František Bányai, předseda pražské židovské obce

Antisemitismu v Česku nepřibývá, lišíme se tím od Evropy a zbytku světa? Tak alespoň mluví statistiky. Čím to je? Jsme osvícenější? Jsme tolerantnější? Nebo je to tak, jak říká náš dnešní host, tedy, že antisemitismus nepřináší extremistům užitek? Ukazuje se snad, jak bojovat s dalšími projevy extremistů, je to cesta? Začíná Dvacet minut Radiožurnálu. Pozvání přijal předseda pražské židovské obce František Bányai. Vítejte u nás.

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Hezké odpoledne.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, jak je to s tím užitkem antisemitismu pro extremisty? Vy jste v České televizi dnes nastínil, že se tento projev stal neužitečným pro určité skupiny. Rozložte trošičku ten výklad.

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Tak možná to nerozložím, možná jedna věta. Ta, extremisté nebo to je Dělnická strana sociálních jistot, nebo jak se přesně jmenuje, by ráda uspěla v krajských volbách, to znamená snaží se získat podporu cestou, jakou vidí asi racionálně nejlepší.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Neboli v podstatě teď se cítíte být méně ohroženým terčem extremistů proto, že antisemitismus se špatně užívá pro úspěch v krajských volbách v roce 2012?

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Ono to v jejich ideologii se vůbec nezměnilo, některé články nebo některé diskuse se stávají skryté, nejdou tolik na veřejnost, nakonec Dělnická strana, jak byla zrušena a tato hrozba vlastně existuje, a tudíž se chtějí vyhnout zcela zákonitě právním konfliktům nebo problémům s existencí.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Ukazuje se tedy cesta, jak bojovat obecně s projevy extremismu všeho druhu, je tou cestou místo třeba posilování složek na problémovém severu, policejních složek nebo dokonce s nastavením domobrany, je tou cestou učinit ten extremistický projev společensky co nejméně přijatelným?

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Jako v každém případě mělo by to být, nebo určitě je to cesta, nicméně to extremistické hnutí si vždycky hledá to, co je nejlépe v té společnosti použitelné, jako obecně v politice každý jaksi hledá to, co je pro něj použitelné. Takže v daném okamžiku si volí jednoznačně anticikánismus, stavěj na existujících sociálních problémech a na tom se podle pravděpodobně jejich názorů lépe staví, než teď bojovat s antisemitismem, kde židovská vlastně komunita je tady relativně malá a navíc dokonce je docela v milosti, je oblíbená, prostě není to téma, které by mohli zvednout a na tom v podstatě získat jakékoliv hlasy nebo podporu.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Neboli já v tom tu takovou motivaci, měnící se motivaci extremistů, co se nedá použít pro veřejný úspěch, není zajímavé. Tam, jako kdyby se vytrácelo vnitřní přesvědčení, že on extremista něco nesnáší a proti tomu bojuje, on extremista zdá se, začíná být profilovaný tak, že bojuje proti tomu, co se dá použít ve prospěch nějaké společenské profilace.

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
To je jenom jiná taktika. To já si myslím, že z hlediska ideologie, z hlediska skutečně jejich myšlení se absolutně nic nezměnilo, neníli to ještě horší, neníli to horší, pokud to může být ještě horší. Já bych to určitě takhle, aspoň ten pravicový extrémní proud nebo neonacistický, vůbec bych nepochyboval o tom, že se vůbec nic, že se něco změnilo, pouze se změnila na přechodnou dobu taktika, navíc to je taktika viditelná, ale v té ideologii je boj proti systému, takzvanému systému a tím systémem v podstatě i myšleno, že to jsou všechny vlastně standardní vlády, instituce, včetně teda krajských, obecních, a to od toho je odvozeno, že to je vlastně ovládáno někde americkým a já nevím židovským kapitálem a boj proti systému je tady tak, jak my tady píšeme, někde je boj vlastně proti Židům, když to velice zkrátím.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Ta zpráva poměrně podrobně popisuje, co je považováno za antisemitismus z hlediska vašeho hodnocení a zmiňuje se třeba o tom, že z hlediska třeba hodnocení českých zákonů jsou tam nějaké rozdíly, že nakonec ve výsledku ty statistiky projevu antisemitismu vycházejí trošičku odlišně policii a trošičku odlišně vám. Řekněte si tedy konkrétně, co vy v tom hodnocení považujete za antisemitismus, kde se třeba i lišíte od našich norem?

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Myslím, že se nelišíme. My jsme se v současné zprávě, když se do ní podíváte pokusili trochu rekapitulovat vlastně i naše základy, na kterém prostě /nesrozumitelné/ připravíme. Čili v celém tom úvodu je popis metodologie postupu, pak máte tam postup definice antisemitismu, na základě kterých vlastně hodnotíme jednotlivé incidenty nebo události.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
To je právě to, o čem hovořím. A ve výsledku?

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
A nakonec hodnotíme i kategorii antisemických incidentů, ale je tam v podstatě vždycky rozdíl, to, co je nevkusné, nepříjemné, obtěžující, podle mě ještě nemusí být trestným činem. V podstatě to je jako u mnoha případech prostě vulgárnost existuje všude ve společnosti, dokonce až příliš moc, existuje v médiích, existuje, je to nakonec denní problém médií, zda nějaký text nebo nějaký výrok je ještě žalovatelný, zda je ještě považovatelný za újmu na právech té osoby, anebo ještě není, ta hranice, kde je to svobodný názor člověka, kde je to něco ale nevkusného, a kde už je to skutečně trestný čin, to je, ta hranice není úplně přesně daná nějakým konkrétním mantinelem a spíš ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
To je to, na co jsem se ptala.

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Jako si myslím, že je to přirozená situace, to platí pro veškeré osobností trestní činy nebo pro veškeré pocity urážky. Vy se můžete urazit nad něčím, ale ještě to není trestný čin, můžete napsat do novin, můžete v rádiu něco říct.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Já rozumím. Já jsem se ptala proto, aby posluchač chápal dosah té vaší zprávy, že se neřídíte čistě mantinely zákona, ale že se řídíte jakýmisi mantinely zdravého rozumu a lidské slušnosti při posuzování antisemitismu.

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Přesně tak. My to hodnotíme podle těch kritérií, co máme. Někdo, když v podstatě mi napíše pro mailu zprávu jako mírně sprostou podepsanou Adolf Hitler, je to pravděpodobně obtěžující zpráva, ale určitě to nebude trestný čin, nakonec takovýhle obtěžujících věcí potkáte, nebo respektive každý potká denně, je otázka, co je důvodem. Jeli to ten důvod nenávist k Židům nebo nějakým způsobem něco, co splňuje ty kritéria, je to obtěžování ve smyslu antisemitismu, tak je to samozřejmě hodnoceno něco jako incident.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Víte, co je zajímavé, vy jste řekl, že teď se momentálně antisemitismus nehodí prostě proto, že to není dobrým tématem pro krajské volby v podstatě například. Bojíte se toho, že poté, co pominou politické motivace profilovat se extremisticky nějakým způsobem třeba vůči Romům, takže se vrátí nějaký nárůst antisemitismu, že se obrátí zpátky na vás pozornost?

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Já jsem řekl, že se soustředili na něco jiného a něco je tabu, aby si nesbírali negativní body, já jsem říkal, že de facto se jejich ideologie nezměnila. Jestli budou považovat, v daném okamžiku dostanou prostor a budou mít důvod ten antisemitismus nebo ten rasismus, který v nich je a který je v té ..., více otevřeně komunikovat, tak to nemohu posoudit, ale de facto to na tom obsahu nemění. Já si myslím, že to není jediný antisemitismus, který prostě existuje nebo který je ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Tak se zeptám jinak, pane předsedo, čím se teď cítíte nejvíc ohroženi, z jaké strany, jakými projevy, na co je potřeba podle vás si dávat teď největší pozor?

