Hilgertová: Diváci budou nejvíc chybět u předávání medailí. Dodnes mi z toho běhá mráz po zádech

21. červenec 2021

Už v pátek 23. července odstartují XXXII. letní olympijské hry a čeští vodní slalomáři jsou velkými favority na zisk medailí. „Těším se jako sportovní fanynka, ale zároveň se obávám, aby všechno proběhlo tak, jak si všichni přejí,“ popisuje dvojnásobná vítězka olympijských her a sedminásobná mistryně světa ve vodním slalomu Štěpánka Hilgertová.

Letošní hry nebudou určitě obyčejné. Kvůli pandemii koronaviru budou muset sportovci, trenéři i novináři dodržovat přísná pravidla. Navíc se na stadionech bude sportovat bez diváků. „Divácká kulisa je kořením olympiády. My jsme na závodech nikdy takovou diváckou kulisu neměli a až olympiády nám přivedly fanoušky.“

Jít na zahajovacím ceremoniálu pekingské olympiády v čele s vlajkou je zážitek, na který budu vzpomínat celý život.

Štěpánka Hilgertová

„Na startu jsem osobně diváky nevnímala, ale v průběhu jízdy ten hukot tribun dotváří atmosféru a napomáhá vám zapomenou na únavu, která narůstá. Když vás diváci ženou do cíle, vydáte ze sebe víc,“ tvrdí legenda českého vodního slalomu v talkshow Na place s Pavlem Nečasem.

03475208.jpeg

Do vysílání se připojil i redaktor Radiožurnálu Sport Kamil Jáša, který bude přímo v Tokiu vodní slalom sledovat. Popisoval kanál, na kterém se budou závody odehrávat, ale i počasí, které tam v těchto dnech panuje. „V Aténách bylo také velké vedro a extrémně vyhřátá voda. Osvěžení to rozhodně nebylo, i když nám řada sportovců z atletických stadionů záviděla, že sportujeme ve vodě,“ popisuje Hilgertová.

Vedro ale nemusí být jediným problémem vodních slalomářů. Trénovat totiž musí i na jaře, kdy je voda naopak ledová. „Pamatuji si to, když jsme jezdili v teplácích a když nám dovezli první neopren. Dnes je to vybavení daleko lepší, když se hýbete a sportujete, tak vám zima není. Trenérům na souši je podle mě hůř.“

Jak se učí eskymák? Jaký je rozdíl mezi K1 a C1? Je vodní slalom tvrdý sport? A kolikrát vodní slalomáři trénují na olympijské vodě? Poslechněte si celý rozhovor Pavla Nečase s legendární vodní slalomářkou Štěpánkou Hilgertovou.

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport

 

autoři: Pavel Nečas , vla

Související