Heřmánek, kopřiva, dub. Čeští barmani se utkali o titul, nejlepší vyrazí do Mexika

8. červen 2017

Češí barmani patří mezi světovou špičku. A nyní už je jasné i to, kdo bude české barvy reprezentovat na srpnovém mistrovství světa barmanů v Mexiku. Národní kolo, a tedy i titul Barman roku vyhrál 28letý Tomáš Melzer z pražského koktejl baru Hemingway. Musel ukázat talent, originální styl i rychlost v míchání koktejlů.

Na pódiu se dojatě usmívá 28letý Tomáš z pražského baru na Starém Městě. Kolegové ho vyhazují na ramena a na hlavu mu nasazují symbolický mexický klobouk. Právě do Mexika pojede Tomáš Melcer v srpnu na světovou barmanskou soutěž.

„Všechno teprve začíná,” uvědomuje si. „To, co jsem zažil dosud, byla procházka růžovým sadem.”

V jednom z nejznámějších českých koktejlových barů míchá Tomáš Melzer koktejly už pět let. Za bar se dostal díky studiu pardubické hotelové školy.

Čtěte také

Ve finále soutěže porazil devět svých kolegů v písemném testu, v koktejlovém testu (v rámci kterého se určuje obsah nápoje) nebo v disciplíně, kdy musel namíchat originální koktejl.

„Bavil mě první drink, kde byla kombinace medu s heřmánkem a kopřivou, dubová tinktura a kombinace dvou spiritů,” popisuje nový barman rok, kterému se teď se otevírají nové možnosti. Jeho snem je mít vlastní bar.

Otevřené dveře do světa

Ambasador programu soutěže Petr Kymla říká, že letos se přihlásilo 30 barmanů z 20 českých barů z Prahy, Brna, Olomouce nebo Českých Budějovic.


Je to velmi prestižná věc, otevřelo mi to dveře například k cestování.BARMAN ROKU 2016

Čeští zákazníci jsou podle něj náročnější než dřív. „Zajímají se o čerstvé ingredience, a to i v barech. Proto se používají lokální kvalitní potraviny,” popisuje.

Loňský barman roku Adrián Michalčík z pražského L´Fleur baru Česko reprezentoval v Miami na Floridě a dostal se mezi TOP 6 nejlepších barmanů světa.

„Je to velmi prestižná věc, otevřelo mi to dveře například k cestování,” vzpomíná.

A podobnou zkušenost má i nejlepší barman roku 2015 Vítězslav Cirok: „Čeští a slovenští barmani mají jedno z nejlepším jmen naté globální scéně. Chceme ukázat, že i z tak malé republiky, jako je ČR, se to dá dělat.”

autoři: als , hla
Spustit audio