevrátíte se do národního týmu. Je vaše ne už definitivní?

Host (Pavel Nedvěd): Tak já myslím, že určitě. Protože já jsem tak rozhodl hlavně kvůli mně samotnému, protože ono není jednoduché hrát ve 33 letech když jsem vlastně tady nejstarší a hrát za Juventus všechny zápasy, co se týče ligy, ligy mistrů si myslím, že to je fyzicky hodně náročné a myslím si, že už bych asi nároďák nezvládl. Tak proto jsem se rozhodl, že budu hrát jenom za Juventus. I když si myslím, že určitě ty myšlenky jsem měl se vrátit, ale nakonec jsem dal přednost tomu si trošku ulehčit. No.

Redaktor (Klára Stejskalová): A sledujete výkony našeho družstva?

Host (Pavel Nedvěd): Tak určitě jsem v pravidelném spojení a určitě jsem klukům fandil jak v Rumunsku, tak když hráli doma s Arménií. Já si myslím, že měli velký problémy se sestavou a to si myslím, že ovlivnilo rozhodně ty výsledky, který udělali. Ale špatně na tom určitě nejsou. Mají to ve vlastních rukách a teď budou rozhodující 2 zápasy a myslím, si, že to mužstvo je velice kvalitní a na mistrovství světa se může dostat.

Redaktor (Klára Stejskalová): V čem vidíte vůbec největší rozdíl svého působení v Láciu a teď v Juventusu?

Host (Pavel Nedvěd): No tak určitě rozdíly jsou a docela si myslím velké, protože když jsem šel do Lácia, tak jsem vlastně tady začínal a neuměl jsem řeč. Byl jsem mladý kluk a všechno pro mě bylo nový a musel jsem se přizpůsobovat jak italskému způsobu života tak i fotbalu, no. Pak když jsem přestoupil do Juventusu, tak už jsem byl mnohem zkušenější, už jsem věděl, co mě čeká, řeč už jsem znal, tak o to si myslím, že to bylo jednodušší, i když si myslím, že fotbalově zas pro mě bylo o trošičku těžší. Protože Juventus je vlastně jeden z nejlepších a největších klubů na světě a o to si myslím, že Juventus hrát je těžší.

Redaktor (Klára Stejskalová): Na druhou stranu, určitě není mnoho fotbalistů, kteří v jeho dresu získali zlatý míč. Jakým způsobem se změnilo vaše postavení po tomto titulu?

Host (Pavel Nedvěd): No já myslím, že postavení se ani moc nezměnilo, protože když jsem přicházel, tak oni věděli koho kupujou a šel jsem vlastně místo Zidana a měl jsem úkol ho nahradit, což si myslím, že není vůbec jednoduché, ale myslím si, že se mi to nějakým způsobem podařilo. Oni si váží mojí práce a toho prostě jak přistupuju k fotbalu a váží si mě i jako člověka, takže si myslím, že jsem spokojený. Že jsem docílil toho, co jsem chtěl.

Redaktor (Klára Stejskalová): Panuje tady v Itálii mezi kluby taky taková silná rivalita jako je tomu například ve Španělsku a když přijedete na hřiště Lácia, nepískají na vás třeba?

Host (Pavel Nedvěd): Ale jo, tak to si myslím, že je všude jak ve Španělsku tak v Itálii a tak mě se to. Vlastně jsem tady v Turíně už pátý rok a každý rok na mě na Láciu pískají, ale myslím si, že v Láciu mají na mě dobrý vzpomínky jako mám dobré vzpomínky já na ně. A vždycky se tam rád vracím a vycházel jsem s nima vždycky dobře, ale je to normální, protože ta rivalita tady je. A oni fandí svojemu klubu a je normální, že na vás pískají.

Redaktor (Klára Stejskalová): Na utkání Ascoli byla sice výborná atmosféra, přece jenom ty ochozy tak trochu zejí prázdnotou. Není vám to líto, že právě Juventus nemá tak širokou fanouškovskou základnu?

Host (Pavel Nedvěd): Tak já myslím, že máme. My máme, co se týče celý Itálie máme spoustu fanoušků. Možná ze všech nejvíc, ale jenom v tom Turíně prostě ty fanoušky nemáme, protože tady fanoušci jsou většinou pro AC Turín a my máme, jak říkám, fanoušky většinou mimo. Když jezdíme po celé Itálii tak máme vždycky plno a jsou to většinou naši fanoušci. Takže je to škoda, ale ty fanoušci se pak sjedou až když začne hrát Juventus čtvrtfinále, nebo něco víc v lize mistrů. Většinou na soupeře jako je A školy nebo ty menší kluby, tak moc nechodí.

Redaktor (Klára Stejskalová): Co očekáváte od středečního zápasu ligy mistrů?

Host (Pavel Nedvěd): No já myslím, že nás vlastně příští týden čeká Rapid Vídeň. Uvidím nějakého Čecha, myslím, že tam hraje Bejblík s Márou Kynclem a doufám, že je porazíme, protože tím bysme si otevřeli cestu vlastně do dalšího kola. Měli bysme 6 bodů a určitě by to pro nás bylo dobrý, no ale jsem rád, že uvidím nějakého Čecha.

Redaktor (Klára Stejskalová): Tady působíte v Itálii už 10 let. S kterým trenérem se vám nejlépe spolupracovalo?

Host (Pavel Nedvěd): Tak já jsem měl štěstí na trenéry. Když jsem přišel vlastně, tak mě sem dovedl trenér Zeman a ten si myslím, že položil takový ten základní kámen. Dal mi šanci a věřil mi. Ten mi hodně ukázal cestu jak by se mělo uspět v Itálii. Pak si myslím, že když jsem přišel, že když jsem přijel do Juventusu, tak jsem si hodně rozuměl s Lipim, což vlastně do dneška zůstal můj velký kamarád a viděli jsme se vlastně o dovolené. Takže já si myslím, že tyhle dva bych jmenoval.

Redaktor (Klára Stejskalová): A máte i nějakého oblíbeného spoluhráče s kterým se vám hrálo nejlépe.

Host (Pavel Nedvěd): No tak to já si myslím, že jsem měl štěstí na spoluhráče. Protože jak v Láciu tak v Juventusu byly velice kvalitní týmy a hlavně si myslím, že když jsem přišel sem do Juventusu, tak jsme měli nahradit vlastně ve třech jednoho hráče jako byl Zidan a přišel jsem z Bufanem a Turanem a to si myslím, že mi jsou asi tak nejbližší teďko.

Redaktor (Klára Stejskalová): Netoužil byste poznat na závěr kariéry ještě nějakou jinou než italskou ligu?

Host (Pavel Nedvěd): Tak já si myslím, že tahle otázka je spíš. Tu jsem si mohl položit spíš nějaký rok zpátky, protože já si myslím, že teď už mi je 33 let, i když někdo říká, že ještě může hrát nějaký rok. Ale po změně netoužím. Já jsem spíš takový, že má rád svoje jistý ve smyslu, že nerad měním věci zaběhlý. Nerad bych asi měnil, když si myslím, že třeba anglická liga by mě určitě lákala. Ale nemám rád změny.

Redaktor (Klára Stejskalová): Někteří naši fotbalisti se po návratu ze zahraničních klubů vrátili například váš kamarád Karel Poborský do Sparty. Vy neuvažujete o něčem podobném?

Host (Pavel Nedvěd): Tak já si myslím, jelikož jsem vlastně ještě prodloužil až do 2008 tady v Juventusu a vůbec nevím co bude příští rok a jestli vůbec dokážu tu smlouvu dodržet. I když se o to budu snažit tak já to v plánu nemám. I když určitě by se mi moc líbilo hrát ještě jednou v dresu třeba Sparty. Já si myslím, že to je můj klub a vždycky zůstane. Budu jí vždycky fandit, ale já myslím, že když už se vrátím domů, tak už budu dost starý na to, abych ještě někde hrál.

Redaktor (Klára Stejskalová): Můžete si vůbec dovolit třeba s rodinou se tady projít po Turíně, prohlédnout si památky, jít nakupovat jen tak?

Host (Pavel Nedvěd): No tak já myslím, přímo v Turíně asi ne, protože i když si myslím, že je to trošku klidnější než v Římě, ale moc to nejde, no. Většinou musíme jít do nějakých těch vesnic přilehlých a tam je to o dost klidnější. Nebo velký supermarkety, tam se docela skovám, ale musím být trošku přikrytý. Mít čepici s brýlemi nebo něco takového. Myslím si, že to je docela náročný.

Redaktor (Klára Stejskalová): Nevadí vám, že vlastně svým způsobem žijete tak trošku v ulitě?

