Glenn Thrush ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Média, hlavně ta zavedená, známá, či chcete-li tradiční se ocitla v době předvolebního boje o Bílý dům v málo kdy vídané pozici. Z pozorovatelů se stávají aktéry především kvůli obviněním Donalda Trumpa, který je přesvědčen, že novináři hrají špinavou hru ve prospěch jeho protikandidátky Hillary Clintonové. Jak se na podobná obvinění a celkovou atmosféru dívá samotná novinářská obec? Dobrý poslech přeje z Washingtonu Jan Bumba. Naším hostem je Glenn Thrush, hlavní politický zpravodaj serveru Politico. Glenne, jaká jsou podle vašeho názoru hlavní témata letošních prezidentských voleb ve Spojených státech? O čem se především mluvilo a psalo v posledních týdnech?

Glenn THRUSH, hlavní politický zpravodaj serveru Politico
--------------------
Řekl bych, že není jedno hlavní téma, ale vlastně dvě. První je to, že Donald Trump, který reprezentuje relativně malé procento voličů v této zemi, dokázal ve své osobě ztělesnit spoustu hněvu a obav republikánské strany. Obvykle to vysvětluju asi takto - máme ve Spojených státech systém dvou hlavních stran. Trump je kandidát nějaké třetí alternativní strany, který se dokázal zmocnit jedné z hlavních stran, tedy republikánů. Trump, který samozřejmě není profesionální kandidát, má problémy s ovládáním sebe sama, má dlouhodobé hluboce zakořeněné problémy se ženami, nyní jako kandidát jedné z hlavních stran stojí proti ženě, která má velkou šanci stát se první prezidentkou ve 240leté historii. Druhé téma, o kterém většina lidí ani nechce moc mluvit, je samotná Hillary Clintonová, o které jsem psal dlouhá léta. Je to skutečně nejodolnější politička či politik, kterou tahle země měla od doby Richarda Nixona a společně s Donaldem Trumpem je také nejnenáviděnější.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Zmínil jste hněv jakožto jeden z faktorů letošní kampaně. Zdá se, že je ho na všech stranách hodně. Kde se bere?

Čtěte také

Glenn THRUSH, hlavní politický zpravodaj serveru Politico
--------------------
To je zajímavá věc. V naší zemi máme tendenci politicky reagovat se zpožděním, zvlášť, když jde o velkou krizi. Může to trvat 4, 5 nebo také 10 let. Když se vrátíte 100 let do naší historie, najdete příklady, kdy na krizi reagovala až další následující generace. Za posledních 20 let se staly dvě velké události, které změnily charakter země. První z nich bylo rozhodnutí George W. Bushe provést invazi do Iráku. Zpočátku to mělo devastující dopad na Demokratickou stranu, která byla proti válce. Barack Obama porazil Hillary Clintonovou v demokratických primárkách v roce 2008 především proto, že ona válku podporovala a on byl proti ní. V dlouhodobém hledisku ale měla válka v Iráku větší vliv na Republikánskou stranu. Na cestu, jejíž konec vidíme dnes, poslali republikáni George W. Bush, Dick Cheney, Karl Rove. Zlikvidovali poslední zbytky důvěry, kterou měli republikáni ve vlastní stranu. Republikáni to chtěli spočítat svému vedení a Trump je reprezentantem této pomsty. Nebyl by žádný Donald Trump, kdyby nebyl žádný George W. Bush nebo Jeb Bush. Trump potřeboval takovéhle protivníky. Druhá věc, na kterou politika reaguje, je finanční kolaps z roku 2008. Opět můžeme pozorovat proměnu. Nejprve to mělo vliv na republikány, objevilo se hnutí Tea Party. Spoustu hněvu kvůli rozpočtovým deficitům a vůči prezidentu Obamovi, ale v dlouhodobém horizontu měla finanční krize větší dopad na Demokratickou stranu, například v podobě Bernieho Sanderse a boje proti platové nerovnosti a touze vidět Wall Street, aby to konečně zaplatila.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Jak důležité jsou v této kampani programy jednotlivých kandidátů? Čte je vůbec někdo? Zajímá se o ně někdo?

Glenn THRUSH, hlavní politický zpravodaj serveru Politico
--------------------
Většinou je to tak, že před sjezdem se napíše nějaký ten papír, který pak nakonec použijete jako podložku pod telefon. Tentokrát ale demokraté dali dohromady plán, který zahrnoval bezplatné vysokoškolské vzdělání, reformu Wall Street a pár dalších věcí. Tenhle plán byl prostředkem, jak přimět Bernieho Sanderse, aby odstoupil z boje s Hillary Clintonovou. Jinak jsou ale volby o osobnostech a velkých tématech. Republikáni nebo jejich část chtějí úplně zastavit migraci, to je podobné jako v Evropě. Zbraně a jejich kontrola jsou také velkým tématem pro republikány. Kromě toho dávají republikáni i Donald Trump jen velmi všeobecné odpovědi. Demokraté jsou v jiné pozici. Byli 8 let u moci a asi budou 12. Program mají mnohem podrobnější například vyšší daně pro bohaté, rozšíření zdravotní péče a tak dále. Stručně řečeno, stranické programy nehrají roli teď, ale budou ji hrát, až vítěz usedne do Bílého domu.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Donald Trump používá v souvislosti s volbami slova jako falešný, nepoctivý, zmanipulovaný, může takovýto přístup poškodit americkou demokracii jako takovou?

Glenn THRUSH, hlavní politický zpravodaj serveru Politico
--------------------
Demokracii ve Spojených státech už to poškodilo. Poškodilo to také důvěryhodnost médií. Celá kariéra Donalda Trumpa je založená na zákonnosti a jeho obvinění z nezákonnosti. Poprvé se objevil na politické mapě ve Spojených státech, když naznačoval a prosazoval falešnou pomluvu, že prezident Obama se nenarodil v této zemi. Systematicky se snažil podkopávat základy toho, na čem stojí demokracie a svobodný tisk. Je to nesmírně nebezpečný problém. Jednoho z nejvýznamnějších výdobytků jsme v této zemi dosáhli, když George Washington, který se mohl stát králem Spojených států, se dobrovolně rozhodl předat moc svému viceprezidentovi Johnu Adamsovi. Poklidné předání moci. Skutečnost, že máte kampaň a bez ohledu na to, jak je drsná, si obě strany nakonec podají ruce a jedou dál. Donald Trump, zdá se, tohle všechno odmítá a zabíjí. A i kdyby Trump přijal výsledek voleb, což není nijak jasné, dojde k tomu, že republikány ovládaný Kongres začne v případě vítězství Clintonové vyšetřovat prakticky vše, s čím Trump v kampani přišel. Mluvil jsem s několika poradci republikánské kampaně a ti naznačili, že předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan se neudrží ve funkci, pokud nezahájí proces impeachmentu vůči Hillary Clintonové, a to je velmi depresivní.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
A jsou občané ve Spojených státech znepokojeni s tím, co se děje s jejich demokracií? Pro část lidí třeba v České republice byly jistě Spojené státy vzorem demokratických standardů. Mají teď sami Američané obavu z eroze demokracie?

Glenn THRUSH, hlavní politický zpravodaj serveru Politico
--------------------
Myslím, že znepokojení jsme. Mně se zdá, že sklouzáváme do situace, v jaké byla Francie ve čtyřicátých letech minulého století. To je samozřejmě extrémní příklad, protože francouzský parlamentní systém tehdy dokázal vyrobit asi 35 vlád během několika let. Ale jsme v situaci, kdy se tak soustředíme na vlastní slabosti, že nejsme schopni vidět svoji sílu, a to je nový prvek. Jako novinář sleduju pátou prezidentskou kampaň, politickou novinařinu dělám 25 let. Smysl pro naši vlastní slabost je trapný. Národ se rozkládá kvůli sociálním médiím, ostatně rozkládají se i ta sociální média. Máme politiky, kteří se obracejí na nejnižší pudy. Zabýváme se vlastními vnitřními problémy a já mám tušení, že vnější faktory jako třeba testování severokorejských zbraní, které mají kapacitu zasáhnout naše pobřeží nebo nové finanční mrákoty nás donutí pohnout se dál, ale nyní se politika obrací dovnitř a ničí sebe sama, a to se opravdu musí změnit.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Když mluvíte o médiích, dá se říci, že drtivá většina médií je proti Donaldu Trumpovi?

Glenn THRUSH, hlavní politický zpravodaj serveru Politico
--------------------
Myslím, že takhle se to říci nedá. Spíš bych řekl, že drtivá většina médií se zcela správně rozhodla, že Donald Trump se pohybuje mimo parametry přijatelného prezidentského kandidáta. Je to člověk, který nazval ověřovatele pravdivosti faktů, ty, kdo prověřují, zda mluví pravdu ve svých projevech, cituji primitivy. Nás novináře označil za spodinu. Ukázal na nás, když jsme seděli v publiku a mně osobně vyhodili z Trumpova meetingu. Mimochodem Donald Trump je z hlediska pravdivosti, a tady nemluvíme o subjektivním hodnocení, ale o ověřených faktech, nejméně pravdomluvným kandidátem, který se kdy ucházel o prezidentský úřad. Donald Trump si vytvořil nepřátelský vztah s médii a často lže. A co tedy očekává? Ale co je důležité, a tím nemá být řečeno, že by Hillary Clintonová mluvila vždy pravdu. Naopak ani ona není příliš pravdomluvná kandidátka, ale co se týká jejích veřejných projevů, pokud jde o témata, schopnost chápat detaily politiky, tak tyto kandidáty opravdu nemůžeme srovnávat. Negativita, které se Donaldu Trumpovi dostává od tisku, je zasloužená, nezaujatá a v důsledku důležitá pro demokracii.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Některá média, která tradičně vždy podporovala republikánské kandidáty, letos napsala, že to nemohou udělat. Je to něco zcela nového?

Glenn THRUSH, hlavní politický zpravodaj serveru Politico
--------------------
Nic takového jsme nikdy neviděli. Pokud vím, tak existuje jediný větší list ve Spojených státech Las Vegas Review-Journal, který patří Sheldonovi Adelsonovi, velkému dárci Republikánské strany, který je na Trumpově straně. Žádný jiný významný list mu nakloněn není, a to týká i novin, které nepodpořily demokratického kandidáta od devatenáctého století dodnes.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Vy sám jste byl obviněn lidmi z republikánské kampaně, že jste příliš blízko demokratům. Šlo o to, že jste si vyměňoval e-maily s Johnem Podestou, šéfem volebního týmu Hillary Clintonové. Jste si jistý tím, že jste nepřekročil hranici nebo máte zpětně třeba nějaké pochybnosti?

Glenn THRUSH, hlavní politický zpravodaj serveru Politico
--------------------
Ne. O Johnu Podestovi píši 10 let a ten e-mail, který explodoval, věřte mi, že mi dával zabrat několik týdnů. Dostával jsem výhrůžky smrtí, zavíral se mi twitterový účet, na Facebooku si někdo dělal legraci z mojí rodiny, uprostřed noci mi zvonil telefon a podobně. Šlo o to, že jsem mu poslal materiál a doprovodil jsem to zřejmě nevhodným titulkem, u kterého jsem potřeboval, aby potvrdil fakta. Bylo to 7 odstavců, které jsem potřeboval ověřit a Podesta to mohl udělat, abych to mohl dát do tisku. Nijak se za to nestydím. Moje práce je získávat ze zdrojů pravdivé informace a je mi jedno, jestli u toho vypadám divně. Mým úkolem je získávat informace. Když se podíváte na články, které jsem napsal, včetně článku, kterého se týkal tento e-mail, napsal jsem pravděpodobně stejný počet kritických, skeptických a negativních článků o Clintonové jako kterýkoliv jiný reportér, který tohle téma pokrýval. To, co mě opravdu rozčiluje, je, že 17 zpravodajských služeb Spojených států říká, že za těmito krádežemi e-mailů a hackerskými útoky je ruská vláda. Do světa je pouští Julian Assange z WikiLeaks. Jsme uprostřed širší debaty o transparentnosti a soukromí. Osobně si myslím, že lidé jako Edward Snowden a Glenn Greenwald udělali službu veřejnosti. A stejně tak to bylo ve veřejném zájmu publikovat soukromé projevy Hillary Clintonové, které ukázaly na její vztah k Wall Street. Ale když někdo v cizí zemi nabourává e-maily a zveřejňuje je bez archivace, roztřídění nebo rozvahy, zda to nepoškodí soukromé osoby? Je to v něčím jiném zájmu než v zájmu Donalda Trumpa, Juliana Assange a Vladimira Putina?

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
A co si myslíte o obviněních, že Rusové se snaží ovlivňovat celou kampaň před prezidentskými volbami?

Glenn THRUSH, hlavní politický zpravodaj serveru Politico
--------------------
Za prvé musím říct, že nemám přístup ke zpravodajským informacím, které cituje Obamova vláda. Vím, že všeobecně vládne pocit, že se to opravdu děje a Putin už to v minulosti udělal v jiných zemích, dokonce už před touto kampaní, když jsem pracoval jako zpravodaj v Bílém domě, panovalo podezření a přesvědčení, že Rusové a Číňané se pokoušejí o hackerské útoky. Možná ještě nebezpečnější než e-maily Johna Podesty bylo několik pokusů napadnout e-maily úřadů, které mají na starosti volby na místní úrovni jednotlivých států. To je opravdu velice znepokojující. Myslím, že až bude po těchto volbách, musí přijít den zúčtování. Nemůžeme Rusům dovolit, aby s naší demokracií udělali to, co provedli se svojí.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Naším hostem je Glenn Thrush, hlavní politický zpravodaj serveru Politico. Když se podíváme na záměry obou kandidátů v zahraniční politice, je vám jako zkušenému reportérovi jasné, co by vlastně dělali v Bílém domě, kdyby vyhráli prezidentské volby?

