Francouzská zpěvačka Zaz rozdává energii všem generacím. Za pár dní vystoupí i v Česku

Zaz je asi nejvýraznější francouzskou zpěvačkou současnosti. V příštích dnech zamíří i do České republiky. V Praze vystoupí 7. a 8. prosince, o dva dny později se představí ve Zlíně. Ve čtvrtek 1. prosince bude od desíti hodin exkluzivním Hostem Radiožurnálu. Jan Šmíd byl na jejím koncertu už ve Francii a nepochybuje, že se její příznivci mají na co těšit.

Zcela vyprodaný sál Zenit v Caen v Normandii, tisíce lidí se zvedají ze sedadel, někteří zpívají spolu se zpěvačkou, jiní se jen pohupují do rytmu. Mimořádná atmosféra, nadšení všude kolem, tak vypadá koncert Zaz.

Čtěte také

Zpěvačka, která už od svých pěti let chodila na konzervatoř a v Bordeaux zpívala na ulici, vystřídala řadu kapel, než v Paříži konečně prorazila. A to tak, že byla několikrát vyhlášena zpěvačkou roku, její písně se dostaly na nejvyšší příčky hitparád a brzy se o ní vědělo i ve světě.

Energie pro všechny generace

Mezi návštěvníky koncertu je i šedesátiletá paní, podle níž je Zaz velmi zajímavou zpěvačkou. „Má i dobrý orchestr, takový jazzový nebo swingový,“ míní. Nejvíce se jí na zpěvačce ale líbí její hlas. S ním si prý může klidně troufnout zpívat staré písničky, Edith Piaf podle ní takový hlas neměla.

Čtěte také

Své dojmy mi sděluje i dvojice manželů. Oba se téměř překřikují. Zaz je podle nich výjimečná svou osobností, dynamikou a hodně širokým repertoárem. Její hlas má široký rozsah, proto není ničím omezená. Paní se líbí nadšení, které z ní vyzařuje, a její manžel zase říká, že pustit se v tak mladém věku do starých francouzských šansonů, to už chce odvahu.

Co vás na koncertě zaujme na první pohled a co je v porovnání s podobnými koncerty jiných interpretů zcela výjimečné, je velmi široké spektrum publika.

Přede mnou poskakuje skupina asi dvanáctiletých holek, pak je tu typická mládež, hodně lidí středního věku ale také poměrně dost důchodců – chce se mi říci aktivních, protože nevím, jak jinak pojmenovat jejich taneční kreace.

Čtěte také

Mnozí, jako čtyřicetiletá Michelle, která přijela na koncert až z Rouenu, mi můj dojem potvrzují. Ji také překvapilo, kolik je tu lidí nejrůznějšího věku, myslela si, že skupiny a zpěváci obvykle oslovují jen jednu generaci. Tady je jich hned několik.

Bezprostřední na pódiu i v soukromí

Zpěvačka si koncert zjevně užívá a srší energií. A jaká je na pódiu, taková je Zaz i v šatně. Bezprostřední, uvolněná. Během našeho rozhovoru louská oříšky, zajímá se, jak se mi líbí Paříž a kde vlastně bydlím.

Říká, že na koncertě záleží hodně na obecenstvu. Snaží se publiku předat svoji energii, ale když lidé přijdou dobře naladěni, je to prý mnohem snazší.

Čtěte také

V České republice už Zaz vystupovala několikrát. Ráda vzpomíná zejména na koncerty na severu Moravy v rámci festivalu Colours of Ostrava. I teď se prý do Česka velmi těší.

autor: jšm
Spustit audio