Hejtman Stanislav Juránek a povodně v Jihomoravském kraji

6. duben 2006
O kom se mluví

Hostem je hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek z KDU-ČSL, který je u mikrofonu v brněnském studiu Českého rozhlasu. Dobré poledne, pane hejtmane. Předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek dnes vyhověl žádosti vlády a vyhlásil stav legislativní nouze. To je opatření, které umožní přijmout zákon i za jeden den, takže vládní předlohy, které budou umožňovat získávat peníze na krytí povodňových škod projednají poslanci rychleji. Který zákon je, podle vás, potřeba změnit nebo obměnit, aby se krajům postižených povodněmi dostalo efektivní, finanční pomoci?

Host (Stanislav Juránek): Efektivní finanční pomoc musí být, zvláště ty zákony, které umožní, aby se uvolňovaly peníze ze státního rozpočtu a to je v současné době asi ten rozhodující zákon. Ty přídavné zákony, které to vždycky vyvolá, ta opatření, ta se budou muset řešit potom i po době legislativní nouze.

Moderátor (Jan Pokorný): Vláda se rozhodla prodloužit nouzový stav v sedmi postižených krajích až do 19. dubna. Znamená to, že lze přijímat mimořádná opatření, třeba i v pracovně právní oblasti. Například vyhlásit pracovní povinnost nebo pracovní výpomoc. Pane hejtmane, využijete těchto možností v Jihomoravském kraji?

Host (Stanislav Juránek): Velice vítám ten týden navíc, který nám to dává, protože jinak ten stav nebezpečí, který jsem vyhlásil, by končil 12. Těch sedm dnů nám pomůže odstranit mnohé ty překážky, které jsme si sami teď způsobili. Uvedu příklad. Překopnuté silnice a další věci, které se budou týkat potom třeba ochrany před komáry a to je strašně důležité. Moc nám to pomůže, že se nám podaří vyřešit to v době nouzového stavu.

Moderátor (Jan Pokorný): Ve vašem kraji je teď zřejmě neohroženější Břeclav. Hlavní riziko je v tom, že Novomlýnské nádrže odolávají mnohem většímu tlaku vody než na co jsou stavěny. Co se s tím dá dělat, kromě bedlivého pozorování?

Host (Stanislav Juránek): Tak v současné době to není jenom bedlivé pozorování. Tam můžeme manipulovat. To znamená, je to poslední místo v České republice na Moravě, na které můžeme manipulovat s tím, co k nám přichází a nějakým způsobem ovlivnit povodeň. V současné době to moc pomáhá především rakouské straně, která provádí záchranné práce a tady musím říci, že to Moravu minulo o 6 km, abychom měli skutečně velké problémy. Já jsem rád, že ta manipulace na těch Nových mlýnech funguje. Ovšem současně musím říci, že se zaplavila největší plocha, zatím v historii vůbec, Jihomoravského kraje a vůbec díla vodních mlýnů, které z Nových mlýnů, vodního díla Nové mlýny. Je to záležitost, že je to třeba vyhodnotit a zvážit, jestli jsou dostatečná opatření pro to, aby byla Břeclav ochráněna.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy jste vzpomněl Rakousko. Při krizových situacích mimořádně záleží na rychlých a spolehlivých informacích. Jak je o ně postaráno v případě jižní Moravy a jejich sousedů? Rakouska a Slovenska.

Host (Stanislav Juránek): Tady musím říci, že hodně informací, hodně těch informačních toků se zlepšilo. Nicméně ta první informace, která k nám šla, když vznikala povodeň na začátku z Rakouska, nebyla úplně přesná. Tam je zapotřebí to ještě trochu vylepšit. Z naší strany teď je důležité, abychom přesně informovali slovenskou stranu i rakouskou. Obě dvě, oba dva tyto státy doslova a do písmene hlídají každý kubík, který odteče z Nových mlýnů a velmi výrazně jsme jim pomohli, aby ta povodeň se nezhoršila. To říkám v Rakousku a neměla nějaké katastrofální následky také na Slovensko. Tam už to víme tradičně od roku 2002, kdy ta naše povodeň regulovaná Novými mlýny pomohla k tomu, že se nevylila Morava před soutokem s Dunajem a že tak ochránila vesnice, které jsou v Bratislavském kraji.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy jste, je to možná ironie osudu, den před povodněmi podepsal dohodu o velkém protipovodňovém cvičení s dolním Rakouskem. To mělo být v květnu. Bude, za těchto okolností?

