Helena Válková: Kauza Nagyová probíhala nestandardním způsobem

29. ledna přesně ve 14 hodin jmenuje Miloš Zeman ministry, se všemi kandidáty se však nejprve chce osobně sejít. Z hodinové schůzky s prezidentem se právě vrátila i budoucí ministryně spravedlnosti Helena Válková. „Zajímalo ho, jaké jsou mé priority a kam bych chtěla posunout resort spravedlnosti,“ říká v rozhovoru s Helenou Šulcovou.

Současná ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová předložila na včerejším jednání vlády návrhy na změny ve státním zastupitelství – konkrétně by podle ní měl nově jmenovat nejvyššího státního zástupce prezident, nikoliv vláda na návrh ministra spravedlnosti.

„Toto téma jsme dnes zmínili jen okrajově,“ říká budoucí ministryně Helena Válkové o svém rozhovoru s prezidentem Milošem Zemanem. „Panu prezidentovi tohle téma na srdci neleží. A podle mě je mnohem důležitější to, zda bude v Česku zřízen specializovaný útvar na boj s organizovanou hospodářskou kriminalitou.“

Čtěte také

Současný nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman má její plnou podporu. Co však takový Ivo Ištván, vrchní státní zástupce, jehož počínání vyústilo v pád Nečasovy vlády? V této souvislosti se Helena Válková vyjadřuje spíše opatrně a zároveň upozorňuje, že o takzvané kauze Nagyová dnes s Milošem Zeman vůbec nemluvila.

„Chci se seznámit s průběhem celého trestního stíhání a jednotlivých kroků, které dozoroval pan vrchní státní zástupce. Do té doby nechci nic hodnotit,“ říká. „Takzvaná kauza Nagyová probíhala nestandardním způsobem, ale celý případ byl nestandardní.“

Čtěte také

Trojice bývalých poslanců Petr Tluchoř, Ivan Fuchsa a Marek Šnajdr, kteří byli v celé kauze také stíháni, nyní za nezákonné stíhání žádají odškodné. „Doufám, že v této věci zaujmeme stanovisko v řádu dnů,“ naznačuje Helena Válková.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.