Host (Pavel Nedvěd): No vadí, já jsem takhle jsem to nepředpokládal, že člověk prostě dosáhne nějakých výsledků a pak si musí chránit svůj soukromý život. Myslím si, že to není jednoduché takhle žít nejenom pro mě, ale myslím si, že hlavně pro ženu a děti. Protože se mi třeba děti ptají, proč je to takhle a proč nás nenechají být a proč se nemůžeme projít. Myslím si, že je to těžké vysvětlit, ale člověk prostě tu popularitu teď už nějak musí vzít a musí si na to zvyknout.

Redaktor (Klára Stejskalová): V Turíně se budou příští rok konat olympijské hry. Půjdete se na ně podívat? Sledujete vůbec nějaké další sporty kromě fotbalu?

Host (Pavel Nedvěd): Tak já si myslím, že určitě. Jelikož vlastně už mě oslovila Raj, že bych měl jít spolukomentovat zápasy našich hokejistů a vlastně celého hokejového turnaje. Já jsem dal hokej, protože hokej mě baví a určitě naši budou na vítězství a budu jim strašně fandit. A jiný sporty budou v Sistrii, nebo Bardonika, což je tady kousek a chtěl bych se jít podívat vlastně hlavně na skoky. Ty jsem nikdy neviděl naživo, skoky na lyžích ty mě určitě budou zajímat. Jsem rád, že je to tady. Vlastně můj, blízko bydliště a že se to dá nějaký sport zvládnout a vidět.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem pořadu O kom se mluví byl v rozhovoru s Klárou Stejskalovou fotbalista Pavel Nedvěd z Juventusu Turín. Telefonní čísla 221 552 155 a 221 552 255 jsou od této chvíle určena pro vaše názory, dojmy, pocity, či připomínky k tomu, co jste slyšeli v předchozím rozhovoru, který jsme vysílali v rámci O kom se mluví. Kromě jiného jsme zaregistrovali z rozhovoru, že Pavel Nedvěd bude při nadcházející Olympiádě komentovat samozřejmě nikoli fotbal, neb se jedná o olympiádu zimní, ale hokej pro televizní společnost Raj a také jsme zaznamenali jak se zdá se, definitivně vyjádřil ke svému možnému budoucímu angažmá v české fotbalové reprezentaci. A teď už vaše názory. Dobrý den, tady je Radiožurnál, pořad O kom se mluví. Povídejte.

Názor posluchače: No dobrý den, tady Sedlák z Brna. Já bych prosím vás váš pořad se jmenuje O kom se hovoří, ale já jsem nezaregistroval, že by se v poslední době nějak zvlášť hovořilo o Pavlu Nedvědovi. Myslím, že jsou tady nějaké důležitější otázky jako na domácí scéně politické, tak ty otázky té vaší redaktorky mě připadali teda dost teda takové stupidní, promiňte. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Tady jde o to, že zorganizovat rozhovor s Pavlem Nedvědem není úplně možné ze dne na den, dokonce ani ne z týdne na týden. Takže v tuto chvíli jsme udělali drobnou výjimku. Možná, že z pohledu mnohých je Pavel Nedvěd v těchto dnech mimo výseč toho středního zájmu české veřejnosti. Nicméně otázka nad jeho budoucím angažmá v české reprezentaci ano, nebo ne tak je stále živá. Takže podle našeho názoru Pavel Nedvěd splňuje parametry pořadu, O kom se mluví. Snad vás uspokojí tahle odpověď. Prosím další telefonát. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Remek. Já bych chtěl Pavla Nedvěda pozdravit a přeju mu ať se mu daří. A ať si to trochu rozmyslí s tou reprezentací. Děkuji, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme, hezký den. Dobrý den, posloucháme vás.

Názor posluchače: No taková primadona jako Pavel Nedvěd.

Moderátor (Jan Pokorný): Představíte se nám, prosím.

Názor posluchače: Ano, Spiruta Libor. Hrál jsem za Uničov, jo, za Vrbno pod Pradědem. Toho bych nechtěl ani zadarmo do národního mužstva, jo. On si hrabe peníze v Juventusu, tak ať si je v Juventusu hrabe ty peníze, ale když bysme postoupili na mistrovství světa, jo, kdyby se to náhodou stalo a to Holandsko jsme porazili, tak už by tam byl. To už by se i jeho zdravotní stav zlepšil, jo. Ale takový lidi ať tam radši nejsou. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou, hezký den. Haló, pořad O kom se mluví. Dnes jsme mluvili s Pavlem Nedvědem, hráčem Juventusu Turín. Máte slovo.