Host (Stanislav Juránek): V žádném případě. Já myslím, že když se dělají zkoušky, když se něco zkouší, tak se to zkouší v ten okamžik, kdy neexistuje ta reálná zkouška, která je v rámci skutečné povodně. Já, bohužel, musím říci, že asi přestanu vyhlašovat všechna tato cvičení, protože jsem poslední, takové velké, cvičení vyhlásil v roce 2002 a přišly povodně v roce 2002. Tak nevím, jestli až se to bude vyhodnocovat, jestli to nebude na hejtmana.

Moderátor (Jan Pokorný): Pojďme se věnovat ještě na chvíli řece Moravě. Jaká je poslední předpověď? Má Morava ještě trochu stoupat kvůli včerejším srážkám?

Host (Stanislav Juránek): Včerejší srážky velice dopadly dobře, protože se teplota přiblížila 0 a tak se změnily hodně často ve sněhové. To, co se stalo na Bečvě, že se tam zvýšil průtok, tak to bylo tak na úrovni prvního stupně povodňové aktivity. Ihned poté se situace velmi výrazně zlepšila. Tak já věřím, že až to k nám doteče, že to nebude ta situace, která byla v Olomouci, ale že se nám to podaří, ten průchod té vodní masy, postupně tak, jak to bude přitékat z jednotlivých toků nepravidelně.

Moderátor (Jan Pokorný): Jsou už místa ve vašem kraji, kde můžou povodňové komise odhadovat ztráty?

Host (Stanislav Juránek): Myslím, že na Znojemsku už se pomalu slaví a já věřím, že tam udělají tu oslavu na dvakrát. Poprvé, když už tam opadne to nebezpečí u nich, to už je teď zhruba v těchto dnech, v těchto hodinách. A potom, že to udělají pro celou jižní Moravu, protože já myslím, že takový znojemský koš vína musí být už potom tím konečným závěrem, kdy si řekneme ano, všechno je v pořádku. Byli jsme dobře připraveni a věříme, že nás tak velká povodeň zase v příštích letech nepotká.

Moderátor (Jan Pokorný): Voda opadává, objevují se i kritické hlasy, že se leccos mohlo udělat lépe. Přidáte se k nim?

Host (Stanislav Juránek): Já musím říci, že komunikace i konkrétní zásahy byly kvalitnější než v roce 2002. věřím, až to budeme vyhodnocovat, že budu moci vyhodnotit právě ty, kteří udělali hodně pro to, aby nevznikly škody a aby nebyly ohroženy životy našich lidí.

Moderátor (Jan Pokorný): Nicméně ve vašem kraji byl odvolán muž, který řídil Povodí Vltavy. I vy soudíte, že šlo o selhání při začátku povodní?

Host (Stanislav Juránek): Toto je přesně ta věc, kterou bych rád hodnotil až po povodni. Určitě se k tomu vyjádřím, ale teď, v tuto chvíli ještě pracuje celý ten tým Povodí Moravy tak, jak pracuje. Bez nich se nemůžeme obejít. Já bych byl velmi rád, abychom si řekli, že v Jihomoravském kraji ještě povodeň je. Až bude ten kraj, kterým ta povodeň na Moravě odteče nejpozději a po té povodni potom navrhuji, abychom se bavili o těch personálních záležitostech.

Moderátor (Jan Pokorný): Jenom tedy poprosím o stručnou reakci na otázku, zda se zlepšila po té personální obměně spolupráce obcí s Povodím Moravy?

Host (Stanislav Juránek): Já mohu říci, že spolupráce s Povodím Moravy tak, jak to hodnotily krizové štáby teď v těch posledních dnech byly dobré. Poslední hodnocení mám z Břeclavi.

