Hnutí ANO chce obsadit ministerstvo financí, dopravy, spravedlnosti, pro místní rozvoj a životního prostředí

Poslanci jednají o zákonu o státním rozpočtu. „Není to náš rozpočet,“ tvrdí místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová, která byla v pátek hostem Martina Veselovského ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

„Nepodíleli jsme se na jeho tvorbě a stojíme před povinností ho schválit, abychom nemuseli čelit rozpočtovému provizoriu,“ říká Věra Jourová s tím, že ona sama četla jen některé jeho části. „Potřebujeme se podívat do útrob jednotlivých kapitol,“ uznává s tím, že státní rozpočet je třeba schválit nestandardně rychle.

Nebylo by lepší schvalování státního rozpočtu o nějakou dobu odložit? „Ani během ledna nebo února bychom nebyli schopni detailně proniknout do veškerých kapitol,“ vysvětluje. „Máme informační asymetrii v náhledu na rozpočet. Kdybychom schvalování protáhli do ledna, naše nevýhodná pozice by se nezměnila,“ dodává.

Čtěte také

Jak vnímá vyjednávání o nové vládě? „Jsou věcná, nebavíme se o pozicích, nepřetahujeme se o funkce, ale mluvíme o programových otázkách,“ zdůrazňuje s tím, že však došlo k diskuzím o jménech jednotlivých ministrů. Prezident však nevylučuje, že odmítne jmenovat některé navržené kandidáty. „Jeho výhrady by měly být věcného charakteru,“ domnívá se Věra Jourová.

Bude Věra Jourová jednou z kandidátek na ministryni? I to jste mohli slyšet krátce po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio