Glykemický index potravin
Ještě poměrně nedávno se předpokládalo, že základem hubnutí je omezování nebo maximální eliminace tuků z jídelníčku. Velký úspěch se ale nedostavil, epidemii obezity se zastavit nepodařilo. Důvod? Tuky uvolnily místo sacharidům. Také ty jsou, stejně jako tuky strašákem, který způsobuje obezitu, protože jsou také zdrojem energie. Proto by měli lidé, kteří chtějí zhunbnout, sledovat takzvaný glykemický index potravin.
Vědci zjistili, že některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru více a jiné méně. Tento vztah lze vyjádřit pomocí glykemického indexu, který určuje, jak dalece daná potravina vychyluje hladinu cukru v krvi. Více dodává Dagmar Bobková, odbornice na zdravou výživu.
Bobková: Právě díky tomu, že glykemický index ukazuje o kolik se nám zvýší hladina krevního cukru v krvi, tak udává, jak moc je náš organismus zatížen, kolik inzulínu musí vyplavit slinivka břišní, aby hladinu krevního cukru udržela v normě.
Zjednodušeně řečeno, čím vyšší hodnotu glykemického indexu potravina má, tím více se po jejím požití rozhoupe hladina cukru v krvi a tím hůře pro hubnutí. Glykemický index by ale měli hlídat i diabetici.
Bobková: Pro ně byl primárně tento systém vytvořen. Měli by jej hlídat i lidé obézní a ti, kteří mají riziko kardiovaskulárních onemocnění. Glykemický index tedy souvisí s množstvím vyplaveného inzulínu a pokud je trvale zvýšený, jedná se o rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění.
Konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem je vhodná i pro všechny zdravé lidi a to jako prevence civilizačních chorob. Které potraviny tedy mají vysokou hodnotou tohoto indexu a měli bychom je proto omezit?
Bobková: Nezdravé mají index vyšší, zdravější nižší, ale ne vždy to plně souvisí. Nejvyšší index má glukóza nebo bílý chléb, nejnižší zelenina. Kořenová má kolem 10, to je jedna z velmi nízkých hodnot. Vyšší číslo patří k ovoci, pak potravinám obsahujícím fruktózu a výrobkům s vyšším poměrem glukózy.
Čím větší poměr glukózy, tím vyšší má daná potravina glykemický index. Do této skupiny proto logicky patří zákusky, vánočky, sladké pečivo, ale například také některé druhy sladkého ovoce, jako jsou třeba banány. Potravin, u nichž byl glykemický index stanoven, je ale samozřejmě daleko více. Kde může člověk tyto informace získat?
Bobková: Na mnoha webových stránkách, třeba fóra zdravé výživy, na nich jsou informace o vybraných potravinách i s glykemickým indexem. Také v celé řadě knih, které sledují trendy ve výživě či se zabývají obezitou.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Putinovo ekonomické fórum bez Západu. Mercedes nahradil Tank, Coca-Colu domácí limonáda
-
Trump chce v amerických městech vyvolat odpor, aby mohl použít sílu, míní nizozemský politolog Mudde
-
Írán vyslal na Izrael novou salvu raket. Po úderu v Haifě jsou nejméně dva zranění
-
Nedvěd se vrací do českého fotbalu jako manažer reprezentací. Angažmá v Arábii končí po půl roce