Moderátor (Jan Pokorný): Někteří starostové jsou toho názoru, že v době, kdy byly okresy, tak se šířily v obdobích krizí informace lépe. Souhlasíte s tím?

Host (Stanislav Juránek): No tak. Já jsem přesvědčen, že se informace nešíří s ohledem na to, jestli to má okres a nebo jestli to má kraj, ale s ohledem na zkušenosti, které máme z Povodí a ty informace jsou stále lepší. Konkrétně v Jihomoravském kraji máme i systém, tak zvaný, Emov, který nám umožňuje, abychom zprávy vysílali dvojitým způsobem. To znamená, jednak do sítě pro úplně všechny a když se zahltí počítač, tak aby měly informace ta krizová centra. To znamená ti, kteří ti informace nejvíce potřebují. To se nám osvědčilo. Ta informovanost se zase proti roku 2002 zlepšila.

Moderátor (Jan Pokorný): Zase na druhou stranu podle břeclavského starosty pana Piškuly katastrofu mohlo znásobit nové rozdělení České republiky na 14 krajů. On říká, že územní celky by měly být větší. Takhle, že existuje spousta krizových štábů, které řeší každý sám ten malý úsek řeky.

Host (Stanislav Juránek): Já bych řekl, že je dobře si uvědomit, že jižní Morava má tu situaci takovou, že sem doteče všechno jak z Vysočiny, tak z celé Moravy. Je důležité, abychom my si na jižní Moravě uvědomovali, že pro nás ta povodeň je důležitá už v Jeseníkách a už v Beskydech, ale to nemění nic na tom, že velice dobře to mohou zvládat samostatně ve Zlínském kraji. Samostatně v Olomouckém kraji a nevidím v tom teď překážku toho jednání, protože komunikace se všemi okolními hejtmany, ať už to byl Pardubický kraj, ať už to byl kraj Vysočina, Olomouc a nebo Zlínský kraj, byla bez problémů.

Moderátor (Jan Pokorný): Hejtmani často říkají, že kraje dostaly hodně zodpovědnosti, hodně kompetencí, ale málo peněz. Má vlastně Jihomoravský kraj i nějakou finanční rezervu na takovou aktuální pomoc lidem v nouzi?

Host (Stanislav Juránek): My jsme byli optimističtí. Nechávali jsme si rezervu po povodních v roce 2002 50 milionů. Letos jsme schválili rezervu 20 milionů. To znamená máme na tu první chvíli pro ty nejpotřebnější, máme připravenou rezervu. Věřím, že se nám pomoci dostane a že po této rezervě nebudeme muset čerpat některé další prostředky, ale pro jistotu jsme připraveni navýšit i tuto částku 20 milionů korun, bude-li to třeba, abychom pomohli jednotlivým lidem.

Moderátor (Jan Pokorný): Není toto první povodeň. To víte sám. Při každých povodních vlády slibovaly peníze na protipovodňová opatření. Jak se, jako hejtman, díváte na momentální plány, vytvořit protipovodňový fond, kde by bylo, jak říká premiér Paroubek, možná až 15 miliard korun?

Host (Stanislav Juránek): Ten protipovodňový fond má jednu výhodu, že jako fond může existovat i déle, delší dobu než je zájem o to likvidovat povodně. Protože ta paměť na povodně, bohužel, trvá pouze přibližně dva roky. Já tu mám tu zkušenost z roku 1997 i z roku 2002 a potom se těch prostředků dostává výrazně méně. Já pevně věřím, že ten fond tomu může pomoci.

Moderátor (Jan Pokorný): Může být poloha vašeho kraje, o níž jsme mluvili, kraje který sousedí s Rakouskem a Slovenskem, svým způsobem výhodnou, pokud byste žádali o peníze z fondu Evropské unie?