Glenn THRUSH, hlavní politický zpravodaj serveru Politico
--------------------
Je to jasnější u Hillary Clintonové, protože má nějakou historii v úřadě, která se dá sledovat. Zpravodajsky jsem pokrýval její počínání kolem Libye. Byla zastánkyní tvrdšího a robustnějšího zásahu v Libyi. Situace v Benghází vytvořila v některých ohledech mylný dojem a někteří lidé v této zemi posuzují její účinkování ve funkci ministryně zahraničí jen podle Benghází. Byla nepochybně větší jestřáb než prezident Obama. A jak už bylo řečeno, sehrálo to velkou roli v primárkách v roce 2008. Otázka je, jaký prostor bude mít pro reakci. Možná je pekelně naštvaná na Rusy a možná jí velice vadí, co se děje kolem Asada a Aleppa, ale co může prezident dělat kromě konfrontace ve stylu studené nebo horké války.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Donald Trump ji mimochodem obvinil, že zahájí třetí světovou válku v Sýrii.

Glenn THRUSH, hlavní politický zpravodaj serveru Politico
--------------------
Ano, on učinil řadu obvinění. Otázka, kterou bych mu oplatil, by byla, že já nemám vůbec žádnou představu o tom, jaká by byla jeho zahraniční politika. Na jedné straně mluví tvrdě, na druhé straně mluví o tom, že nikdy nepošle nikam vojáky, v tom je obrovský rozpor. Jedna věc, kterou o Donaldu Trumpovi musím říci a kterou on opravdu dokázal dostat do popředí, jedním z velkých neúspěchů Obamovi administrativy je způsob, jakým zacházíme s našimi veterány a Trump skutečně dokázal tuto věc nastolit jako jedno z ústředních témat kampaně.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
V Evropě vyvolala nejistotu a možná i obavy možnost, že kdyby se Donald Trump stal prezidentem, takže by opustil evropské spojence. Je tato obava oprávněná?

Glenn THRUSH, hlavní politický zpravodaj serveru Politico
--------------------
To já nevím. On říká spoustu věcí. Byla tu spousta neshod. Hodně lidí v Pentagonu říkalo, že on jen tak mluví. Nemyslím si, že by nutně musel vytáhnout Spojené státy ze Severoatlantické aliance, ale panuje přesvědčení a je široce rozšířené, slyšel jsem to od lidí z Pentagonu i z Obamovy vlády, že naši spojenci zejména v Evropě neplatí svoji část účtů za obranu, to ale neznamená, že by Trump zrušil všechny závazky. Ze zkušenosti zpravodaje v Bílém domě vím, že možnosti prezidenta, jakéhokoliv prezidenta s ohledem na to, co se děje doma i ve světě, jsou poměrně omezené a o tom se nemluví a to je věc, kterou ani jeden z kandidátů není schopen připustit, velké a poměrně skryté téma těchto voleb je - americký vliv ve světě se nepochybně zmenšuje, jak hospodářsky, tak vojensky. Jak si s tím poradíme. A myslím si, že ani jeden kandidát to není ochoten připustit, což je na druhou stranu politicky chytré.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Jsou tyto volby opravdu historické? Je možné, že po volbách se Spojené státy změní a budou úplně jinou zemí, než byly dosud?

Glenn THRUSH, hlavní politický zpravodaj serveru Politico
--------------------
Vůbec netuším. Pro mě to jsou volby, které bych vám jako neameričanovi přiblížil jako mistrovství světa ve fotbale a tady doma bych mluvil o superbowl. Bude to velká událost, myslíme si, že víme, jaký bude výsledek. Důsledky je velmi těžké odhadovat. Pokud bude Hillary Clintonová zvolená prezidentkou, jak budou reagovat republikánští politici? Co udělají, když s ní nebudou chtít vládnout? Řeknu vám a vašim posluchačům toto - Donald Trump není ta nemoc. On je její symptom. Republikánská strana se rozpadá od roku 2004. Nejrychleji rostoucí demografickou skupinou ve Spojených státech jsou Latinoameričané, imigranti. Demokratická strana se stává stále různorodější, bohatší a lépe vzdělaná. A máme asi 30 až 35 % populace, která je starší bílá a nepodílí se na prosperitě, není optimistická ohledně budoucnosti, a to je problém pro každého prezidenta z každé strany. A dokud se nevypořádáme s touto skupinou velmi rozhněvaných lidí, dokud nebudou mít pocit, že je vláda také zastupuje, budeme se potýkat s tímto politickým problémem.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Naším dnešním hostem byl Glenn Thrush, hlavní politický zpravodaj serveru Politico.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.