František Radkovský: Nebylo by divné, kdyby byl příští papež tmavé pleti

Těžko si dnes před polednem mohl někdo představit překvapivější zprávu než tu, že se papež Benedikt XVI. chystá ke konci února rezignovat. Naposledy takto opustil Svatý stolec papež před více než 600 lety. Navíc se Benediktu XVI. podařilo informaci o své rezignaci udržet do poslední chvíle v tajnosti, takže jeho krok byl dnes kolem poledne překvapující nejen pro celou římskokatolickou církev, ale i třeba pro členy jeho rodiny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak začíná Dvacet minut Radiožurnálu, ještě jednou vám přeji dobré odpoledne. Mým dnešním hostem je v plzeňském studiu první biskup plzeňský František Radkovský. Dobrý den pane biskupe.

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
Dobrý den přeju všem posluchačům.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Popravdě řečeno pane biskupe, vy jste mě dnes docela překvapil, protože vy jste se tu zprávu o té ohlášené rezignaci dozvěděl ode mě.

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
Přesně tak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste byl na obědě dokonce s papežským nunciem, který to také nevěděl.

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
Ano, a ten se to dozvěděl také od vás.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já jsem si vždycky myslel, po pravdě řečeno, že římskokatolická církev je relativně konzervativní instituce, kde se takto překvapivé věci v podstatě z minuty na minuty nedějí. Ale dnešek mě tedy vyvedl z omylu evidentně.

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
No, tak je vidět, že papež je člověk opravdu, řekl bych moderní, i v celém svém rozhodnutí. Právě proto, že to je něco co je zcela překvapivého. A jak jsem se jaksi dostal dneska krásnou SMS, jen silný a moudrý člověk umí takto opustit funkci. Je to velký příklad pro mnohé v politice, napsal mi jeden politik, což je velice hezké.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jeden politik vám to napsal?

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mimochodem papežský nuncius Giuseppe Leanza, jak on komentoval vůbec tu překvapivou zprávu i pro něho.

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
No pro něho to bylo taky překvapivé. Nejdřív pochyboval o tom, jestli je to vůbec pravda, že jo. To jsme všichni mysleli, že to je novinářská kachna. Řekl agentura ANSA je velice solidní, takže uvidíme. A když potom jsme tam slyšeli, že jaksi to vyjádřil mluvčí z papežského sálu tiskového, to znamená bratr Federico Lombardi, pak to bylo naprosto jasné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Máte představu pane biskupe Radkovský, proč vlastně papež oznámil svoji rezignaci takto překvapivě? Proč se to nevědělo, řekněme dopředu?

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
No, já nevím. Já si myslím, že víte že právě protože nechtěl dělat žádné, žádné dohady a domněnky a protože samozřejmě vidíte, že to je senzace prvního řádu po celém světě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak není to zejména důležitá věc prvního řádu pro spoustu lidí na celém světě?

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
No samozřejmě, že ano. A tak právě proto to oznámil tam, kde to bylo na místě. To znamená v konzistoři kardinálů, že. To znamená mezi svými nejbližšími spolupracovníky, s kterými takové věci může sdělovat, a je to, je to tak dobře. Nakonec já mám tady před sebou kodex a tam se říká: "jestliže se papež zřekne svého úřadu, vyžaduje se k platnosti, aby zřeknutí se bylo svobodné a řádně sděleno. Nevyžaduje se, aby bylo přijato od kohokoliv." Jo, on je v tom naprosto suverénní. Čili jasné, prostě sdělil to, dal jim to na vědomí a tím to končí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Máte představu proč vlastně v historii papežství najdeme tak málo dobrovolných opuštění papežského stolce?

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
Víte, já si myslím, proč dnes to začíná být tak aktuální, spíš odpovím. Já si myslím proto, že dřív ten papež byl v podstatě vázán na Řím. Že ať už média, ať už jaksi dopravní prostředky nebyly takové, aby takhle mohl cestovat jako dnes. A od té doby, co papežové začali cestovat, to znamená od Pavla XI. je to v podstatě, když nebudeme počítat Jana Pavla II., Jana Pavla I., který byl měsíc papežem, tak je to vlastně třetí papež, který takhle cestuje. Tak ty nároky jsou čím dál větší a když před ním teď stojí cesta do Jižní Ameriky na setkání mládeže v Rio de Janeiro, a mezitím prostě ho čekají nebo očekávaly další návštěvy různých zemí, třeba Slovensko čekalo, my jsme čekali kdyby náhodou nepřijel na Velehrad. Takže chápu, že ten člověk jaksi, i když psychicky vím, že je fit, ale fyzicky v 87 letech nemůže stihnout to, co zmůže i padesátníka.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu. O překvapivém oznámení úmyslu rezignovat papeže Benedikta XVI. mluvím s prvním biskupem plzeňským Františkem Radkovským. Pane biskupe, vy jste se znal s Josephem Ratzingerem?