Host (Stanislav Juránek): Tady nejde o výhodnost nebo nevýhodnost. Tady jde především, v té první fázi, o domluvu. Protože protipovodňová opatření jsou v současné době dělána na území jednotlivých států. U nás je to Rakousko, Slovensko a my. To je krok, který musíme udělat do budoucna, že musíme tedy tyto naše plány společně spojit. Protože voda si nevybírá a opatření je nutno provádět ve všech třech zemích současně, protože jinak se neochrání všichni obyvatelé. Věřím, že lidé budou lépe ochráněni, když se podaří společný projekt slovenské, rakouské a naší, tedy moravské strany. Pevně věřím, že k tomu dojde v co nejbližší době a jsem připraven to iniciovat.

Moderátor (Jan Pokorný): Pane hejtmane, co se odehrává v mysli člověka, který má zodpovědnost a který vidí, že situace se vyvíjí tak, že opravdu budou muset být desítky, stovky, tisíce lidí evakuovaných. Co vám v tu chvíli probíhalo hlavou?

Host (Stanislav Juránek): Musím říci, že mi probíhalo hlavou a chtěl jsem mít co nejvíce informací o tom, jestli hrozí ohrožení životů lidí. Pokud nehrozí bezprostřední ohrožení, je možno evakuaci odložit o několik hodin. Je možno o tom diskutovat a je možno sledovat a mít hlídky. V ten okamžik ale, kdy je člověk na vážkách, musí volit, i když je to nepříjemné rozhodnutí i příkaz k evakuaci. Protože před vodou se nedá utéci. Přesvědčili se o tom v Rakousku. Já jsem rád, že nás toto neštěstí o 6 km minulo. Ale velice si nepřeji, aby v Jihomoravském kraji byla jakákoliv oběť této povodně. Je to o rozhodování těch jednotlivých starostů a všech na těch místech. Není to jenom otázka o rozhodování hejtmana. Já jsem rád, že jsme se v rámci toho rozhodovali správně. Říkám znovu. Když jenom malinko hrozí ohrožení života lidí nebo jejich zdraví, dám přednost raději evakuaci o několik hodin dříve.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem rozhovoru O kom se mluví, který seděl v brněnském studiu Českého rozhlasu byl jihomoravský hejtman Stanislav Juránek z KDU-ČSL. Děkuju za váš čas a odpovědi. Nashledanou.

Host (Stanislav Juránek): Nashledanou a méně vody.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem rozhovoru O kom se mluví byl hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek. I dnes můžete volat své názory na telefonní čísla: 221552155 nebo 221552255. Začíná tedy druhá část pořadu O kom se mluví. Část, v níž očekáváme vaše dojmy, pocity, připomínky vyvolané předchozím rozhovorem s hostem. Dobrý den a máte slovo.

Projev občana: Jýchymovák, Franta. Pane Pokorný chci říci, když končíte, pak tam dáte nějakou písničku. Já vám gratuluji, je to výborný. Já jsem ve světě Radiofóra...

Moderátor (Jan Pokorný): V Radiofórech se písničky nehrají. To asi víte dobře, ale děkuju vám za vaši připomínku. Tento pořad má trochu jinou formu než jsou diskusní Radiofóra. Další prosím.

Projev občana: Posluchač Nový. Chtěl jsem se jenom zeptat. Pod pana hejtmana patří taky Olomouc?

Moderátor (Jan Pokorný): Olomouc už je jiný region.

Projev občana: Proč třeba nevyzvete hejtmany z těch okolních krajů. Vždyť tam to přece taky bylo postižený?

Moderátor (Jan Pokorný): Jestli vám na to můžu odpovědět, tak povodeň začala a zdá se, že i bude končit v Jihomoravském kraji, kde je hejtmanem Stanislav Juránek. To byl klíč k výběru hosta. Kdybyste měl další poptávku po hejtmanech. Tak v dnešním Radiofóru bude jedním z hostů Petr Bendl z ODS, hejtman Středočeského kraje.

Projev občana: Pak by mne zajímalo, jestli by se dalo odpovědět na otázku, když v pátek ve 21 hodin byla zvláštní vysílání k povodním najednou prostě nějakej pán v Ústí nad Labem se objevil přímo za redaktorem. Myslím, že se jmenoval .. Nevím, jak se jmenoval. Protože s ním se vlastně rozjela celá, taková ta kampaň o tý kritice, protože tam prostě pomlouvali najednou Ústí nad Labem. Tam byl totiž člověk, který vůbec s Ústím nad Labem neměl co dělat.

Moderátor (Jan Pokorný): Nemohu sloužit žádným expertním názorem. Ale děkuju vám za telefonát. Mějte se hezky. Dobrý den a máte slovo.

Projev občana: Petr z Brna. Já konečně k věci. Já bych chtěl poděkovat panu Juránkovi, protože to je jeden z mála politiků, kterej se aspoň trochu stará o lidi. Děkuju mu moc.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den.

Projev občana: Vesecký. Já bych chtěl jenom vyjádřit vopravdu soucit nebo takovou spíš podporu s těma lidma, co to prožili tyto povodně. Sám pocházím od Sázavy a viděl jsem, jak to tam vypadá. Docela mne zaráží, že se zapomnělo na přehradu Želivka. Ta byla celou zimu úplně plná. Těm lidem, kteří jsou pod tím soutokem, tak ta Želivka přidala několik desítek centimetrů vody. Že toto se nikde neřešilo.

Moderátor (Jan Pokorný): Nevím, nejsem odborník, ale jestli to nesouvisí s tím, že Želivka je rezervoárem pitné vody?

Projev občana: I když byl stav 10 m pod úroveň, tak pro Pražáky to stačilo. Spotřeba vody je poloviční, když to bylo za socialismu. Určitě by to stačilo. Na Vysočině toho sněhu bylo mraky. Tam šlo přepadovým zvonem, tím třetím, šlo údajně až 1,5 m vody.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkuju za názor a hezký den. Další telefonát.

Projev občana: Kasinová, Praha. Já bych chtěla celkem asi všem hejtmanům poděkovat. Protože to bylo neuvěřitelný, co dokázali, ale hlavně mě tam nejvíce vadilo na tom všem, na těch povodních, že tam po pytlích poskakoval pan premiér Paroubek a ministři, kteří tomu tam, v tu chvíli nemohli ani pomoct. Já si myslím, že dokonce i televizní vysílání a všechno toto jim dost dobře prokazovalo, co se tam děje a měli spíš teda přiložit ruku k dílu někde jinde. Protože ukazovat se jako kašpárkové, aby měli politický body, to já myslím, že nikomu neprospěje. Jinak všem hejtmanům díky.

Moderátor (Jan Pokorný): Zkuste přemýšlet o tom, jak byste asi reagovala, kdybyste žádného z exekutivních politiků neviděla při povodních, jak poskakují po těch pytlích?

Projev občana: Já bych reagovala tak, že bych byla ráda, kdyby se vyjádřili, že o tom vědí, že o tom budou jednat. Ale nemusejí snad poskakovat po pytlích.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor a hezký den. Předposlední telefonát.

Projev občana: Nováček. Chtěl bych se zeptat. Tady se pořád mele z leva doprava a člověk se pořádně nic nedozví. Taky nic ti lidé nedokážou říci. Když já jezdím po té republice a vidím, že celá republika je zmeliorovaná, zdrenážďovaná, tak proto dochází k těm záplavám. Protože se za komunistů všechno hledělo, aby bylo co nejvíce vody pryč s polí. Dneska dochází k tomu, že ta voda rychle odteče, i když by tála pomalu. Vysušily se bažiny, zlikvidovaly se mez a tím dochází k tomu, to bylo už za komunistů, že jsem jel po jižní Moravě a tam byly plné cesty kalů.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za příspěvek do názorové části pořadu O kom se mluví, kde byl dnes hostem hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek. Za 4,5 minuty, ve 13 hodin přinese Radiožurnál další zpravodajskou relaci a po ní začne motoristický magazín zvaný Motožurnál. Jan Pokorný děkuje za pozornost věnovanou pořadu O kom se mluví a přeje dobrý poslech u dalších programů Českého rozhlasu 1.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu