Gruzínské lázně léčí podzimní splín a řeší se tam politika i byznys

Gruzie je zemí slunce, vlídných lidí, vynikajícího jídla a také známých lázní. Ty najdete přímo v centru hlavního města Tbilisi pod středověkými kupolemi v muslimské čtvrti. Lázeň je tam nejen léčivá, ale má také blahodárný vliv na psychiku.

Tbilisi znamená v překladu „město postavené na horkých vodách“ a takových lázní je tady několik. Jsou různého stáří a většinou prošly rekonstrukcí, ale hammam, ve kterém se nacházím, potřebuje už další modernizaci. Do lázní si s sebou nemusíte nosit mýdlo, ručníky ani přezuvky – to vše dostanete tady nebo si to tady koupíte.

Buď do společné lázně, nebo do vlastní

V těchto tureckých lázní máte na výběr z pestré palety možností. Buď můžete jít do společného bazénu, kde budete v sirné vodě s mnoha lidmi – buď s muži, nebo s ženami, smíšené lázně tu nejsou. Můžete si ale také objednat dvoupokojovou lázeň. V první místnosti vám nabídnou čaj a ve druhé je bazének s horkou sirnatou vodou, jejíž teplota přesahuje 40 stupňů.

Čtěte také

Voda tam vytéká na podlahu, protože vana je průtoková. Zvenčí sem doléhají křik, hádky a smích místního ázerbájdžánského personálu. Akustika je v tomto hammamu výborná.

Nahoře pod kupolí, která je vybudována z cihel, je malý komín, odkud vychází pára. Po kupolích se dá také chodit a často si tam hrají děti. Může se vám stát, že na vás budou nakukovat z komínku.

Gruzie je zemí slunce

Léčivá voda pramení přímo pod lázněmi

Máte-li čas, můžete se tu nechat také oholit a ostříhat. Služby jsou zde komplexní, ale na rozdíl od ruských lázní zde nedostanete pivo a nebudou vás mlátit březovými košťaty.

„Voda je u nás opravdu skvělá, pramení přímo v zemi pod námi. Léčí oběhové a kožní nemoci. Gruzínské lázně byly vyhlášené po celém Sovětském svazu. Doporučuji vám naše VIP pokoje. Vy jste si vybral střední úroveň,“ popisuje mi podzemní labyrint zdejší manažerka paní Žanna.

Královský hammam je místo pro politiku i byznys

Pro ty, kdo vyhledávají opravdový luxus, doporučuji královské lázně. Ty jsou ale podstatně dražší. Za hodinu tam zaplatíte v přepočtu asi 2000 korun, ale zato se tam můžete potkat s místními ministry, byznysmeny nebo také se samotným patriarchou pravoslavné gruzínské církve.

Čtěte také

Královské lázně jsou proto i velmi důležitým politickým bodem na mapě Tbilisi. Uzavírají se tu kontrakty, předjednávají se tu schůzky, vznikají tu přátelství a pravděpodobně i nepřátelství. To podle toho, jak se kdo vykoupe.

Případné spory se ale vždy dají zažehnat posezením u dobrého jídla. Paní Žana nabízí tradiční šašliky, gruzínskou pizzu zvanou chačapuri nebo chinkali, což jsou obvykle kousky mletého masa zabalené v těstě.

autor: mdo
Spustit audio