Názor posluchače: Dobrý den. Já bych se chtěl zastat pana Nedvěda, protože ta kampaň od novinářů potom, co se stalo na mistrovství světa potom, že byla neadekvátní k tomu, nemyslím, že naší republice udělal velkou reklamu. A myslím, že si nezaslouží člověk, který dokázal pro naší republiku nás tak zviditelnit jako aby ho novináři štvali hlava nehlava, jo. Takže velice ho chápu k tomu, že je znechucenej jak novinářema, tak tím, že lidi nechápou, že prostě jako si svoje odehrál a je vyloženě jenom na jeho vůli jestli se vrátí do reprezentace nebo ne. Myslím, že pro naši reprezentaci už udělal dost. Takže to, co udělá navíc, tak to si myslím, že všechno je bonus.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor, na slyšenou. Haló, dobrý den. Další prosím.

Názor posluchače: Petr Fox, dobrý den. Já bych chtěl jenom vyjádřit plnou podporu panu Nedvědovi, protože pro náš fotbal a vůbec pro naší republiku, podle mého názoru udělal víc než ostatních deset miliónů. Takže žádné výhrady typu v Juventusu se váleji jsou na místě, protože je to jeho plné právo. A už ve svých 33 let jak sám řekl, se může rozhodnout jak chce a je to jenom na něm. Díky, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor, na slyšenou. Haló.

Názor posluchače: Haló, dobrý den, tady je Michálek z města dobrého fotbalu a hokeje Liberce.

Moderátor (Jan Pokorný): Možná i z města dobrého tenisu, teď to říkám směrem k.. .

Názor posluchače: Počkejte, to není náš tenis. Ten fotbal je náš a ten hokej taky, víte. Tak jsem to myslel.

Moderátor (Jan Pokorný): Ale ten tenis se hraje u vás, tak jsem to myslel zase já, promiňte.

Názor posluchače: Ano, jistě, to máte pravdu. Ale já bych řekl, ať ten první telefonát ať si pan Nedvěd Škrtne, vždyť je to sprostota přímo, víte. Ten člověk se vypracoval, pracoval i pro nás a teďko na starý, musím říct, fotbalový starý kolena, já se v tom dost vyznám, takže myslím, že má plné právo na to, aby si zachovával své zdraví a aby mohl ještě pro sebe a svojí rodinu hodně udělat na tom. A pak ať jde klidně do důchodu. Já mu to přeju. A já mu to přeju z mých 87 let, už jsem něco zažil. Děkuji vám.

Moderátor (Jan Pokorný): Mějte se hezky, na slyšenou. Dobrý den, posloucháte Radiožurnál, pořad O kom se mluví, kde byl hostem Kláry Stejskalové v rozhovoru fotbalista Pavel Nedvěd. Máte slovo, čekáme na váš názor.

Názor posluchače: Dobrý den, Ulrychová. Já jsem teda volat nechtěla, plést se pánům do fotbalu. Ale protože jsem toho tolik slyšela, vlastně četla nedobrého o Pavlu Nedvědovi, tak já jsem naopak ráda, že jste s ním udělali dneska rozhovor. Protože když on upřímně řekne, že se musí teď už starat o své zdraví, tak to se dá přece pochopit. To zdraví jejich není železný a oni, si myslím, že mají hodně potíží zdravotních, když končí kariéru. Takže jsem moc ráda, že jste to udělali. Děkuju vám.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme, hezký den. Haló, další telefonát prosím.

Názor posluchače: Dobrý den, Kamil, Havířov. Já bych chtěl říct, že sice pan Nedvěd má jako starost hlavně o svoje zdraví o svůj klub, ale měl by si vzít i příklad z hokejistů, kteří chtějí také reprezentovat a mají také zdravotní problémy. A to je všechno, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Mějte se hezky. Dobrý den, vítejte na vlnách Radiožurnálu, v jeho telefonické části pořadu O kom se mluví. Dobrý den, máte slovo.

Názor posluchače: Dobrý den, tady je Věra Vosecká. Já taky mě to nedá, abych se nevyjádřila. Jsem z fotbalové rodiny. Chtěla bych říct taky, že Pavlu Nedvědovi moc fandím a neslyšela jsem ten začátek, ale pochopila jsem, že teda řekl, že do reprezentace už ne?

Moderátor (Jan Pokorný): Vyjádřil se v tom smyslu.

Názor posluchače: Tak já chci jenom mu takovou poznámku, že kdyby si to náhodou rozmyslel, tak mu vždycky u tý televize budeme držet palce a budeme mu fandit a budeme doufat, že za nás dá nejvíc gólů. Takže kdyby náhodou jsem trošku přispěla k tomu, že si to rozmyslí, tak budu ráda. To je všechno a pro něj hodně štěstí. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na shledanou. Haló, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Melichar. Já bych jenom krátce. Já bych chtěl říct Pavle díky a za všecko, co jsi pro český fotbal udělal.

Moderátor (Jan Pokorný): Pane Melichare, díky, na slyšenou. Haló, vítejte, jste ve vysílání. A už posloucháme váš názor vyvolaný ve vás předchozím rozhovorem s Pavlem Nedvědem, záložníkem Juventusu Turín. Máte slovo.

Názor posluchače: Tady je Josef ze Zlína. Takže my držíme samozřejmě ve Zlíně taky Pavlu Nedvědovi palce, aby byl zdravý, silný, aby našel odvahu reprezentovat a věřím, že se rozhodne pro tu reprezentaci, protože na to jeho rozhodnutí čeká spoustu fanoušků a mladých lidí. A reprezentovat republiku byla vždycky čest. Takže držíme palce i aby to rozhodnutí bylo správné.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za telefonát. Haló, dobrý den.

Názor posluchače: Tady Hofman, dobrý den. Hrál jsem fotbal od svých 5 let až do 35. Vím, co to je a dokážu si představit, když se to hraje na tak vysoké úrovni jako to hrál Pavel Nedvěd, že se rozhodl jak se rozhodl. Ví kdy odejít z reprezentace kdy nechat místo mladším a proto mu fandím. Děkuju na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Pěkný den a všechno dobré. Vítejte, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Radek Buchta. Prosím vás, já bych to viděl takhle. Já si myslím, že to všechno vyvstalo po té prohře s tím Rumunskem. Kdyby ten zápas dopadl na výbornou pro český tým, tak by si nikdo na Pavla Nedvěda nevzpomněl, ne že bych ho neuznával, ale myslím si, že Rosický, Plašil, to jsou mladí hráči, kteří dokážou zastoupit i Pavla Nedvěda v dnešních letech. Díky naschle.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za telefonát, příjemné odpoledne. A předposlední telefonát vzhledem k času. Dobrý den, máte slovo.

Názor posluchače: Tady Přiklopil, dobrý den. Pane Pokorný, celkem byla tam na kvalifikovaná diskuse ohledně Pavla Nedvěda, sám jsem se. Mluvil tam ale. Já si myslím, že problém je někde jinde. Jednak je to jeho zdravotní stav, aby si ho uchránil a druhá věc je, shoda s trenérem Brücknerem a přestavění mančaftu, ano. I když jako nikdo k té věci nemluví, tak to mužstvo je sestaveno z hráčů, který Pavlu Nedvědovi vyhovují a částečně nevyhovují. Konkrétně se jedná třeba o hráče Jana Kollera. To je hráč, když se, to se stávalo v jisté době, tak se řeklo Koller a Lokvenc, hvězdný útok, ano. A to se rozpadlo. To neplatí, ano. Dneska zrovna tak neplatí už Koller jako nejlepší hráč a na něj musí tam ty hráči ostatní hodně, hodně, jak se říká makat. Tak pravděpodobně ten problém je tady. Taky děkuju, že jste mě vyslechli a na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobře, děkujeme za telefonát. A prosím poslední telefonát. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, Hucl, Plzeň. Já prosím vás, při vší úctě k panu Nedvědovi bych mu doporučil, aby si vzpomněl, kdo mu vlastně k této kariéře pomohl, kdo ho trénoval v Plzni a byl to prosím pan Žaloudek, známý trenér mládeže. Tak ono zase je třeba i tohle posuzovat z obou stránek, děkuju.

Moderátor (Jan Pokorný): Taky děkujeme a tím končí telefonická část pořadu O kom se mluví, stejně tak jako pořad O kom se mluví, kde byl hostem Kláry Stejskalové záložník Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: kls , jap
Spustit audio

Více z pořadu