Hazard se vymknul kontrole. Chceme vrátit Česko do civilizované Evropy, zdůrazňuje Ondřej Závodský

Náměstek ministra financí Ondřej Závodský se zhruba před rokem pustil do boje proti hazardu. „Hazardní byznys se tu v posledních 20 letech vymknul kontrole,“ tvrdí. Má pravdu? Nediskriminuje ministerstvo financí tento obor podnikání?

„Chceme v tomto smyslu vrátit Česko do civilizované Evropy,“ zdůrazňuje Ondřej Závodský. Zákon o hazardu z dílny ministerstva financí považuje za bezprecedentní. „Byl připravován se znalostí věci. Opřeli jsme se o poměrně rozsáhlé analýzy,“ vysvětluje.

Důvody ke zpřísnění hazardu jsou podle něj jasné – dopady patologického hráčství. Ty se negativně dotýkají nejen rodin hráčů, ale i sociálního systému a tedy také rozpočtu. „Následky hráčství stojí několikanásobek toho, co se vybere ze zdanění hazardu. Tuto disproporci chceme narovnat,“ tvrdí Ondřej Závodský v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Čtěte také

Nový zákon o hazardu, který by měl vstoupit v platnost 1. ledna 2016, bude určovat maximální částku 20 tisíc korun jako maximální sumu, jíž bude moci hráč měsíčně prohrát. Tento limit bude sledovat monitorovací systém. Vše bude podle slov Ondřeje Závodského on-line. „Přístup do něj budou mít jen finanční úřady a celní správa,“ uvažuje.

Nový zákon by měl také zamezit průnikům restaurací s hernami. V restauracích proto výherní automaty nebudou. „Když si jde školák koupit zmrzlinu a v rohu vidí automat, je to problém,“ osvětluje Ondřej Závodský. Dopad takového kontaktu považuje za větší, než v případě, když děti vidí hrát dospělé přes internet. „Internet chceme také zdaňovat a kontrolovat. Jako běžná kasina,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio