Japonci se chtějí ukázat před světem. Olympiáda v Tokiu určitě bude, tvrdí šéf olympijského výboru

4. červen 2021

Pozornost sportovních fanoušků se v poslední době upíná k blížícím se olympijským hrám v japonském Tokiu. Původně se měly konat už minulý rok, ale kvůli pandemii covidu-19 byl jejich start přesunut na 23. července 2021. „Hraje nám do karet, že půl roku po letní olympiádě v Tokiu je zimní v Pekingu. My to z Evropy moc nevidíme, ale mezi Japonskem a Čínou je velká rivalita,“ popisuje předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, proč se olympiáda letos určitě uskuteční.

„Japonci tvrdí, že kdyby se jim nepodařilo uspořádat olympijské hry a Číňanům ano, tak by ztratili tvář. Chtějí celému světu ukázat, že jsou schopni takovou akci zorganizovat,“ vysvětluje v talkshow Páteční finiš Kateřiny Neumannové bývalý vynikající veslař.

Japonci přistupují k pandemii jinak než Evropané. Tolik neočkují, rozhodli se, že se s covidem chtějí naučit žít a tohle vidí jako cestu. Podobně se staví i k olympijským hrám.
Jiří Kejval

Přesunutí olympiády na tento rok neznepříjemnilo práci jen organizátorům. „Některým sportovcům to pomohlo. Na druhou stranu jsou tací – jako třeba Ondra Synek – kteří chtěli touto olympiádou ukončit svoji úspěšnou kariéru. Museli ji ale o rok protáhnout a to není úplně jednoduché,“ říká Kejval.

Čtěte také

V Tokiu bude pro sportovce, novináře i diváky platit celá řada omezení. „Všichni vědí, že tam nesmí zahraniční návštěvníci. Ta omezení jsou maximální. Sportovci budou mít jen určitý počet lidí, kteří jim pomáhají. Budou se každý den testovat, nosit roušky, bude jim kontrolována teplota a tak dále. Jsem zvědavý, jak to bude vypadat.“

Jací jsou japonští fanoušci? Měli sportovci šanci otestovat si tokijská sportoviště? A co fanoušci najdou na Olympijských festivalech v Praze a Brně? Poslechněte si celou talkshow Páteční finiš Kateřiny Neumannové s předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem.

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport

Související