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Abych byl upřímnej, necítíme se ohroženi ničím. V podstatě ta zpráva je velice pozitivní. Ta zpráva poukazuje na to, že těch incidentů je velice málo. Můžu dodat, že celková společenská atmosféra je taková, že antisemitismus je společensky nepřijatelný. Těch aktivit, které jsou ve prospěch židovské komunity, které připomínají holocaust z různých sfér je tolik, že skutečně se dá říct, že ta situace je velice pozitivní. To, že my píšeme zprávu o stavu a vývoji antisemitismu, to neznamená, že v daném okamžiku se cítíme ohroženi. Je to informace tak, jako různé společnosti píšou informace o stavu společnosti, tak je to zpráva, ale tu zprávu není nutné vnímat jako negativní informaci.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Pochopila jsem, pane předsedo. Víte, ale já se ptám už na obsah té zprávy, nikoliv na důvod, proč jste ji napsali. Já se ptám na ten obsah, kde se píše, že vnímáte různé druhy jako útoků, tak náznaků antisemitismu, kde se píše o tom, že je potřeba si dávat třeba pozor na články na webech, na články v tisku, na to konkrétně se ptám, kde tam cítíte ...?

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
My informujeme, že jsou, ale to neznamená v daném okamžiku ohrožení. Ten antisemitismus je, pravděpodobně bude, antisemitismus je jako jiné různé negativní jevy, asi není možné úplně vymýtit, čili ta zpráva je pozitivní. Pokud tam někde mluvíme o rizicích, tak spíš s různými extremistickými hnutím a většinou, když bych to měl velice stručně zopakovat, je to vždycky tam, kde to hnutí nebo ten směr anebo ten extrém ohrožuje někde demokracii, kde je netolerantní, kde je netolerantní nikoliv vůči jenom antisemitismu, ale vůči různým národnostem, vůči orientacím, vůči politicky je netolerantní, tam, kde je ohrožena demokracie, tak je to riziko i pro nás z hlediska toho antisemitismu.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
O antisemitismu a dalších projevech extremistů hovoříme s předsedou pražské židovské obce Františkem Bányaiem. Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu. Ta zpráva má svou analytickou část, která si všímá vývoje po krizi, kterou prošla pravicově extremistická scéna v roce 2010. Co se mění v přístupu radikálů, my už jsme to trošičku naznačili. Je to o tom, že začínají víc přemýšlet nad svými projevy? Že už nestačí být řekněme hodně v uvozovkách tupým extremistou, který vykřikuje líbivá hesla, že už je potřeba to mít promyšlené, je potřeba být chytrým extremistou, aby to zabralo?

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Já bych to takhle neformuloval, samozřejmě ta scéna se organizuje, stejně tak z úplně chaotického hnutí v devadesátých letech se nejdřív ta množina těch skupin, která je poměrně dost roztříštěná, tak se pokusila zorganizovat, pokusila se lépe získat právní poradu, postupovat lépe právně a dneska v podstatě přemejšlí nějakým způsobem, jakým způsobem lépe uspět. Je potřeba neustále pamatovat na to, že hrozba toho zrušení je, existuje a musí si to uvědomovat a podle toho každý, každá zlá myšlenka, začíná tu zlou myšlenku schovávat, aby ji mohla případně prosadit. Nevím, jak bych to obrazně ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Vy narážíte na sdružení Dělnické strany, ...

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Ano.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Ale podívejme se na to, jak to dopadlo, vznikla Dělnická strana sociální spravedlnosti. Myslíte si, že to skutečně bylo vyřešeno?

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Pravděpodobně ne. Že se to přetransformovalo a chovají se nějakým způsobem při těch svých ideologických cílech trochu jinak a trochu racionálněji, navíc přispělo trochu zhoršení ekonomické situace, přispívají jim zdánlivě ty sociální problémy v některých oblastech.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Neboli krize radikalizuje lidi a nahrává takovýmto skupinám?

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Já si myslím, že úplně ne. Samozřejmě jim to nahrává, hledají tam, hledají tam zdroje podpory, ale osobně si myslím, že na mnoha místech, aspoň já naštěstí v těch krajích nežiji a nemůžu to ani hodnotit, ale pokud to čtu a sleduji, tak na mnoha místech se lidé nebo vedení těch obcí chová velice racionálně a uvědomují si, že to, a Dělnická strana jim de facto nenabízí řešení. Ta nabízí jenom eskalaci problémů, nabízí více nenávisti, která by jim přinesla případně více, více teda hlasů nebo fandů.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Když už jsme u těch příznivců DSSS, liší se nějak zásadně z vašeho pohledu přístup radikální pravice a radikální levice? Vnímáte nějaké zásadní rozdíly v těch jejich výstupech?

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Já na to určitě nejsem specialista, v každém případě jedna je tam ta levicová je podstatně méně bazíruje třeba nebo staví na popírání holocaustu. Ta pravicová, ta je skutečně, jako kde je možné, já bych řekl, napadnout nebo splnit jakékoliv kritérium antisemitismu, tak to určitě naplní.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Levicoví radikálové se u nás hodně identifikují s mezinárodním hnutím solidarity. Když už jsme u mezinárodních vod, do jaké míry zasahuje mezinárodní extremistická scény do dění v České republice, do jaké míry si myslíte, že jsou nějaké motivace a nějaká případně demonstrace, hnutí, akce řízeny nebo požadovány zvenčí, má to nějaké propojení?

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Já bych to určitě takhle neformuloval, že požadovány nebo řízeny, určitě spolupracují, ale nejsem schopen posoudit tyhle mezinárodní aspekty, to skutečně je potom potřeba pozvat potom odborníka na pravicový extremismus nebo levicový extremismus nebo obecně na extremismus, to z té pozice vůbec nejsem schopen se k tomu, jak bych řekl, rozumě vyjadřovat.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Pokud jsme se tedy shodli, že cílem extremistů se teď stává dosáhnout pozic v politice, ať už komunální, nebo budouli ty jejich cíle růst, tak i pozic v parlamentu, je potřeba se toho obávat, anebo je to takový přirozený vývoj, kdy tam někteří ti jedinci do té politiky prostě proniknou, protože takový je hlas lidu a požadavek určité části občanů, ale není třeba se bát, že by třeba to bylo ...?

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Tak jako obávat se každého extremismu je potřeba se obávat, každý, je potřeba, to je jeden z důvodů, proč my vůbec děláme tu analýzu. Mělo by se vědět, co, kam a jak jakým způsobem směřuje, protože ten extremismus, když dosáhne případně nějakého stupně, tak ta obrana nebo zanedbání nebo ochrana té demokracie je v podstatně obtížnější.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
A definovala pro vaše vnímání ta analýza nějaké nebezpečí, nějaké riziko, na které je třeba dávat pozor?

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Samozřejmě, že v podstatě už o tom, že mluvíme, že ji posuzujeme jako extrém, jako něco, co ohrožuje demokracii, jako je netolerance, jako něco, co ve své ideologii staví na pro nás na antisemitismu, ale to není jenom antisemitismu, to jsou v podstatě další, jak bych řekl, extrémní způsoby řešení společenských problémů.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Společenské problémy, zajímavé je, že jak píšete v té analýze, sledujete radikální křídlo, které zpráva vnímá uvnitř mladých křesťanských demokratů, což podle zprávy tíhne k akci dost Ladislava Bátory, jehož postoj je ultranacionalistický. Vzniká tady nějaká další základna extremistů kromě DSSS, která je tedy už poměrně v uvozovkách etablovanou?

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Tak použila jste výraz ultranacionalismus, tak už tím ultra v podstatě je to nějaký extrém, který se poměrně extrémně vymezuje vůči různým hnutím, vůči politickým subjektům, vůči ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Čím to, že uvnitř Mladých křesťanských demokratů?

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Tak to je jenom název vždycky. Jako název si můžete vzít jakýkoliv vždycky a můžete se nazvat samozřejmě všechny /nesrozumitelné/ i nacionální, nakonec nacionálně, NSDAP také ve svém slově mělo v podstatě slova, která se dají použít i dneska v různých vazbách, prostě fakt si můžete vybrat jakýkoliv název, ten název ještě nedefinuje, jakou ideologii budete, s jakou ideologií budete pracovat.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Tak zpráva uvádí, že kauza Bátora, který nakonec na tlak tedy veřejnosti opustil post na ministerstvu, ukázala na existenci propojenosti konzervativního prostředí české společnosti. Co si mám pod tím představit? Bojíte se nějakého proudu doutnajícího uvnitř nějaké určité skupiny napříč politickým spektrem?

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
My jsme to napsali a vidíme v tom nějaké riziko, to je v podstatě všechno. To není hodnocené, všude, v podstatě při těch hodnoceních je popsané, že je to nějaké riziko, ale v žádném případě není to nějaké bezprostřední, které v daném okamžiku by hrozilo. Já tady můžu přečíst větu nekonstituje pro židovskou komunitu jako bezpečnostní hrozbu, ovšem historicky jsou s tím spjaty i výrazné antidemokratické antisemické postoje, v podstatě vždycky nějakým v těch souvislostech nakonec minimálně co je, bylo v minulém roce takové nové, to byly z podobných kruhů několik velice jednoznačných antisemických článků tady se objevily.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
O jakých kruzích teď konkrétně mluvíme?

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Tak je to jeden z našich nejlepších novinářů v uvozovkách teda, který píše články a dělá vlastní blogy a pochybnosti o tom antisemitismu vůbec není, jak psal o panu Krausovi. Sice to neprošlo, nebo takhle, nebylo to hodnoceno policií jako trestný čin, ale já ze své pozice mám pocit, že teda to naplňovalo mnoho těch znaků.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Chcete toho člověka jmenovat?

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Nechci, já mu nechci dělat reklamu. Vy ho znáte, všichni ho znají a ti, co ho neznají, tak o tom nemusí ani vědět. Hned si dají na internetu jméno a budou vyhledávat jeho články.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Tak moc se bojíte, že by to někoho mohlo zajímat?

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Ne, ale proč bych dělal reklamu věcem, které jsou ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Rozumím.

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
... nehezké, jak jsem definoval, není to trestný čin, ale je to věc, která měla přiměřené ohlasy v českých médiích, většinou jako ty výrazy, kdybych opakoval, jaké dostal přívlastky od jiných novinářů, asi nemusím opakovat do rozhlasu, ani bych je nechtěl.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Tak, pokud o tom nechceme hovořit, tak o tom prostě hovořit nebudeme.

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Tak dobře.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Ale pojďme na to ještě jinak.

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Já jsem jako to uváděl příklad, že to bylo něco, co prostě pocházelo z toho prostředí, co prostě ta osoba nemá nic s extremistickou scénou, nemá nic společného, a přesto z této jiné scény přišlo vlastně něco, co bylo dosud nevídané a dlouho jsem tak hnusný teda článek nečetl.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Takže až na takovéto řekněte ojedinělé projevy se cítí židovská komunita v České republice v podstatě bezproblémově, až chtěně, bezpečně?

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Mohu to potvrdit bezproblémově, bezpečně natolik, jak se občan v České republice může bezpečně cítit, čili máme přesně problémy stejné jako ostatní občané, nehrozí nám většinou nic specifického. Je nutno podotknout k tomu, že i ta společnost, ta česká židovská komunita je velice integrovaná, tudíž leckdy si vyslechnete nějakou protižidovskou nadávku, aniž by ten člověk věděl, že teda v přítomnosti je někdo, kdo je členem komunity. To se stalo nedávno manželce, ohradila se a musím říct, že ten člověk byl prostě vykulenej. On vůbec nečekal, že teda může někde v obchodě může potkat Žida a ten se ozve a bude reagovat na jeho teda takové nepříjemné obtěžující nadávky na Židy.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Předseda pražské židovské obce František Bányai byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Díky za váš čas.

František BÁNYAI, předseda pražské židovské obce:
Moc děkuji, hezký den vám přeji.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne, Dvaceti minut Radiožurnálu i dalších zpravodajských a publicistických pořadů si můžete poslechnout v iRadiu.

Pokud se chcete našeho hosta na cokoli zeptat, dotaz mu můžete zaslat prostřednictvím mailové adresy 20minut@rozhlas.cz. Na otázky napsané do diskusního fóra bohužel hosté nemohou reagovat.

autor: šče
Spustit audio