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
Ano, poprvé jsem ho viděl ještě když jsem byl jako bohoslovec v 68. roce, kdy jsme se poprvé dostali ven, byl jsem v Salzburgu a on, tam bývají každý rok tradičně takzvané teologické týdny nebo teologické dny a on tam byl jako hvězda první velikosti, mladý profesor, teolog mimořádně jaksi schopný, že. Takže to jsme ho tam obdivovali. No a pak jsem ho viděl samozřejmě během jeho působení jakožto v jeho úřadě ještě že, když byl prefektem Kongregace pro nauku víry. No a setkal jsem se s ním osobně, nebo on spíš se mnou mě poznal, když jsem, no mohlo to být tak v roce 2003 asi, nebo 2002. Byl jsem s autobusem mladých lidí z Medie CZ v Regensburgu a on tam byl, pro něj Řezno, Regensburg bylo vlastně takové trochu jeho město, že. Tam má domek, má tam pohřbené rodiče, sestru, má tam bratra žijícího, že. A on tam přijel, měl tam bohoslužbu. No a my jsme tam byli při té bohoslužbě a já jsem tam jaksi byl s ním u oltáře a naši mladí byli prostě v lavicích a ještě tam samozřejmě byli i další lidé a on si to tak nějak zapamatoval a když za pár měsíců na to byl svěcený nový biskup v Regensburgu, biskup Müller, který je teď jeho nástupcem právě v té Kongregaci pro nauku víry, tak on když mě viděl tam můj obličej, říká a Plzeň je tady. To je dobře, povídá. No a potom když, když se stal papežem a my jsme byli u něho ad limina, to jako každý biskup potom jde k němu na návštěvu, že. A tak jak jsem otevřel dveře a nakoukl k němu, tak on říká a soused. Jo, takže bylo jasné, že věděl okamžitě o koho jde. Já jsem mu, já jsem mu potom, tam ti sekretáři se ptali, odkud? Já říkám z Plzně, to mu nesete pivo? Já říkám, to bych si netroufal Bavorákovi dovézt pivo, i když dneska jsme světili pro Vatikán, že. Ale dovezl jsem mu komplet, komplet symfonií Dvořákových, které v té době vyšly. A tak jsem viděl, jak z toho má radost.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Víte, pardon pane biskupe, víte proč se ptám? Ptám se z důvodu toho a to teď bude asi o to větším jaksi předmětem zájmu a bude se, budou se ty léta, které Joseph Ratzinger strávil jako papež na Svatém stolci daleko více hodnotit a nahlížet. Ale přesto s ním šla taková nepříliš lichotivá přezdívka "panzer kardinál", kvůli jeho údajně neústupným tvrdým postojům, ať už vůči řekněme islámu nebo vůči některým řekněme progresivním postupům v římskokatolické církvi. Proto jsem se ptal na to, jaký on byl osobně.

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
Osobně je to takový pokorný, pokojný, milý člověk. Je to introvert bych řekl, na rozdíl od jeho předchůdce, že. A je to nesmírně inteligentní a nesmírně chytrý člověk. Proto možná to "panzer kardinál", protože na ty jeho argumenty ti ostatní moc neměli. Jo, já znám jeho, tu jeho knihu, která mě velice jaksi oblíbil jsem si ji a oslovila mě, byly jeho Úvod do křesťanství někdy z roku právě toho 68. a to je kniha, která má ještě dneska svoji velkou hodnotu právě pro tu jasnost jeho myšlení. A on vždycky, mu šlo o to, aby prostě jaksi tady byly jasné argumenty racionální pro víru a v tom jsem mu jako v tomhle tom s ním velice souhlasím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy už jste zmiňoval, že před tím, než se stal papežem, tak byl prefektem Kongregace pro nauku víry. A on v té době, kdy právě pracoval jako prefekt...

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
To byl ten "panzer kardinál".

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ano, kromě toho třikrát podával žádost o ukončení své služby. Důvodem byly tehdy jeho zdravotní problémy. A vzhledem k poslušnosti vůči tehdejšímu papeži Janu Pavlu II., který si přál jeho setrvání ve funkci, ve své funkci pokračoval. Tak z hlediska jaksi laika a zvenku to vypadá jako něco, téměř jako vojenská služba, ne něco příliš dobrovolného.

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
Tak víte, samozřejmě že když ten člověk cítí, že tedy jeho nadřízený, v tomto případě papež Jan Pavel II. chce aby pokračoval, tak byl ochoten to vzít. Já si to představuju asi spíš tak, jeho prostě takové hobby je psát, že psát knihy a studovat a tak. A to v té funkci, kterou měl už jako prefekt té kongregace, kde musí řešit mnoho kauz a mnoho věcí rozhodovat a tak dále, a tím spíš ve funkci papeže moc dělat nemohl. On teď napsal, že Ježíš z Nazaretha, vlastně tři díly velice a spoustu dalších krásných věcí. Takže já si myslím, že on bude dál pokračovat v tom, v tom psaní zkrátka.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jakým způsobem vlastně žije rezignavší papež, což se doposud nedalo odzkoušet.

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
No, to se uvidí. Něco jsem slyšel z toho jeho, kdy on odpovídal v tiskové konferenci snad teďka v poledne. A tak on říkal, že půjde někam do kláštera, což si dovedu představit, protože je pro něj nejlepší, když se stáhne do ústraní a nebude muset zkrátka fungovat někde veřejně, protože by mu jinak stejně lidi nedali pokoj, samozřejmě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
První biskup plzeňský František Radkovský je dnes hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Když se podíváme zpětně a vidíme argumentaci papeže Benedikta XVI., že právě kvůli řekněme své kondici, zejména fyzické, opouští papežský stolec. Nebyla chyba v roce 2005 vybrat tehdy 78 letého kardinála Josepha Ratzingera?

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
Já nevím, ale já jsem ho nevolil samozřejmě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ano, já vím.

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
Ale já si myslím, že jestli prostě těch, já nevím 180 nebo kolik jich bylo, těch moudrých mužů se rozhodlo na tomhle, tak asi ano, tak asi cítili že to je ten pravý v tu chvíli. Právě proto, že já jsem byl na pohřbu Jana Pavla II., i potom na té úvodní bohoslužbě Benedikta XVI. a už na tom pohřbu bylo vidět, že mluví velice moudře. On byl vlastně ten, který ho pochovával, protože měl tu funkci toho, toho děkana kardinálského sboru, toho představeného že. A tak jako zřejmě udělala na ty ostatní velký dojem, že ho nakonec zvolili. A je pravda, aspoň mě na to upozornil pan kardinál Duka, že už tenkrát se vyjádřil, že když to nebude moct dělat, že odstoupí. Takže to vzal zřejmě jako takovou na přechodnou dobu, než se najde zase někdo, kdo to bude moct držet delší dobu tak, jako to držel třeba Jan Pavel II. tuhle funkci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pan kardinál Duka při té tiskové konferenci, která byla teď před pátou hodinou v pražské Motole, tak řekněme tak jako jemně vyklouzl z otázek na následovníka papeže Benedikta XVI., což je asi logické vzhledem k tomu, že se teprve bude rozhodovat.

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
No samozřejmě, to jde těžko.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Zeptám se ale jinak. Dokážete si jako člověk, jako církevní činovník ze střední Evropy představit, že by další papež byl černé pleti?

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
Ano, dovedu. Víte, to je proto, že když se setkávám s biskupy v rámci třeba našich setkání prostě, tak ta Afrika jde čím dál víc nahoru.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co to znamená?

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
Že těch černých biskupů je tam stále víc. Prostě tím počtem těch biskupů, takhle bych řekl, tou svou přítomností za poslední léta. To si uvědomuju a tak si myslím, že to není nic divného nebo nebylo by to nic divného, kdyby to byl černý papež.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A pak ještě jedna věc. Pro okolní svět, myslím tím pro nekatolíky, pro média v podstatě z celé planety. Těmi nejvýraznějšími věcmi, které si možná budou pontifikátu Benedikta XVI. pamatovat, je aféra takzvaných VatiLeaks, to znamená to jsou ty dokumenty, které osobní tajemník vynesl ven a které snad měly dokazovat skrze slova Benedikta XVI. cosi o špatném hospodaření a korupci uvnitř zejména papežské kurie. No a pak celá ta aféra a to relativně ne úplně dobré zvládnutí komunikační s tím, s těmi malými chlapci a s tím jaksi s účastí římskokatolických kněží.

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
S tou pedofilií, ano. Já si myslím, že v tomhle papež naopak se zachoval velice, velice jasně, kde rozhodl prostě tady je nulová tolerance a je potřeba jaksi postupovat velice rázně. A omluvil se všude, kde mohl, tam kde se tyhle věci děly, ať už to bylo v Americe nebo když byl někde, tak vždycky tam se omlouval za tuhle tu věc velice. A byla to pro něj věc bolestná. Já si pamatuju, on to byl zrovna takzvaný Rok kněží, tuším že se to tak jmenovalo. A na závěr jsem byl v Římě právě s našimi kněžími a kdy papež při bohoslužbě to hodnotil, že to je, že to prostě v tuhle chvíli, že to byla taková bolestná, bolestná kapitola, kterou prostě bylo potřeba nebo kterou církev prožívala. Čili vím, že to sám hodnotil velice bolestně a myslím, že nic z toho nezametl pod koberec, právě on šel tím příkladem, kdy řekl tak a konec, tady se nedá nic zaretušovat a dostali jsme velice přísné předpisy na to, které jsme museli jaksi si sami udělat že jo, a kde bylo jasné, že prostě jakmile se něco takového objeví, tak to je potřeba prostě hlásit, i veřejné, veřejné prostě spravedlnosti, policii a tak dále.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jakou, jakou stopu na jeho pontifikátu podle vašeho názoru zanechá to rozhodnutí římskokatolické církve rehabilitovat britského duchovního Richarda Williamsona, který popíral rozsah holocaustu, což je prostě jaksi v civilizovaném světě trestný čin.

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
Ano, víte, ano. Víte, tam to bylo nešťastné. Jestli si pamatujete trochu, jak to šlo za sebou. Papež chtěl, že jo, to je celá ta skupina takzvaných lefebvristů, kteří neuznávají druhý vatikánský koncil, tu liturgii starou a tak dále, a tak. A byli vyloučeni Janem Pavlem II. právě proto, protože světili další biskupy, nebo že to byl jedni z těch, kteří byli svěceni. A to je podle kodexu automatický vyloučení, takže to bylo samozřejmé. A on, jemu záleželo na tom prostě nějak tyhle ty lidi zase přijmout zpátky, nějakým způsobem udělat vůči nim krok. A on ho chtěl udělat a tak chtěl tohohle člověka jaksi znova tedy přijmout, znova rehabilitovat, jaksi sejmout z něj tuhle, ten trest, tu exkomunikaci. A sotva to udělal, tak ten na to udělal právě ten hrozný čin, že jaksi popřel prostě, popřel holocaust, což bylo tedy naprosto nemožné a samozřejmě to dalo velkou ránu především papežovi.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No a pak ještě jedna věc. Když se vzpomíná na pontifikát Jana Pavla II., tak tuším že to jeden ze zpravodajů vatikánských západních velkých listů popsal tak, že kdyby Jan Pavel II. nebyl papežem, tak by asi byl holywoodskou hvězdou.

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
No, tak on byl velký showman, to je pravda.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak se bude, nebo jak vy aspoň pane biskupe, budete vzpomínat na těch více než 7 let Josepha Ratzingera?

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
No, pozitivně. Víte, každý z nich byl jiný a určitě ten další papež bude zase jiný, jo. Protože jak říkám, ten Jan Pavel II. byl extrovert. To byl opravdu jaksi člověk, který byl otevřený a to bych mohl povídat spoustu úsměvných historií s ním. Tenhle ten byl introvert, člověk velice takový pokorný, ale řekl bych tak jako puntíčkář, prostě velice důkladný a velice inteligentní při tom, prostě. Tomu to pálilo a pálí velice, jo. Takže to je prostě jiný člověk. A já si myslím, zase na druhou stranu, nedá se říct, že by mu chyběla odvaha, protože ten krok, který udělal, je tedy opravdu klobouk dolů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Myslíte tu samotnou rezignaci?

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
Ano, jistě. Ale jinak já už jsem tenkrát, zrovna v televizi jsem komentoval taky ten jeho nástup a já jsem říkal, víte vypadá jako konzervativec, tam byly prostě námitky. Já jsem říkal, ale uvidíte, že jeho kroky budou i pozitivní třeba vůči ekomunismu a taky byly, ve směru k židům, ve směru taky k ostatním křesťanům a samozřejmě i ve směru k islámu. Tam jako, on velice prostě byl otevřený. Tam to bylo tenkrát nešťastné to v Regensburgu, ten jeho projev, který...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, nešťastné to možná bylo, ale skutečně řekl ty velice urážlivé věty.

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
Ano, řekl, řekl, citoval toho, toho prostě toho císaře a bylo to nešikovné, bylo to nešikovné naprosto, jo. Protože tím celé to, co on chtěl říct, že ta víra potřebuje rozumný racionální základ, tak tím se to všechno smetlo, protože to z toho zůstalo jenom ten nešikovný výrok, který udělal, to je pravda, ten byl nešikovný.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takových bylo dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu. Mluvil jsem s prvním biskupem plzeňským Františkem Radkovským, pane biskupe díky za váš čas, hezký večer.

František RADKOVSKÝ, první biskup plzeňský:
Já taky děkuju. Díky, hezký večer, na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na shledanou. U mikrofonu byl Martin Veselovský, posloucháte Český rozhlas 1 Radiožurnál.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mav
Spustit audio